Åpen for alle - alltid

Vil ha flere norske sjiraffer

Ola Helland er en en fjerdedel på vei mot målet om en million sjiraffer. – Responsen har vært mildt sagt overveldende, forteller rogalendingen til ABC Nyheter.
Ola Helland er en en fjerdedel på vei mot målet om en million sjiraffer. – Responsen har vært mildt sagt overveldende, forteller rogalendingen til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKlarer han målet om å samle inn én million sjiraffer før 2011? Sjiraffmannen Ola Helland begynner å tro det. Men han trenger din hjelp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA OM SJIRAFFER:
Sjiraffen er et artået klovdyrart i sjiraffamilien. Kroppslengden varierer mellom 3,8–4,7 m. Vekten er 550–1930 kg. Fargen er gulhvit med store, skjoldformede, brune flekker.

Det finnes flere underarter som avviker noe fra hverandre i fargemønster og størrelse.

Sjiraffen er i dag utbredt på tresavanner og i områder med glissen skog. De lever særlig av bladene på mimoser, mest en akasie. De søker mat om dagen og hviler om natten. Synet er godt, men luktesansen er svak. Sjiraffen er et meget fredsommelig dyr.

(Kilde: Store norske leksikon)

(ABC Nyheter): For nøyaktig 100 dager siden startet rogalendingen Ola Helland et prosjekt om å samle inn en million håndtegnede sjiraffer fra hele verden innen 2011.

Ola Helland nærmer seg målet om å samle inn en million sjiraffer. Foto: Privat.Ola Helland nærmer seg målet om å samle inn en million sjiraffer. Foto: Privat.

Da ABC Nyheter intervjuet Helland like etter at prosjektet startet i juni i år, hadde han klart å samle inn fjorten sjiraffer. Målet om en million var altså ikke større enn en bitteliten prikk langt i det fjerne.

Siden den gang har imidlertid sjiraffene til Helland fått lange bein å gå på, og nyheten om det ambisiøse prosjektet har spredt seg som ild i tørt savannegress.

Nå tror rogalendingen at han faktisk kan nå det utrolige målet om en million sjiraffer innen 2011.

– Responsen har vært mildt sagt overveldende. Akkurat nå har jeg 267.242 sjiraffer, som er over en fjerdedel av det jeg trenger! Hvis dette fortsetter er det faktisk mulig at jeg kan klare dette, forteller Ola Helland til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 10.000 sjiraffer daglig

Helland innrømmer at han er både forbløffet og forundret over at han faktisk er i sjiraffrute, men understreker at det ikke betyr at det kommer til å gå.

– Det gjelder å holde trykket oppe fortsatt, sier Helland som berømmer Internett for suksessen.

– Det var en uke for litt siden hvor jeg fikk over 10.000 sjiraffer nesten hver eneste dag. Det er helt absurd og en enorm jobb å få lagt ut alt. Jeg tror ikke noen andre har fått inn 13.193 sjiraffer på EN dag før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ideen om å samle en million tegninger av det høye, afrikanske dyret skyldes et veddemål med en kompis. Helland påstod at en million sjiraffer egentlig ikke var så mye. Kompisen Jørgen mente det motsatte. Det førte til et veddemål som siden har resultert i en global lek som sprer glede over hele verden.

– Jeg synes bare det er gøy å tenke på at det sitter folk over hele kloden og legger fra seg dataen, skrur av TVen og setter seg ned for å TEGNE en sjiraff! Jeg har tvunget både foreldre, venner, kollegaer og bror til å være med. Og det er veldig gøy å se på når voksne mennesker plutselig må bli fem år igjen og tegne en sjiraff, fortalte Ola Helland til ABC Nyheter i juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan nå målet i juni 2010

Ifølge statistikken på prosjektets hjemmeside Onemilliongiraffes.com har Ola Helland nå nøyaktig klart 26,72 prosent av målet. Det vil si at Helland i gjennomsnitt har mottatt rundt 2727 sjiraffer hver dag. Dersom dette antallet holder seg, er det altså god sjanse for at han når drømmen om en million den femtende juni 2010.

– Kort sagt er jeg strålende fornøyd. Men jeg er også litt skuffet over at Storbritannia og Sveits har sendt inn flere sjiraffer enn Norge. Mitt eget hjemland burde virkelig klare å ligge på toppen av landlisten, mener Helland - som mener britiske medier får ta en del av ansvaret for den engelske dominansen.

– Jeg har vært på både BBC radio og tv opptil flere ganger, i gratisavisen Metro som har et enormt opplag og ikke minst The Daily Telegraph. Det er klart dette har sin effekt, forteller Helland. Og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vanskelig å skjønne hvor mye hjelp jeg har fått av enkeltpersoner og mediebedrifter. Jeg får veldig god hjelp av ei venninne, Ida, til å legge ut raffene. Uten henne hadde dette aldri gått. Dette har vært en enorm øvelse i takknemlighet og ydmykhet.

Er litt lei

Til tross for at sjiraffene nå er i ferd med å spise opp fritiden til den blide 24-åringen fra Stavanger understreker han at han aldri har angret på at han startet på prosjektet.

– Nei, men jeg må innrømme at jeg til tider blir fryktelig lei hele greia. Det verste er at ingen kan snakke med meg om noe annet. Absolutt alle vil snakke om sjiraffer hele tiden. Jeg kan nesten ikke huske sist jeg hadde en normal samtale uten raffesnakk, men problemet er vel at jeg ikke lenger har noe fritid og alt jeg gjør er sjiraffrelatert.

– Det er nok en ond sirkel som ikke kan brytes før millionen er nådd. Men det er jo helt greit. Jeg klager ikke. Jeg har nemlig veldig, veldig lyst på en million sjiraffer!