- Jeg ville ikke spre blodet til et monster

Nålevende slektninger av SS-leder Heinrich Himmler, Adolf Eichmann - som var en av hovedarkitektene for jødeutryddelsene under Holocaust og riksmarskalk Hermann Göring snakker ut i en ny dokumentar. Foto: Scanpix / AP / Wikipedia.
Nålevende slektninger av SS-leder Heinrich Himmler, Adolf Eichmann - som var en av hovedarkitektene for jødeutryddelsene under Holocaust og riksmarskalk Hermann Göring snakker ut i en ny dokumentar. Foto: Scanpix / AP / Wikipedia.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hermann Görings niese lot seg sterilisere og Katrin Himmler giftet seg med en israelsk jøde. Nå snakker nazibarna ut i ny dokumentar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): De er de glemte barna fra Det Tredje Riket, etterkommere av nazi-Tysklands mest beryktede personer - brennmerket med navn som Göring og Himmler og med et blodsbånd de helst skulle vært foruten.

Nå snakker barna for første gang ut om slektskapet med noen av verdens mest uhyggelige menn og om hvordan det er å bli revet mellom hat og kjærlighet.

Sterilisert Göring-niese

53 år gamle Bettina Göring er i familie med sjefen for Hitlers luftvåpen Luftwaffe og grunnleggeren av Gestapo, Hermann Göring.

Til tross for at hun bare er hans grandniese og aldri har hatt et personlig forhold til ham, gjorde slektskapet at hun frivillig valgte å la seg sterilisere.

- Jeg ville ikke føre et monsters blod videre, sier hun i dokumentaren «Hitlers barn» som tar for seg hvordan det har vært å vokse opp med følelsen av å være satans yngler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bettina Göring er ikke den eneste som har slitt med å leve med fortidens spøkelser.

Blant andre som deltar i dokumentarfilmen er 65 år gamle Monika Hertwig. Hun er datter av den groteske leirkommandanten Amon Göth, som i den oscarvinnende filmen Schindlers Liste spilles av Ralph Fiennes.

Skjøt barn som sport

I dokumentaren forteller Hertwig om hvordan det føles å være i slekt med en mann som skjøt barn for sportens skyld og som fant glede i å se sine offer dø en langsom og smertefull død.

Amon Göth (venstre) var den sadistiske leirkommandanten for den tyske konsentrasjonsleiren i Płaszów utenfor Kraków under andre verdenskrig. Til høyre portretteres Göth av Ralph Phiennes i filmen Schindlers liste. Foto: Wikipedia. Amon Göth (venstre) var den sadistiske leirkommandanten for den tyske konsentrasjonsleiren i Płaszów utenfor Kraków under andre verdenskrig. Til høyre portretteres Göth av Ralph Phiennes i filmen Schindlers liste. Foto: Wikipedia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg husker at jeg møtte en mann i 1958. Det var før jeg ante hva min far hadde gjort. Mannen vasket tallerkener på en kafé, og da han brettet opp ermene så jeg at han hadde et nummer tatovert på armen. Han hadde vært i en konsentrasjonsleir.

Mannen fortalte at han hadde vært i Krakow, og Monika Hertwig svarte at det var leiren faren hennes hadde styrt.

– Da stivnet han og spurte om faren min var Amon Göth. Jeg smilte bekreftende og var glad for endelig å ha funnet noen som kunne fortelle meg litt om min far. Men mannen bare pekte på døren og ba meg om aldri å komme tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Monika Hertwig foran huset til sin far, Amon Göth. Balkongen er forøvrig den samme som avbildet på bildet over. Foto: Faksimile fra filmplakat.Monika Hertwig foran huset til sin far, Amon Göth. Balkongen er forøvrig den samme som avbildet på bildet over. Foto: Faksimile fra filmplakat.

Først senere fant Monika Hertwig ut om alle grusomhetene faren hadde stått bak.

