Meny

Verdens høyeste i Oslo

Verdens høyeste i Oslo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

26 år gamle Sultan Kösen er 247 cm høy og bruker størrelse 60 i sko. Nå er verdens høyeste mann i Norge.

(ABC Nyheter): Du bør kanskje ikke lide av høydeskrekk om du skal møte 26 år gamle Sultan Kösen fra Tyrkia. Med sine 247 cm er han nemlig verdens aller høyeste.

Tittelen overtok han i september i år fra kinesiske Bao Xishun som som med «bare» 236 cm på strømpelesten bokstavelig talt kom til kort.

I tillegg til å være verdens høyeste har Sultan også verdens største hender og føtter, på henholdsvis 27,5 og 36,5 cm.

Nå er mannen, som har fått tilnavnet «den vennlige kjempen» fordi han ikke er høy på pæra, i Oslo for å promotere 2010-utgaven av Guinness Rekordbok.

Liker oppmerksomheten

Om livet fra toppen sier han at han setter pris på oppmerksomheten, til tross for at høyden selvsagt også byr på en del problemer:

– Det vanskeligste er at jeg ikke får plass i en normal bil og at det er problemfylt å finne klær og sko som passer, forteller Sultan til ABC Nyheter.

Han vil heller fokusere på de praktiske sidene ved å være 247 cm, og strekker opp en arm for å gripe tak i lysekrona mens han sitter på stolen på hotellrommet sitt på Hotel Bristol.

– Jeg har i hvert fall ingen problemer med å skifte lyspærer eller henge opp gardinstenger når jeg er så høy som dette. Men det aller beste med høyden min er all oppmerksomheten det gir. Folk kommer stadig bort for å bli tatt bilde av sammen med meg, og det gjør meg glad, smiler han.

Hans høyeste ønske er å skaffe seg en bil og en jente han kan etablere en familie med.

Foreløpig har jentene latt seg skremme, men 26-åringen fra Tyrkia håper at all oppmerksomheten kanskje kan hjelpe ham på veien mot familieliv. Den perfekte jenta trenger slett ikke være over to meter.

– Før tenkte jeg at hun måtte være minst 185 cm, men så møtte jeg Nederlands høyeste mann og hans kona var bare 172 cm, derfor har jeg funnet ut at hun slett ikke trenger å være så høy så lenge hjertet hennes er stort.

Høyden skyldes en svulst

Sultan Kösen har ikke alltid vært høy. Fram til han var ti år gammel var han helt normal, deretter fikk en svulstrelatert skade på hypofysen kroppen til å skyte i været.

Svulsten ble fjernet i 2008, derfor håper legene at Kösen, som trenger krykker for å stå oppreist, nå har sluttet å vokse.

Kjempen fra Tyrkia er for øvrig den første personen i dette tiåret som er registrert med en høyde på over åtte fot, det vil si høyere enn 244 centimeter.

Dagene i Norge skal brukes til boksigneringer og intervju med TV og aviser.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus