Er dette Nessie?

På Google Earth kan man tydelig se et mystisk objekt i Loch Ness. Men er det den berømte sjøormen eller er det bare en båt? Foto: Google Earth.
På Google Earth kan man tydelig se et mystisk objekt i Loch Ness. Men er det den berømte sjøormen eller er det bare en båt? Foto: Google Earth.

<p... eller kjører den berømte sjøormen motorbåt?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter) Det som ser ut som det berømte sjømonsteret Nessie kan ha dukket opp på satellittbildene til Google Earth.

På koordinatene 57°12'52.13"N - 4°34'14.16"W kan det som ser ut som et hvitt, stort monster sees i vannflaten. Objektet er ikke helt ulikt den klassiske framstillingen av Nessie som en svaneøgle.

Teorien til mange nessieentusiaster er at Nessie egentlig er en plesiosaurus, en svaneøgle som på en eller annen måte klarte å overleve utryddelsen av dinosaurene for 65 millioner år siden.

Marinbiolog og nessieekspert Adrian Shrine sier til den tabloide avisen The Sun at bildet fra Google Earth er interessant, og må studeres nærmere.

Observert i år 565

De første registrerte observasjonene av sjøormen i Loch Ness skriver seg så langt tilbake som år 565, da en irsk prest skal ha støtt på det mystiske monsteret. Men det var først i 1933 at observasjonene av den moderne Nessie skjøt fart. Da stod en ny vei ferdig langs den fire mil lange og 213 meter dype innsjøen i Skottland.

Teorien er at forstyrrelser under veibyggingen kan ha brakt sjøormen til overflaten.

Gjennom årenes løp er det registrert mer enn 4000 angivelige observasjoner. Noen hevder til og med å ha festet den berømte sjøormen til film og fotografier, selv om de fleste bildene senere har blitt gjennomskuet som forfalskninger.

Sjøorm i Norge?

Også i Norge har det kommet rapporter om sjøromer. Den eldste nedskrevne historien om en norsk sjøorm handler om Mjøsormen. Den ble skutt på Domkirkeodden i Hamar i 1522 og drev til slutt i land på Helgøya, hvor den etter sigende ble liggende og råtne - til stor plage for lokalbefolkningen.

Sjøorm har også blitt observert i Seljordvatnet i Seljord i Telemark. Rapporter om den såkalte seljordormen er kjent fra skriftlige kilder siden midten av 1700-tallet. Men så langt har ingen klart å bevise at sjørormen virkelig eksisterer.

Personvernpolicy