Tårevått møte

I dokumentarfilmen møter hun en jødisk mann som var i farens leir. Hans beretninger om forholdene i leiren og om Göths daglige grusomheter får henne til å bryte sammen i tårer.

Hertwigs mor, Ruth, var elskerinnen til Göth. Hun tok livet sitt i 1983, uten noen gang å ha klart å forsone seg med ugjerningene til mannen hun engang hadde elsket. Da Monika Hertwig var elleve år fortalte moren henne at hun var akkurat som sin far og at hun kom til å dø som ham.

Fortsatt spør hun seg selv om hvordan hun skal skille morderen fra farsfiguren og hvor mye av morderen som finnes i henne selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min far var en sadist som elsket å drepe. Det var jødene som var de virkelige heltene her. Jeg føler kun forakt for de som stadig idoliserer nazistene, sier hun i dokumentaren ifølge den britiske avisen The Sun.

Sønn av Polens guvernør

70 år gamle Niklas Frank var bare en liten gutt under andre verdenskrig, men husker fortsatt godt da faren tok han med til en dødsleir. Faren var Hans Frank, som styrte det okkuperte Polen med jernhånd under andre verdenskrig.

– Tyskerne plasserte tynne menn på ryggen til et vilt esel. Så steilet eselet slik at mennene ble kastet av. Igjen og igjen ble mennene satt på ryggen til eselet. Og igjen falt de av og prøvde å hjelpe hverandre opp.

Hans Frank stod blant annet bak en systematisk likvidering av mer enn 2000 polske intellektuelle og ledere. Foto: Wikipedia.Hans Frank stod blant annet bak en systematisk likvidering av mer enn 2000 polske intellektuelle og ledere. Foto: Wikipedia.

Hans Frank hadde ledd av torturen, og unge Niklas lo med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag sliter han med de samme minnene. Bildene av de avmagrede menneskene i dødsleiren har for alltid brent seg fast i netthinnen.

– Jeg drømmer om alle haugene med lik. Jeg har aldri klart å kvitte meg med minnene om min far. Skammen over hva han gjorde bærer jeg med meg hver dag, forteller Niklas Frank.

- Min far var en sleip drittsekk

I et forsøk på å bote for skaden til faren, reiser Frank i dag rundt om i det tidligere øst-Tyskland for å advare unge mot å bli med i nynazistiske bevegelser som fortsatt har en appell hos unge, arbeidsløse og desperate tyskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min far ble hengt av de allierte etter krigen, men jeg selv har blitt idømt et liv som en levende død på grunn av den sleipe drittsekken av en hitlerfanatiker som jeg hadde til far, er de sterke ordene fra Niklas Frank.

Katrin Himmler

Katrin Himmler (43) er en annen av personene som deltar i dokumentaren. Katrin er grandniese av Heinrich Himmler som var tysk innenriksminister og leder av SS, SD og Gestapo, og er i dag forfatter og gift med en israelsk jøde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I boken «Himmlerbrødrene» tar hun for seg forholdet mellom bestefaren Ernst og hans to brødre Heinrich og Gebhard.

– Da mannen min og jeg fikk en sønn følte jeg et sterkt behov for å bryte med vår familietradisjon om aldri å snakke om fortiden. Jeg ville prøve å finne ut så mye informasjon som mulig, slik at når han begynner å stille spørsmål om familien vår, så kan jeg gi ham svarene, forteller Himmler i et intervju med Edinburgh Festival.

Hun tror ikke at hun har arvet ondskapen til sin beryktede grandonkel, men hun bærer fortsatt det belastede familienavnet.

Katrin Himmler (43) er en tysk forfatter som har skrevet bok om sin egen familie. Hun er grandniese av den kjente nazitoppen Heinrich Himmler. Foto: katrinhimmler.de.Katrin Himmler (43) er en tysk forfatter som har skrevet bok om sin egen familie. Hun er grandniese av den kjente nazitoppen Heinrich Himmler. Foto: katrinhimmler.de.

