Prinsesse Ragnhild fyller 80 år

I dag fyller prinsesse Ragnhild 80 år. Her er hun og Erling Lorentzen (tv) fotografert under 90-årsfeiringen av Gunnar Sønsteby på Akershus Slott i november 2008. Foto: Lise Åserud / SCANPIX.
I dag fyller prinsesse Ragnhild 80 år. Her er hun og Erling Lorentzen (tv) fotografert under 90-årsfeiringen av Gunnar Sønsteby på Akershus Slott i november 2008. Foto: Lise Åserud / SCANPIX.

Onsdag feirer Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen sin 80-årsdag med fest for familie og venner i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lillebror kong Harald og dronning Sonja som er vertskap for den private markeringen på Slottet onsdag kveld.

– I stedet for gaver har jeg ønsket et bidrag til mitt fond for gatebarn i Brasil, sier Prinsesse Ragnhild fru Lorentzen til ukebladet Allers.

Blant gjestene er flere venninner fra strikkeklubben «Niern» som hun og venninnene på Nissen Pikeskole startet i 1946.

– Når man er voksen, kan man skaffe seg gode bekjente. Venner fra ungdomstiden er noe annet. Jeg har ikke lett for å åpne meg for fremmede, sier prinsessen, som sier hun tilbringer mye tid alene og trives i eget selskap.

Dramatisk tid

Prinsesse Ragnhild var kronprins Olav og kronprinsesse Märthas første barn da hun kom til verden 9. juni 1930. Det var bare uker etter en dramatisk brann på Skaugum, noe som hadde ført til at kronprinsparet bodde på Slottet da prinsessen ble født.

I biografien «Mitt liv som kongsdatter» forteller Prinsesse Ragnhild hvordan hennes mor, svenskfødte kronprinsesse Märtha, var engstelig for at hennes første barn skulle komme til verden på 25-årsdagen for unionsoppløsningen med Sverige, 7. juni.

Nesten ti år gammel opplevde prinsessen krigsutbrudd og måtte reise fra Norge med familien til USA. Sammen med sin yngre søster, prinsesse Astrid, gikk hun på en privatskole utenfor Washington D.C i krigsårene.

Familien returnerte til Norge 7. juni 1945. Denne dagen traff Prinsesse Ragnhild for første gang mannen hun senere giftet seg med, motstandsmannen og skipsredersønnen Erling Lorentzen.

Borgerlig gift

Lorentzen var blant livvaktene som eskorterte kongefamilien da kong Haakon kom hjem til Norge. Senere var han ofte å se som mannskap om bord på prinsessenes båt Astra. Etter en tids hemmelighold ble det kjent at prinsessen skulle gifte seg. Da hun giftet seg med Lorentzen 15. mai 1953, var det første gang på svært lenge at et regjerende europeisk kongehus hadde hatt borgerlig giftermål.

Da paret flyttet til Brasil kort tid etter var tanken at de skulle bli der noen år.

Nå er det gått 57 år, og familien Lorentzen er etablert med sine tre barn, svigerbarn og fem barnebarn. Lorentzen har vært industripioner i Brasil i mange årtier gjennom satsing innen skog- og celluloseindustri.

Selv om prinsessen har bodd mesteparten av sitt liv i Brasil er båndene til Norge sterke. På 17. mai i år var hun og ektemannen Erling Lorentzen til stede under folketoget i Rio de Janeiro. Flere hundre nordmenn i utlendighet deltok.

Sterke følelser

Prinsesse Ragnhild var svært nært knyttet til sin far, kong Olav. Etter at hun flyttet fra Norge, brevvekslet de ukentlig. Da kong Olav var syk i 1990 bodde hun hos ham det meste av tiden og var til stede ved hans dødsleie 17. januar 1991. Etter kongens død brente hun alle de private brevene. Prinsessen mente de ikke angikk andre enn henne selv og hennes far.

Prinsesse Ragnhild er blitt kjent for sine sterke, bestemte meninger, men er også sett på som tørrvittig og raus.

– Mitt livsmotto er å holde hjulene i gang så lenge det går! Og når jeg tenker tilbake på livet, er jeg fylt av takknemlighet for alle de gode stundene jeg har fått oppleve. Jeg har alltid fokusert på det positive, sier hun til Allers. (©NTB)

Personvernpolicy