Meny

Tiger på tanken

Tiger på tanken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi kan velge fornem eller noe mer folkelig drikke til suppa – begge deler blir minneverdig.
Publisert: 02.09.2010

Vi drikker normalt litt mindre når vi spiser suppe, logisk nok med tanke på suppens konsistens. Videre kan det ofte være vanskelig å finne drikke som egner seg etter veldig varme munnfuller. Men det er ikke tilfellet her – snarere tvert imot, dette er mulighetenes mat. Den rike, kremete konsistensen gjør at suppa henger igjen i munnhulen i lang til. Gommene trenger dermed opprenskning og forfriskning.

Fet og frisk

En tørr Amontillado eller en lignende tørr/halvtørr Madeira kan være gode alternativer om en vil følge den tradisjonelle skolen med sherry til suppe. Dette er også relativt rimelige alternativer, som dessuten er så konsentrerte at en ikke behøver de store mengdene. Litt mindre alkohol, men ikke så lett tilgjengelig på polet, er en moden, fet og frisk hvit burgunder. Den er vanskelig å få tak på om en ikke lagrer vin selv, og prisen er heller ikke på den folkelige siden – men det kan en kanskje tillate seg når soppen er gratis?

Denne tankegangen kan vi selvsagt ta helt ut. Moden årgangschampagne med en viss

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. (FOTO: Tore Sandberg) Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. (FOTO: Tore Sandberg)

fylde og kraft kan være en super kombinasjon til soppsuppa. Vi får finesse og eleganse kombinert med en særdeles effektiv kullsyre, som renser og frisker opp i munnhulen. En slik kombinasjon kan gjøre måltidet til ett man husker resten av livet!

Rikt øl

Skal vi ta det litt ned igjen, men samtidig følge opp den effektive kullsyren, er et godt, konsentrert og rikt øl virkelig toppen. Jeg vil da ha et lyst øl, siden mye mørke maltaromaer kan ødelegge elegansen i maten. Samtidig holder det ikke med en vanlig pils, som vil krympe til skvip i møte med den rike suppa. Vi trenger et seriøst håndverksøl som kombinerer eleganse med kraft og smaksintensitet.

80464 Tiger Tripel, Nøgne Ø, Grimstad, Norge. Kr 70,80 / 0,5 liter (Partiutvalg) er et slikt øl. Brygget etter belgisk modell – med sørlandsk frihet. Det legger seg pent inn med sine ni prosent alkohol, og spiller opp til soppen på utmerket vis. Kullsyren frisker opp og gjør samme jobb som champagnens kullsyre – men på en måte som er rimelig, kortreist og forfriskende upretensiøs.

Helse og livsstil
Populært