– Da jeg var 11 år ble det vist en tv-serie om Holocaus på tysk tv. Jeg husker at jeg gråt og gråt fordi navnet Himmler stadig gikk igjen. Jeg innser at han var en av vår tids verste massemordere, men jeg selv har ikke ansvaret, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Adolf Eichmanns sønn

Også sønnen til Adolf Eichmann deltar i dokumentaren. Eichmann var strategen som sendte over en million jøder i døden. Etter krigen flyktet han til Argentina, før han i 1960 ble brakt til Israel og stilt til ansvar for sine gjerninger.

Sønnen, Ricardo Eichmann, er i dag en 55 år gammel arkeologiprofessor. Han var bare syv år da faren fikk sin dødsstraff, men bærer ikke noe nag overfor Israel.

I et gammel intervju med den israelske avisen Ha'aretz uttalte Ricardo Eichmann at han er glad for at han slapp å konfrontere faren med hans ugjerninger.

– I dag er jeg glad for at rettsprosessen og dødsdommen skjedde den gang, og at jeg som en voksen, tenkende mann ikke har noe kontakt med ham.

På spørsmål om han tror nazismen noen gang vil komme tilbake i Tyskland, svarer Eichmann at han ikke tror det.

– Men jeg kan love en ting: Dersom nazistene på ny kom til makten i Tyskland, ville jeg ha pakket en koffert til hvert av mine barn og rømme herfra så fort jeg kunne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere deltakere

Blant andre barn av prominente naziskikkelser som deltar i dokumentaren er sønnen til Rudolf Hess samt 79 år gamle Martin Bormann den yngre, sønn av Hitlers personlige sekretær og kansellileder i det nasjonalsosialistiske partiet NSDAP.

Martin Bormann var Adolf Hitlers personlige sekretær og kansellileder i NSDAP. Han var en av Det tredje rikes mest innflytelsesrike personer under andre verdenskrig. Foto: Wikipedia.Martin Bormann var Adolf Hitlers personlige sekretær og kansellileder i NSDAP. Han var en av Det tredje rikes mest innflytelsesrike personer under andre verdenskrig. Foto: Wikipedia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Wikipedia var hans første opplevelse av nazistenes grusomheter i 1944, da han sammen med sin mor og søster besøkte Heinrich Himmlers elskerinne Hedwig Potthast.

Hun viste dem et loftsrom med møbler laget av menneskeknokler og et eksemplar av Mein Kampf innbundet i huden fra ryggen til et menneske.

Martin Bormann den eldre begikk selvmord i bunkeren til Hitler i mai 1945, men på grunn av rykter og et manglende lik fortalte sønnen at han lenge var svært redd for at faren hadde overlevd krigen, særlig da han konverterte til katolisismen og ble prest fordi «det var bare en gruppe far hatet mer enn jødene, og det var katolikkene».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likhetstrekk

Den israelske programskaperen til dokumentaren «Hitlers barn» sier at han har funnet fascinerende likheter mellom sinnstemningen til etterkommerne av nazitoppene og de som overlevde konsentrasjonsleirene.

I dokumentaren møter etterkommerne flere Holocaust-overlevende.

– Det har blitt et gripende møte mellom barn av overgripere og barn av overlevende. Fortsatt lever de begge i skyggen av Holocaust uten å klare å la livet gå framover, forteller programskaper Chanoch Zeevi til avisen The Scotsman.

Dokumentaren skal etter planen vises i flere land til sommeren.

Tidligere har blant annet Josef Mengeles sønn Rolf Mengele snakket ut i intervjuer om hvordan han opplevde å være sønn til nazidoktoren som utførte perverse eksperimenter på fangene i Auschwitz.(Se video under)


Les også:

Skapte Mengele brasiliansk tvillingby? Fant Hitlers levende slektninger
– Hitler kan ha en sønn i Storbritannia