Meny

Blondine-øy for hår-reisende turister

Blonde baltikere er lei av å bli latterliggjort. Nå vil de gå sammen om å lage en ferieøy i Maldivene hvor alle ansatte skal være av den fagre og lyshårede sorten. Foto: Olialia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ønsker en unik feriedestinasjon hvor alle ansatte er blonde, sier selskapet bak den lyse ideen.

(ABC Nyheter): Blondes have more fun, heter det i en gammel påstand. Teorien er altså at livene til blondiner er fylt med mer latter og spas enn det livene til de med mørkere hårfarge er.

Nå skal det selvsagt legges til at påstanden ikke er så lett å bevise, og at den dermed bør tas med en solid hårklype med salt.

Det har likevel ikke forhindret et litauisk selskap fra å forsøke å omsette den blonde hypotesen til praksis.

De vil rett og slett lage en egen ferieøy hvor alle ansatte er av den lyshårede sorten.

Den blonde ferieøya skal ligge i Maldivene i Det indiske hav, og som det både hår seg og bør seg vil interesserte ferierende bli fraktet til øya i skip eller fly betjent av blonde flyvertinner og piloter.

Går alt etter planen, skal øya være klar til å ta i mot de første hår-reisende i 2015, slik at turistene selv kan få testet ut om den allerede nevnte teorien stemmer.

Blond bevegelse

Bak den lyse ideen står det litauiske selskapet Olialia.

Selskapet, hvis navn skal uttales oh-la-la, er en del av en stadig økende blond bevegelse i Baltikum, hvor blondiner ønsker å løsrive seg fra stereotypier og bevise at de slett ikke kommer til kort over ørene.

Selskapet har allerede strødd sitt lyse hår inn i flere arenaer, som for eksempel dataprogrammering, mat-næringen og musikkbransjen - men det er første gang Olialia satser på ren turisme.

– Vi ønsker å skape en unik feriedestinasjon med museer og skjønnhetskonkurranser der det blonde utgjør den lyse tråden, skriver prosjektleder Vilte Zukauskaite i en epost til ABC Nyheter.

Les også: Blondinevitser forbys i Bosnia

Mye oppmerksomhet

De hårete planene har naturlig nok ført til oppmerksomhet fra hele verden. Og selskapet hevder å være i kontakt med flere interessenter for å få realisert den spesielle ferieøya, blant annet flere grunneiere i Maldivene.

- Interessen for prosjektet vårt øker for hver dag, og vi har allerede hyret en arkitekt til å visualisere drømmen vår, forteller Zukauskaite som håper virkeliggjøringen av prosjektet kan ende opp som et realityshow på TV.

Skissene til øya er ennå ikke presenterte.

Kritikk

Det er imidlertid ikke alle som lar seg blende av ideen om en blond ferieøy i Det indiske hav.

Da planene i september ble omtalt i den maldiviske nettavisen Minivan, uttrykte flere lesere at det er diskriminerende å gjøre forskjell på folk på grunnlag av hud- eller hårfarge.

«Dette reduserer kvinner til objekter. Og om du er en kvinne må du altså være ung, blond og vakker for å være perfekt?» skriver en leser som kaller seg Ninni.

«Dette er rasisme og må ikke tillates i Maldivene,» skriver brukeren Ablo.

Muligens vil en feriedestinasjon hvor alle ansatte er blonde også bryte med maldivisk lov, som sier at alle hoteller og feriesteder i landet må ha minst 50 prosent lokale ansatte.

Det kan by på problemer i et land der de aller fleste innbyggerne har mørkt hår.

Les også: Blondiner gjer menn dumme

Ser lyst på det

Prosjektleder Vilte Zukauskaite i Olialia lar seg ikke farge av kritikken og ser fortsatt lyst på det. Han mener det ikke er noen forskjell på å satse på blonde ansatte og det å være en kinarestaurant som ønsker å ha kinesisk betjening.

– Med våre blonde kampanjer ønsker vi å vise verden at en blond hårfarge ikke er ensbetydende med å være dum. Blonde damer er like dyktige til å jobbe med økonomi eller tjene penger som alle andre, forteller han.

– Diskriminering av blonde er et globalt problem, og hvilken bedre måte finnes det å vise verden at fargen du har på håret egentlig ikke har noen ting å si?

Les også: Ingen dum blondine

Helse og livsstil
Populært