Meny

Design en høsthage

SEPTEMBERSOL: Den høye stauden Soløye, med klengenavnet «Kyss meg over gjerdet», er blant hagedesigner Johan Strands høstfavoritter. I tillegg til å lyse fint opp fortrenger den effektivt ugress. (FOTO: Åshild Skadberg)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er høst, og hagen er visst ikke så fin likevel. I hvert fall ikke så fin som vi trodde i mai. Men det kan den bli!
Publisert: 16.09.2010

– Hageinteresse er på topp om våren. Det er da folk kjøper plantene sine, og da tar de det som allerede blomstrer. Helst i rødt. Det tar ikke så lang tid før det hele ser kjedelig, grått og møllspist ut. Sånn som nå, sier Johan Strand, og gjør et diffust kast med hodet ut mot septemberdagen.

Johan Strand er landskapsarkitekt, og hagedesigner med eget firma på ellevte året. De fleste kundene hans tar kontakt om våren, og litt av Strands jobb er å minne dem på at høsten ubønnhørlig kommer. Og at det faktisk finnes mange strålende vakre høstplanter.

– Vi har klassiske stauder som oktoberbergknapp og asters. Trær som glattsøtmispel,

HØSTBUSK: På hagesenteret har Johan Strand valgt seg en hortensia som lyder navnet Hydrangea Serrata 'bluebird'. (FOTO: Åshild Skadberg) HØSTBUSK: På hagesenteret har Johan Strand valgt seg en hortensia som lyder navnet Hydrangea Serrata 'bluebird'. (FOTO: Åshild Skadberg)

viftelønn og rogn. Alle mulige hortensiaer og buskroser. Fantastiske klatreplanter. Listen er lang, så det er egentlig lett å skape en fargestrålende høsthage, mener Strand.

LES OGSÅ: Blomstrende håp for høsthager

Helårstaktikk

Men bare å tenke høst kan bli like feil som å være vårkåt.

– Et bed som er planlagt bare med tanke på høstprakt, vil se ut som en branntomt om våren, advarer Strand, som har noen raske råd mot denne fadesen:

– Putt inn noen egnede busker bak staudene, for eksempel dvergrhododendron som ikke trenger så sur jord som folk tror. Slik får du en grunnbeplantning som ikke dør ut. I tillegg kan du pepre bedet med vårløk.

Strand anbefaler også å velge vårstauder som, etter utført oppdrag, forsvinner ut av bildet uten å gjøre noe ut av seg. Løytnantshjerte er perfekt i så måte.

– Du kan også satse på vår- og sommerstauder med pent, holdbart bladverk etter blomstring. Praktstorkenebb vil danne en pen, grønn tue lenge utover høsten, tipser Strand.

LES OGSÅ: Blomsterkjøp uten irritasjon

Bondehageplanter

Før man begynner å velge ut spesifikke planter til hagen, kan det være lurt å bli enig med seg selv om at man ikke skal falle for fristelsen til å velge sjeldne, festlige planter som ingen av naboene har sett før.

– Gå for de sikre sortene, sier Strand, like overbevist som om han skulle være soppkontrollør.

– Se deg rundt i strøket: Hvilke planter er det mye av? Hvilke ser ut til å trives sammen? 

TO METER HØY: Hjortetrøst er en av høstens mest imponerende stauder. (FOTO: Åshild Skadberg)TO METER HØY: Hjortetrøst er en av høstens mest imponerende stauder. (FOTO: Åshild Skadberg)

I HØSTDRAKT: De fargesprakende lønnetrærne (t.h.) står i rad og rekke på Vestby Planteskole. FOTO: Åshild Skadberg / I HØSTDRAKT: De fargesprakende lønnetrærne (t.h.) står i rad og rekke på Vestby Planteskole. FOTO: Åshild Skadberg /

Snakk i tillegg med eldre naboer, de har gjerne mye erfaring med hva som overlever. Målet ditt bør være å finne fram til holdbare, gode plantesorter som gir glede i årevis med minimalt stell. Dette er ofte det vi kaller for bondehageplanter, sier Strand.

Planter som veldig mange har plantet de siste årene, synes han imidlertid man kan styre utenom.

– Tuja og hengeselje. De kan være fine nok i seg selv, men trenger jo ikke å stå overalt. Moteplanter kan bli litt kjedelige, mener hagedesigneren.

LES OGSÅ: Epler på liten plass

To typer kunder

Ifølge Strand har han grovt sett to typer kunder:

– Det er de som vil at hagen skal se fin ut utenfra. Og så er det de som vil at det skal være koselig inni hagen.

– Hva mer kan du si om den første typen?

– Tja, de får jo gjerne litt ekstra utgifter, da. Hvis de vil ha et virkelig standsmessig anlegg, blir plantene en liten utgiftspost sammenlignet med alt det andre.

Strand mener at mange er redde for ikke å holde stilen i et nabolag som oser av penger og orden.

– De legger mye arbeid i å holde det «nice and tidy», men innerst inne er de ute etter idyll og frodighet. De vet bare ikke hvordan de skal komme seg dit.

Her har hagedesigneren, for ikke å si «hagepsykologen», sin misjon.

