Undertøyet avslører deg

<font face="'Arial Narrow'" class="Apple-style-span">- Ja, vi skal kjøpe oss nye truser, sier Sonja og Jojcce, mor og datter på julehandel på Norte Shopping. – Det gjør overgangen til det nye året bedre å feire denne kvelden i nytt undertøy. Se på denne, den var jo lekker, sier Sonja til datteren. Foto: Runa Hestmann Tierno</font>
- Ja, vi skal kjøpe oss nye truser, sier Sonja og Jojcce, mor og datter på julehandel på Norte Shopping. – Det gjør overgangen til det nye året bedre å feire denne kvelden i nytt undertøy. Se på denne, den var jo lekker, sier Sonja til datteren. Foto: Runa Hestmann Tierno

<pFargen på trusa di kan bety mer enn du aner. I hvert fall hvis du skal feire nyttår i Brasil.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VISSTE DU AT

Det var den romerske keiseren Julius Cesar som i år 46 AC bestemte at 1. januar skulle være overgangen til et nytt år. Årets første måned fikk navn etter den romerske guden Jano.

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): Nyttårsfeiringen i Rio de Janeiro er en forestilling som kan ta pusten fra selv den mest bereiste, og regel nummer 1 for feiringen er å kle seg i hvitt. Det symboliserer fred og ønsket om en ny start i det nye året.

Men det er heller ikke uten betydning hvilken farge du velger på undertøyet ditt, og ingenting bør overlates til tilfeldighetene. Undertøyet avslører mer enn noe annet hva du ønsker deg for det nye året, og mens andre butikker selger mest i uken før jul, er romjulen årets travleste uke for undertøysbutikkene.

- Det er tradisjon i Brasil å feire nyttår i ny truse, i den fargen som symboliserer det du ønsker deg i året som kommer, og det er ingen tvil om at kvinner i Brasil kjøper mer undertøy på denne tiden av året, forklarer produktsjef Aline Blanco ved hovedkontoret til den brasilianske undertøysprodusenten Hope i São Paulo.

For aller første gang har Hope i år lansert en egen nyttårskolleksjon, og den består av sømfrie truser i fargene hvit, gul og rød, dekorert med Swarovski-krystaller og silkebånd.

- Dette er de mest etterspurte fargene, sammen med rosa, sier Danielle Mendes, som er butikksjef i Hopes butikk på Norte Shopping i Rio de Janeiro.

- Denne tradisjonen er blitt så populær blant brasilianske kvinner fordi vi er opptatt av å være lekre og velstelte. Pent undertøy er en del av pakka. Nyttårsaften er den eneste anledningen der man kan og bør la undertøyet synes, og alt er lov. Dessuten skal det jo bringe hell, lykke og gode energier, og mange tenker kanskje at det er bedre å være føre var, så hvorfor ikke, sier Danielle, som selv planlegger å feire nyttår i rød truse.

Penger og gull

skal gi hell og lykke i forhold. Foto: Hopeskal gi hell og lykke i forhold. Foto: Hope

Siden de fleste går i hvite klær, er hvit også den fargen veldig mange foretrekker på undertøyet. Nytt undertøy skal dessuten gi hell og lykke i forholdet, og anbefales særlig for dem som er i starten av et forhold og ønsker at det skal vare lenge.

Kler du deg derimot i gult eller gull, er det penger du helst vil ha. Jo mer glitter, jo mer stas i vente, sies det i Brasil. Oransje uttrykker et ønske om å gjøre gode forretninger. Rødt er selvsagt kjærlighetens og lidenskapens farge, og valget bør falle på rødt dersom du ønsker litt mer krydder i forholdet.

Rosa lykke

Trusene selger veldig bra, forteller butikksjef Danielle Mendes.Trusene selger veldig bra, forteller butikksjef Danielle Mendes.

Rosa betyr at du ønsker deg mer kjærlighet, lykke eller vennskap i livet ditt. Rosa er fargen for dem som for eksempel vil gifte seg eller håper å møte mannen i sitt liv.

Grønn uttrykker håp og et ønske om god helse, mens blått undertøy betyr at du ønsker deg fred og ro i det nye året.

Ønsker du deg flere av disse tingene, står du også helt fritt til å blande.

- Personlig elsker jeg denne tradisjonen, og har alltid kjøpt ny truse til nyttårsfesten. I dag passer jeg også på å utstyre min mor, svigermor, søstre og svigerinner, til og med mine små nieser, med nytt undertøy, og slik er jeg med på å holde tradisjonen ved like, forteller produktsjef Aline Blanco i Hope.

Sonia Maria Nicca, som er ute på julehandel med datteren Jojcce Helena Jojo, har kjøpt nytt undertøy til nyttår hvert eneste år siden hun var 15 år gammel. Også i år akter hun å unne seg og datteren noe nytt helt innerst.

- Jeg liker best hvitt og rødt. Hvitt for fred og rødt for lidenskap. Men det jeg ønsker meg mest for 2010, er god helse for hele familien min, sier Sonia.

Men nytt og fargerikt undertøy er ikke den eneste tradisjonen som hører nyttårsfeiringen til i Brasil: Ikke bare fargerikt undertøy | ABC Nyheter

- Hvitt for fred og rødt for lidenskap sier Sonia. Foto: Runa Hestmann Tierno.- Hvitt for fred og rødt for lidenskap sier Sonia. Foto: Runa Hestmann Tierno.

Personvernpolicy