Skal den fram eller tilbake?

I natt stilles klokka TILBAKE. En grei huskeregel er å stille klokka mot nærmeste sommer. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
I natt stilles klokka TILBAKE. En grei huskeregel er å stille klokka mot nærmeste sommer. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

<pI natt går vi inn i vintertid igjen. Og husker du ikke om klokken skal fram eller tilbake, har du noen huskeregler her. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I natt kan du unne deg en ekstra time søvn. Da går vi nemlig inn i vintertid, eller normaltid, og klokken stilles én time tilbake.

Helt konkret vil det si at når klokken er 03.00 i natt, stilles klokken tilbake til vintertiden 02.00.

Egentlig er vintertid en upresis benevnelse, ettersom det er normaltid det dreier seg om. Normaltiden ble innført i Norge i 1895 og erstattet en litt forvirrende løsning der hvert sted hadde sin egen tid.

Det var for eksempel fire minutters forskjell mellom Drammen og Oslo. Mellom Bergen og Oslo var tidsforskjellen 22 minutter. Forskjellen mellom Sognefjorden og Vardø, det østligste og vestligste punktet, kunne være helt opp i en time og 47 minutter.

En samkjøring av tiden var dermed en kjærkommen innføring, særlig for folk som prøvde å holde rutetabellen.

Huskeregel

Fortsatt har mange store problemer med å huske hvilken vei klokken skal stilles når man går fra en tid til en annen. Bommer du på veien i natt, risikerer du å få hele døgnet forskjøvet med to timer.

Derfor er det ikke uten grunn at mange har tydd til huskeregler for å minne seg selv om hvilken vei klokken skal stilles.

En grei huskeregel er at du alltid skal stille klokka MOT NÆRMESTE SOMMER. Det vil si at du om våren stiller klokka FREMOVER mot sommeren. Og om høsten skal den TILBAKE mot sommeren.

En annen regel er at sommer- og vintertid er slik som hagemøblene. Om sommeren tar man dem FREM. Om vinteren ta man hagemøblene TILBAKE inn.

Har du andre husketips? Del gjerne tipset med oss i kommentarfeltet under.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy