Nå skal Europa få kontakt med englene

Utgivelsen «Møt din skytsengel» har hatt et opplag på 36.000 bøker og 4.000 lydbøker. «Møt din skytsengel» er allerede utgitt i en rekke europeiske land. Nå står flere land for tur, med et håp om også å komme inn på det britiske markedet i løpet av året. (Foto: Scanpix og Colourbox)
Utgivelsen «Møt din skytsengel» har hatt et opplag på 36.000 bøker og 4.000 lydbøker. «Møt din skytsengel» er allerede utgitt i en rekke europeiske land. Nå står flere land for tur, med et håp om også å komme inn på det britiske markedet i løpet av året. (Foto: Scanpix og Colourbox)

Prinsesse Märtha Louise satser i år stort på det europeiske markedet. Religionsvitere har tro på at hennes boklanseringer, kurs og foredrag om engler vil slå godt an.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om engler

* Opptrer som Guds sendebud i flere monoteistiske religioner

* I religion er de ofte åndelige lysvesener som lovpriser og kommer med budskap.

* I folketroen faller engler godt på plass i kategorien «mellomvesener», sammen med feer, alver og nisser, vesener som er der som gode hjelpere.

* Folketroen og religion gir engletro legitimitet: De har «alltid vært der».

* Englene passer godt inn i nyreligiøsitetens oppfatninger, der det guddommelige ikke er noe man underkaster seg, men noe som kommer fra deg selv.

* Den nyreligiøse oppfatningen er at helt personlige engler hjelper folk å realisere seg selv, utvikle seg til det beste man kan være.

* Engler blir gjerne sett på som estetiske, de er fleksible, de kan være akkurat så mye du trenger, du kan legge så mye i det som du vil.

* Angelcraze, eller engledilla, var en trend som startet i USA på begynnelsen av 1990-tallet. Englene dukket i økende grad opp i interiør, dekorasjoner, populærkultur som musikk og film – og i folks tro.(©NTB)

– Til tross for at Märtha og engleskolen hennes ikke representerer noe nytt innen sjangeren, vil de med prinsessens kongelige kjendisstatus få masse oppmerksomhet, sier professor i religionsvitenskap Dag Øistein Endsjø ved Universitetet i Bergen til NTB.

Også førsteamanuensis i religionsvitenskap, Siv Ellen Kraft, har tro på lanseringen:

– Prinsessetittelen har gitt dem mye drahjelp i Norge. Oppstyret rundt engleskolen her hjemme har ikke gått ubemerket hen i utenlandske medier og kan ha vekket folks nysgjerrighet, sier Kraft, som jobber ved Universitetet i Tromsø.

Tradisjon

Det er gått tre og et halvt år siden Märtha Louise og Elisabeth Samnøy startet Astarte Education, som tilbyr kurs der deltakerne får «naturlig kontakt med englene og det guddommelige univers». Utgivelsen «Møt din skytsengel» har hatt et opplag på 36.000 bøker og 4.000 lydbøker. Den er allerede utgitt i Sveits, Østerrike og Sverige, og nå er turen kommet til Italia, Danmark, Tyskland, Nederland og Belgia, ledsaget av kurs og hovedinnlegg på englekongresser. Det er også planer om utgivelse i Storbritannia i løpet av 2011.

Les også: - Märtha rekrutterer flere spiritister

– Disse landene har allerede lang tradisjon for nyreligiøse fenomener. I tillegg til kjendisaspektet, har prinsessens kongelighet en tradisjonell religiøs dimensjon som vil styrke appellen ytterligere, sier Endsjø.

Nyreligiøst

Dette er for øvrig noe Märtha Louise har understreket mange ganger: Hun driver ikke med spiritisme eller religion, men med selvutvikling. Likevel plasseres hun i kategorien «nyreligiøs» av ekspertene.

Les også: Märthas formue søkk vekk

– Det er typisk for nyreligiøse å hevde at det de driver med ikke har noe med religion å gjøre. De kaller det i stedet selvutvikling og åndelighet, sier Endsjø, som nylig ga ut boka «Det folk vil ha. Religion og populærkultur» sammen med Liv Ingeborg Lied. Der synliggjør de blant annet hvordan religiøse elementer brukes i nær sagt alle sammenhenger:

Siv Ellen Kraft har deltatt på kurset «Møt din skytsengel» i Tromsø.

– Jeg syntes ikke det skilte seg fra andre kurs av denne typen. Det er de samme ingrediensene som går igjen, sier hun.

Selv om kursene ikke lanseres som religion, mener også Kraft at Astarte Education er en del av den nyreligiøse trenden.

Urettferdig

Siden prinsessens utspill i Stavanger Aftenblad om at det ikke var noe problem å få kontakt med døde, har hun høstet mye kritikk i Norge, noe på grensen til hetsing.

– Prinsessetittelen forsterket alt. Kongefamilien står for de tradisjonelle verdiene våre. Det de gjør gjenspeiler oss. Når en prinsesse selger kommersielle, nyreligiøse tjenester, er det mange som oppfatter henne som en kulturell forræder, sier Kraft.

Nyreligiøsitet har til alle tider blitt latterliggjort og kritisert, i likhet med andre nye trender innen tro, vitenskap og kunst. Begge religionsviterne mener Astarte Education har fått urettferdig mye kritikk for det kommersielle.

– Engleskolen har et klart begrenset økonomisk potensial. Hvis hun var primært ute etter penger, kunne hun bare ha reist til USA og fortsatt med barnebøker og talkshows. Men hennes kongelige superkjendisstatus ville ha vært en kjempefordel i hvilken som helst karriere hun hadde valgt seg. Slik sett ville hun nok blitt kritisert uansett, tror jeg, sier Endsjø.

– Jeg syns ikke det er noen grunn til å knuse henne for det hun tror på og vil leve av. Det er tross alt langt verre ting hun kunne funnet på enn å tro på engler, sier Kraft. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy