Meny

Avsluttet travel dag med gallamiddag

President Dmitrij Medvedev holder tale under gallamiddagen på slottet i anledning presidentbesøket fra Russland med president Dmitrij Medvedev og kona Svetlana. Dronning Sonja (t.v.) lytter. Presidentparret er på statsbesøk i Norge i to dager og reiser tilbake i morgen, tirsdag. Foto: Kyrre Lien / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske presidentparet avsluttet mandag en travel dag med gallamiddag på Slottet.

I Slottets spisesal var det dekket til 223 personer. Blant de inviterte var regjeringens medlemmer og representanter for storting, regjering, næringslivet og kultur. Vertskap for slottsmiddagen var kong Harald og dronning Sonja.

På den fire retters middagen sto Slottets røkte laks og eggekrem, rugpanert sild med rødbeter, sennep og flatbrød, høyrygg av urfe med pølse, klubb, sellerikrem og løpestikkesaus og appelsindessert.

Se også: Vil ta opp vanskelige spørsmål med Stoltenberg

Russlands president Medvedev er her fotografert under den offisielle mottagelsen utenfor Slottet mandag morgen. Foto: Scanpix.Russlands president Medvedev er her fotografert under den offisielle mottagelsen utenfor Slottet mandag morgen. Foto: Scanpix.

I sin tale snakket kong Harald om det gode samarbeidet mellom Norge og Russland. Han sa at et godt samarbeid mellom to land skapes ikke bare av myndigheter, men først og fremst av kontakt mellom vanlige folk.

Takket

Tidligere på dagen åpnet president Medvedev og kong Harald utstillingen om russiske krigsfanger i Norge. Den russiske presidenten dekorerte personlig 15 norske krigsveteraner. De fikk den russiske jubileumsmedaljen som markerer at det er 65 år siden seieren i Den store fedrelandskrigen, som russerne kaller den andre verdenskrig.

Russlands presidentpar Dmitrij Medvedev og Svetlana Medvedeva sammen med kong Harald og dronning Sonja og brigadier Knut Henry Thorvaldsen ved det russiske monumentet på Vestre gravlund i Oslo mandag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.Russlands presidentpar Dmitrij Medvedev og Svetlana Medvedeva sammen med kong Harald og dronning Sonja og brigadier Knut Henry Thorvaldsen ved det russiske monumentet på Vestre gravlund i Oslo mandag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

I sin tale takket president Dmitrij Medvedev nordmennene for deres innsats.

– Dere er levende vitner til begivenhetene som fant sted. Det er viktig at sannheten ikke blir omskrevet med kortsiktige politiske mål for øye, sa Medvedev.

Se også: - Illusjoner om en løsning

Felles historie

Før utstillingen hadde den russiske presidenten og hans kone lagt ned krans på nasjonalmonumentet ved Akershus festning. Etter utstillingen var det kransenedleggelse ved det sovjetiske minnesmerket på Vestre Gravlund.

Også i sin tale under gallamiddagen mandag kveld kom kong Harald inn på Norge og Russlands felles historie.

– Det er få historiske begivenheter som har berørt våre to nasjoner og folk i nyere tid så sterkt som hendelsene under den andre verdenskrig. Vi feirer om få dager 65-årsjubileet for avslutningen av andre verdenskrig, og vår felles historie her er blitt behørig markert under Deres besøk, sa kong Harald.

Se også: Kong Harald fikk mammuttann av Medvedev

Kongen sa at den sovjetiske hærs frigjøring av Øst-Finnmark i 1944 huskes av det norske folk i dyp respekt og takknemlighet.

Russlands president Dmitrij Medvedev besøkte mandag Forsvarsmuseet på Akershus festning i Oslo. Foto: Scanpix.Russlands president Dmitrij Medvedev besøkte mandag Forsvarsmuseet på Akershus festning i Oslo. Foto: Scanpix.

I sin tale ved middagen roste også den russiske presidenten samarbeidet i nord og sa blant annet at kontakten i de to landenes grenseområder er blitt tettere.

– Det er opprettet gode vennskapsforbindelser og gjensidig tillit. En felles Barentskultur og identitet har oppstått. I Kirkenes er gatene skiltet både på norsk og russisk, og 10 prosent av befolkningen er russere som jobber der, sa president Medvedev.

Se også: På geledd for Medvedev

Møtte barna

Russiske og norske flagg vaiet over Slottsplassen da presidentparet ankom Slottsplassen tidligere på dagen.

Den russiske presidenten og hans kone ble møtt av kongeparet, og hilste deretter på kronprinsesse Mette-Marit i det lettskyede, milde vårværet.

Se også: Stangs staselige håndhilsen

Etter at Gardemusikken hadde spilt de to landenes nasjonalsanger tok president Medvedev seg god tid til å hilse på fremmøtte norske og russiske barn.

Russlands president Dimirij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg i samtale med Helge Lund Administrerende Direktør i Statoil og John G. Bernader i NHO under et næringslivseminar på Oslo Plaza i forbindelse med den russiske presidentens besøk i Oslo mandag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.Russlands president Dimirij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg i samtale med Helge Lund Administrerende Direktør i Statoil og John G. Bernader i NHO under et næringslivseminar på Oslo Plaza i forbindelse med den russiske presidentens besøk i Oslo mandag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

Etter velkomstseremonien på Slottsplassen fulgte kongeparet de russiske gjestene inn på Slottet for offisiell fotografering og gaveutveksling.

Blant presangene fra Russland er en 70 centimeter lang utskåret mammuttann. Verket bærer navnet «Ulver angriper reinsdyrspann». En annen av gavene vakte dronning Sonjas oppmerksomhet: En DVD med bilde av kongen på og kyrilliske bokstaver:

– Har du fått russiskkurs, spurte hun kong Harald nysgjerrig.

DVD-en viste seg å være av mer informativ art – og på engelsk.

Lunsj

Lunsjen ble inntatt på Slottet, med kongeparet som vertskap. Kronprinsparet og prinsesse Astrid fru Ferner var også til stede der.

Mandag ettermiddag skiltes presidentparets veier et par timer. Mens presidenten var på næringslivsseminar på Radisson Blu Plaza Hotel, gikk fru Medvedeva en tur i Vigelandsparken og på Nasjonalgalleriet med dronning Sonja.

Statsbesøket avsluttes tirsdag med sen lunsj på Akershus festning med kongeparet og kronprins Haakon. Statsminister Jens Stoltenberg og hans kone, Ingrid Schulerud, er vertskap da. (©NTB)

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus