Kronprinsesse Mary fødte tvillinger

Kronprinsesse Mary har født en gutt og en jente. Foto: Keld Navntoft / Scanpix
Kronprinsesse Mary har født en gutt og en jente. Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Danmarks kronprinsesse Mary har født en prins og en prinsesse, opplyser kronprins Frederik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsessen ble innlagt på Rigshospitalet i København rundt klokka 7 lørdag morgen for å føde. Senere på formiddagen kunne kronprins Frederik fortelle pressen at kronprinsessen hadde født en gutt og ei jente.

– Gutten veide 2.674, og jenta veide 2.554. Mor og barn har det riktig godt. Det er en meget stor og fantastisk opplevelse, sa han.

Ifølge prinsessens fødselslege, klinikksjef Morten Hedegaard, fødte kronprinsessen litt før termin, som var i slutten av januar.

– Det var nærmest en drømmefødsel, sa han.

En halvtimes mellomrom

De to barna kom til verden med en halvtimes mellomrom. Gutten er 47 centimeter lang og jenta 46 centimeter.

– Det har vært fantastisk å være med på. Det er dobbel kontroll og dobbel oppmerksomhet. Det er to hjerter å holde øye med. Det var nær ved å være uvirkelig. Man står med den første en halv times tid, mens mora må kjempe videre. Og så kommer den neste – ei jente, fortalte kronprinsen etter fødselen.

Ifølge ham har tvillingene begge mørkt hår, og de ga begge lyd fra seg.

– Jeg er meget imponert over kvinner og hva de kan prestere. Vi tar det nå én dag om gangen, nå kommer en periode med bleiebarn.

Kronprins Frederik vil ikke utelukke at det kan komme flere barn i framtida.

– Det vil jeg ikke stå her og si. Der må jeg ha min bedre halvdel med. Prinsessen har klart det ekstremt godt.

Falsk alarm

Allerede mandag denne uka gikk det rykter om at kronprinsessen var på vei til Rigshospitalet, og at fødselen var på vei.

Et stort pressekorps stimlet sammen foran sykehuset, men så viste det seg at ryktene var uten sannhetsgehalt, og da måtte journalister og fotografer slukøret vende tilbake til mediehusene, forteller Politiken.dk.

Etter dette gjorde hoffet det klart at fødselen ikke ville bli igangsatt på noen fastlagt dato. Kronprinsesse Mary har på forhånd avgjort at hun helst vil bringe tvillingene til verden ved en alminnelig fødsel.

Fra før har paret en sønn, den fem år gamle prins Christian, og ei datter, den tre år gamle prinsesse Isabella. Begge kom til verden på Rigshospitalet.

Elvis

Under fødselen fikk kronprinsesse Mary hjelp av to leger og tre jordmødre. De fleste kjenner kronprinsparet i forveien, for de tok også imot prins Christian og prinsesse Isabella.

Klinikksjef Morten Hedegaard som ledet fødselen. Han er spesiallege i gynekologi og obstetrikk (fødselslære).

Kronprinsparets tvillinger vil dele fødselsdag med Elvis Presley. Han ble født i Mississippi den 8. januar for 76 år siden. (©NTB)