Blomstrende håp for høsthager

BLOMSTERSTELL: Gartner Anne Finnanger ved Botanisk hage viser villig fram høststaudene. Her bak en rosa, frodig høstfloks. Foto: Tri Nguyen.
BLOMSTERSTELL: Gartner Anne Finnanger ved Botanisk hage viser villig fram høststaudene. Her bak en rosa, frodig høstfloks. Foto: Tri Nguyen.

Hagens prakt trenger ikke å være på hell selv om sommeren er det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Publisert: 29.07.2010 09:53

– Det meste som åpner seg nå, kommer til å stå fint ut august, sier gartner Anne Finnanger ved Botanisk hage i Oslo.

Og det er mye som åpner seg i Oldemors hage, et område som utelukkende består av stauder. Det myldrer av gult, rosa, lilla, blått, oransje, grønt og hvitt i et vakkert teppe av blomster. For mens sommerstaudene begynner å si takk for seg, går de såkalte høststaudene en frodigere tid i møte.

– Det er mye her som blomstrer til frosten tar det, sier Finnanger.

Hal ut blomstringen

– Det er ikke mye som slår fine hager på midtsommeren, de er som et eventyr. Men en høsthage kan i grunnen være like fin, sier Finnanger.

Og det er langt ifra umulig å lure noe av midtsommeren inn i siste del av hagesesongen dersom plantene får riktig stell. Klipp av visne blomster og gi plantene gjødsel og vann, så vil mange sommerblomster kunne blomstre og trives lenge. Noen planter, men ikke alle, blir oppmuntret til å prøve seg med en ny runde blomstring dersom de klippes helt ned, forklarer gartneren.

Men det gjelder å være obs på gradestokken.

– Ofte kan det komme en enslig frostnatt tidlig på høsten, så det gjelder å dekke til blomstene eller ta dem inn når det begynner å bli kaldt, råder Tommy Tønsberg, redaktør i Norsk Hagetidend.

Da er typiske sommerblomster man kan ha glede av lenge georginer, pelargonium, petunia, flittiglise og margeritter.

– Margerittene begynner å blomstre midt i juni og er villige gjennom hele sesongen. De kan klippes ned og blomstre på nytt, og mange typer frør seg så det spirer opp nye blomster uti august, enten du vil eller ei, sier Finnanger.

Les også: Duften av god gammel årgang

Staute stauder

Kalenderen viser straks august, men langs stakitten i Oldemors hage finnes det ennå et grønt belte der blomsterknoppene knapt har kommet til syne.

– Om noen uker kommer det til å se annerledes ut. Her vokser det asters, som er blant de seneste til å blomstre. De kommer i mange sjatteringer, sier Finnanger.

Men astersene kommer til å være i godt selskap når de til slutt springer ut i blomst mot slutten av august. Med lavere temperatur går blomstringen også saktere.

– Det finnes drøssevis av ting som tar seg bra ut i høsthagen, slik som høstfloks, oktoberbergknapp, astilbe, høstanemone og flere solhatter. Og mange liljer kommer sent, sier Finnanger, og viser til et oransje prakteksemplar av en tigerlilje.

De fleste plantene mister piffen når kuldegradene sniker seg innover landet, men lyngplanter som høstlyng, calluna, beholder form og farge også når frosten har kommet.

– Allier deg

Sommeren er et dårlig tidspunkt for å plante, dele og anlegge en hage. Men selv om det er for sent å skape en fin høsthage i år, kan du begynne å planlegge neste år. Med den rette miksen av planter kan en hage blomstre fra tidlig vår til utpå høsten.

– Allier deg med en kunnskapsrik person som jobber på planteutsalget, slik at du finner planter som blomstrer på ønsket tidspunkt. Forskjellene innen hver plantesort kan være store, sier Finnanger.

For mest mulig hageglede kan det også være lurt å tenke alternativt. Planter med fint bladverk eller frøkapsler, bær og god lukt kan være vel så bra på høsten, mener gartneren.

– Alunrot har et dekorativt og fargerikt bladverk, og hvitrogna ser flott ut med sine hvite bær og røde blader. Mange urter som blomstrer sent, er ikke spektakulære eller noe, men dufter deilig, sier Finnanger.

Og tipsene stanser ikke der, for snart kommer gartneren på enda en planteskatt som kan være med å sette farge på høstbedet.

– Prydkål! Den kan sås eller plantes innimellom andre planter. På sommeren gjør den lite ut av seg, men på høsten blir den stor, og de lilla bladene i ulike toner er nydelige, sier Finnanger.

Fine høststauder

Høstasters

Oktoberbergknapp

Høstfloks

Høstanemone/ Kinasymre

Astilbe (flere typer)

Høstprimula

Solhatt (flere typer)

Kransvakkerøye

Søyleblomst

Dvergslirekne

Duehode

Cimicifuga

Storstjerneskjerm

Tistler

Personvernpolicy