Feirer Mozarts tissepause

<pØsterriksk landsby med urinfestival for å hedre Mozarts tissepause.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Der den østerrikske hovedstaden Wien er kjent for musikk, wienervals og ball, og byen Salzburg kan slå i bordet med både Alpene og barokk - har den vesle landsbyen Raschala i Østerrike en attraksjon på et noe lavere nivå.

Landsbyen er nemlig bare kjent for én enkelt ting: At Wolfgang Amadeus Mozart stoppet i veikanten i landsbyen for å slå lens en gang for litt over 250 år siden.

En plakett er satt opp på steinen Mozart en gang tisset på for å minne urineringen.

Men det stopper ikke det. Nå har det lokale turistkontoret tett det hele et skritt videre og arrangert en musikk- og drikkefestival for å hedre den store komponisten som valgte å gjøre sitt fornødne i nettopp deres landsby.

Tisset Mozart en gang på denne steinen? Det mener innbyggerne i den østerrikske landsbyen Raschala. Foto: Wikipedia.Tisset Mozart en gang på denne steinen? Det mener innbyggerne i den østerrikske landsbyen Raschala. Foto: Wikipedia.

Det melder det britiske nettstedet Metro.

Permanent markering

Arkitekturprofessor Helmut Leierer sier til nettstedet at det er godt kjent at Mozart en gang stoppet i byen for å markere, og at markeringen nå har blitt gjort permanent gjennom et minnesmerke.

– Lokalbefolkningen har alltid hevdet at det er så lite å gjøre her at selv Mozart bare stoppet akkurat lenge nok til å få tisset fra seg før han fortsatte reisen mot Praha.

Leierer oppfordret turister som vil avlegge Raschala besøk om å behandle minnesmerket, som på folkemunne har fått navnet «Pinkelstein» (tissesteinen), med respekt. Det innebærer for eksempel å la være å tisse på den.

Bare en bløff?

Enkelte mener imidlertid at hele historien om Mozarts tissepause i realiteten er en bløff for å trekke turister. Ifølge avisen Austrian Times har Leierer selv innrømmet dette.

– Jeg satt sammen med noen venner på en pub en kveld i 1976. Vi var temmelig fulle og begynte å filosofere over hvem som kunne ha dratt gjennom Raschala i løpet av århundrene.

– Det var da jeg påstod at Mozart en gang dro gjennom landsbyen vår på vei til Praha i 1787, og at han ba kusken om å stoppe for å slå lens.

Personvernpolicy