Spesialløsninger for folk flest

NEDSENKBAR: – For meg som er ganske lav, er det praktisk med overskap som kan kjøres ned når man skal ha tak i noe på de øverste hyllene, demonstrerer leder for Usbl Omsorg, Eirin Rørmark.
NEDSENKBAR: – For meg som er ganske lav, er det praktisk med overskap som kan kjøres ned når man skal ha tak i noe på de øverste hyllene, demonstrerer leder for Usbl Omsorg, Eirin Rørmark.

Ekstra sikkerhetsinnstillinger og styringssystemer i hjemmet kan bli standard i nye boliger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

bolig
bolig,sikkerhet

Publisert: 05.

8.2010 09:14

– Planen var å innrede en leilighet med ulike hjelpemidler som eldre og funksjonshemmede kan ha bruk for. En leilighet som likevel så ut som et hjem, forteller leder for Usbl Omsorg, Eirin Rørmark.

– Men vi fant fort ut at det meste var funksjoner som vanlige folk også kan ha bruk for. Derfor laget vi i stedet en visningsleilighet for alle som vil se ulike tekniske løsninger som gjør hverdagen enklere og sikrere, fortsetter hun, mens hun viser rundt i den nye treromsleiligheten på Grønland i Oslo. Leiligheten har blant annet systemer som sikrer mot innbrudd, vannlekkasjer og brann.

Ett trykk er nok

BRANNSIKKERT: En stikkontakt hvor strømmen automatisk kuttes etter det antall minutter du taster inn, hindrer blant annet tørrkoking av kaffekanna. BRANNSIKKERT: En stikkontakt hvor strømmen automatisk kuttes etter det antall minutter du taster inn, hindrer blant annet tørrkoking av kaffekanna.

Smarthus er et begrep som ofte har dukket opp de siste årene. Akkurat hva som ligger i begrepet er ikke entydig, men én funksjon mange forbinder med begrepet, er muligheten for å gjøre mye med bare ett tastetrykk.

– Når folk kommer til oss og sier de vil ha smarthus, er det sentralfunksjoner de tenker på. Muligheten for å trykke på én knapp om kvelden, så stiller lys, varme og alarm seg i nattmodus, forteller Bjørn-Erik Askestad i Micro Matic Norge. Micro Matic leverer ulike typer smarthusløsninger.

– Det finnes veldig mange muligheter, fra åpning av dører med fingeravtrykk til lys som skrur seg av og på som vanlig, selv om du er på ferie. Særlig menn er opptatt av show-off-effekten, og i high-end-segmentet er det blant annet en del som etterspør høyttalere i taket i alle rom, slik at du kan spille musikk der du til enhver tid befinner deg, forteller han.

Hans firma har fått god hjelp av nye forskrifter.

– Den nye energiforskriften for bygg krever blant annet senking av nattetemperatur. Alle nye bygg har en eller annen form for styringssystem, påpeker han.

Penger å spare

BARNEVENNLIG: Vasken på badet kan kjøres så langt ned at selv barnehagebarn kan vaske hendene uten krakk eller voksenhjelp.BARNEVENNLIG: Vasken på badet kan kjøres så langt ned at selv barnehagebarn kan vaske hendene uten krakk eller voksenhjelp.

Også Eirin Rørmark tror en del tekniske løsninger kan bli standard i nye boligbygg.

– Vi jobber nå mot alle nye prosjekter i Usbl for å se om et styringssystem som blant annet styrer lys, varme og alarm, og som hindrer brann- og vannlekkasjer, skal implementeres.

I boligbyggelaget Usbls visningsleilighet kan man blant annet forhåndsprogrammere lys, varme, alarm og vann- og strømutkobling. Det finnes komponenter som kutter strømmen dersom brannalarmen går, små ledelys som automatisk går på om du må på toalettet om natten, og skap og benker som kan kjøres opp og ned til ønsket høyde.

– Installerer du de nye sikkerhetsfunksjonene, er det mye penger å spare. Komponenten som registrerer og varsler om vannlekkasjer, for eksempel, kan hindre store skader. Forsikringsselskapene har antydet at forsikringspremien kan halveres dersom man installerer disse sikkerhetsfunksjonene, reklamerer Rørmark.

Selve systemet trenger heller ikke koste all verden.

PAPIRFRITT: Dette toalettet både vasker og tørker deg. Og du kan velge om du vil spyle ned selv eller la automatikken gjøre jobben.PAPIRFRITT: Dette toalettet både vasker og tørker deg. Og du kan velge om du vil spyle ned selv eller la automatikken gjøre jobben.

– En sentralfunksjon som styrer alt i leiligheten slik som her, koster ikke mer enn i underkant av 30.000. Hvis en utbygger bestemmer seg for et slikt system i alle leilighetene, blir det enda billigere, sier hun.

Vil du ta visningsleiligheten og løsningene der i øyesyn selv, er det bare å ta kontakt med Usbl.

Smarthus

Smarthus er ikke et entydig definert begrep, men et samlebegrep for mer eller mindre automatiserte og intelligente funksjoner som skal bidra til lavere energiforbruk, bedre komfort, enklere betjening og et høyere sikkerhetsnivå.

Smarthus brukes ofte om ulike styringssystemer for lys, varme og ventilasjon i boliger. Noen av funksjonene man kan få ved hjelp av styringssystemet i et smarthus, er programmering av lys, nattsenking av temperatur og tidsbestemt utkobling av stikkontakter.

(Kilder: Usbl, Wikipedia)

ALT-I-ETT: Denne boksen styrer det meste i leiligheten, både vann, strøm og alarm.

ALT-I-ETT: Denne boksen styrer det meste i leiligheten, både vann, strøm og alarm.

ENKELT: Én knapp er nok for å sette hjemmet i nattmodus, med nattinnstillinger for lys, strøm, vann og alarm. ENKELT: Én knapp er nok for å sette hjemmet i nattmodus, med nattinnstillinger for lys, strøm, vann og alarm.


VANNSTOPP: Vannet til leiligheten er stengt såfremt man ikke aktivt skrur på en kran eller spyler ned i toalettet. Dermed forebygger man vannlekkasjer. VANNSTOPP: Vannet til leiligheten er stengt såfremt man ikke aktivt skrur på en kran eller spyler ned i toalettet. Dermed forebygger man vannlekkasjer.

Personvernpolicy