– Jeg prøver å gi dem litt av det som er mitt, det vil si min kunnskap og min erfaringsbaserte estetikk, samtidig som jeg lytter meg fram til hva akkurat denne kunden vil trives med. Folk blir glade for å få vite at de kan oppnå mye mer med hagen, selv om de nedlegger mindre arbeid i den, sier Strand, som har én ambisjon han ikke svikter, uansett hagestil:

– Hagen skal være fin hele året!

LES OGSÅ: Dyrk helsen i hagen

DOBBEL GLEDE: Morden Centennial er en av buskrosene som remonterer – setter en ny runde med blomster – når de engangsblomstrende rosene for lengst har pakket sammen. (FOTO: Åshild Skadberg) DOBBEL GLEDE: Morden Centennial er en av buskrosene som remonterer – setter en ny runde med blomster – når de engangsblomstrende rosene for lengst har pakket sammen. (FOTO: Åshild Skadberg)

 Vakre om høsten

Hagedesigner Johan Strand har mange høstfavoritter, her er noen av dem.

Busker og trær

Glattsøtmispel er treet som har alt – og tåler alt. Kan brukes som hekk. Mørkerøde blader som etter hvert blir grønne og deretter får flotte høstfarger, og rosa eller kritthvite blomster som utvikler seg til spiselige bær. Andre gode høsttrær er viftelønn, beinved, prydepler, rogn. Sommerfuglbusk blomstrer lenge, likeså klatreplanten klematis.Rådhusvillvin får flott høstfarge. Trollor kan bli et lavt buskas med enorme høstfarger. Konvallbusk blomstrer utover høsten med herlig duft, keiserbusk blomstrer senhøst, vinter og vår. Alle sorter hortensia anbefales.

Stauder

Solhatt finnes i mange farger og sorter. I varmgult er den fin sammen med fiolett duehode. En annen kjenning i lilla er virginialeddblomst. Store og flotte er ormedrue og hjortetrøst. Langs gjerdet er soløye tradisjonsrik. Hvit fredløs utkonkurrerer ugresset. Oktoberbergknapp er en slager, og i fjellhagen er kinasøte er høstvinner. Asters i fiolett og burgunderer en selvfølge, bergasters i kaldere strøk.

Roser

Mange hardføre buskroser blomstrer frodig utover høsten. Nevada har mørkerøde greiner, vakker form og masse store, hvite blomster som får et rødt anstrøk om høsten. Pimpinellifolia-rosene er også gode, for eksempel den gule Aïcha og den hvitrosa Stanwell Perpetual. Også kanadiske roser utmerker seg, som Winnipeg Parks, Cuthbert Grant og Morden Sunrise. Buskrosene er også fine som hekk. Mange roser har dekorative nyper.

Ettårige blomster og knoller

Ved å så ringblomst får man frodig blomstring fra høysommer og langt utover høsten. Georginer og gladioler er blant knollplantene man må grave opp før frosten kommer.

Dette koster hagedesigneren

HØY OG RØD: Rådhusvillvin klatrer gjerne tjue meter opp der den trives, og har bedre høstfarge enn vanlig villvin. (FOTO: Åshild Skadberg) HØY OG RØD: Rådhusvillvin klatrer gjerne tjue meter opp der den trives, og har bedre høstfarge enn vanlig villvin. (FOTO: Åshild Skadberg)

NYPER: Mange rosebusker har mer å by på enn vakre blomster. (FOTO: Åshild Skadberg)NYPER: Mange rosebusker har mer å by på enn vakre blomster. (FOTO: Åshild Skadberg)

* Et rådgivningsmøte, med forslag og kanskje noen raske skisser, kan du få for 2000 kroner. Møtet tar inntil tre timer. For mange kan denne tjenesten være alt de trenger.

* En fullstendig hageplan koster fra 6000 til 30.000 kroner De fleste havner rundt 15.000 kroner. Jo flere ganger hageplanen sendes fram og tilbake mellom oppdragsgiver og hagedesigner, desto dyrere blir det.

* I tillegg kommer utgiftene til planter, jord, materialer som stein og treverk, og arbeid på stedet. Som regel er plantene den rimeligste posten.

(Kilde: Strand hagedesign)

Stilfull staudeplanting

Høsten er en fin tid for planting av stauder, enten de er kjøpt på hagesenter eller er rotdeler fra etablerte planter. Det er lurt å:

* minimere – det vil si begrense antallet sorter.

* gruppere – sette flere av samme sort sammen.

* repetere – velge et tema og gjenta det, som rytmen i et musikkstykke.

(Kilde: Strand hagedesign)

LES OGSÅ: Duften av gammel årgang

Unngå ugress

Uansett årstid popper ugresset opp. Slik får du mindre av det:

* Velg prydplanter som trives med klima, jordsmonn og plassering på tomta, slik at de klarer å konkurrere med ugresset.

* Begrens arealet med plen, og sett en grense rundt plenen med kantstein.

* Plant buskene utenfor det avgrensede plenarealet. Under buskene plantes bunndekkende stauder som har vekstkraft nok til å konkurrere med ugresset.

(Kilde: Strand hagedesign)

Helse og livsstil
Populært