Slik får du lommeboka tilbake

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMange nordmenn mister lommeboka i ferien. Nå har britiske forskere funnet ut hvordan du øker sjansen for å få den tilbake.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommertid er høysesong for uforsiktige nordmenn som mister lommeboka. Men ved hjelp av et enkelt grep øker du sjansen betraktelig for at ærlige finnere returnerer den tilbake til eieren.

Hemmeligheten er rett og slett å putte inn et fotografi av en baby.

Har du et bilde av en baby i lommeboka øker du sjansen for at lommeboka blir returnert om du mister den. Illustrasjon: ColourboxHar du et bilde av en baby i lommeboka øker du sjansen for at lommeboka blir returnert om du mister den. Illustrasjon: Colourbox

Det har britiske forskere funnet ut etter å ha slengt fra seg 240 lommebøker på strategiske plasser i Edinburgh.

Formålet med den litt nonchalante omgangen med lommebøker var rett og slett å finne ut hvor mange som ble returnert til sine respektive eiere. Og om innholdet i lommeboken hadde noe å si på hvor ærlig finneren ville være.

Lommebøkene ble fylt med ting som man vanligvis finner i lommebøker, og i enkelte av dem puttet forskerne ett av fire bilder: et babybilde, en søt hundevalp, et familiebilde eller et portrett av et eldre par.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I andre lommebøker puttet forskerne et kort som viste at eieren nylig hadde gjort en donasjon til en veldedig organisasjon, mens en gruppe lommebøker ikke inneholdt noen personlige kjennetegn og ble brukt som kontrollreferanse.

I alt ble 42 prosent av lommebøkene returnert tilbake til eierne.

88 prosent returnert

Eksperimentet viste at bilder av nyfødte barn særlig appellerte til ærligheten hos folk flest. Av de lommebøkene som inneholdt et babybilde ble hele 88 prosent levert til sine eiere. På andre plass, med 53 prosent, kom lommebøkene som inneholdt bilde av en hundevalp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av de lommebøkene som hadde et familiebilde på innsiden, ble 48 prosent sendt til returadressen, mens 28 prosent ble returnert dersom lommeboken inneholdt et fotografi av et gammelt par.

Skuffende få gadd å returnere lommebøkene med donasjonskort eller de lommebøkene uten personlige eiendeler. Her var returprosenten nedslående 20 og 15 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen bak forsøket, professor og psykolog Richard Wiseman ved Universitetet i Herfordshire, er overrasket over hvor mange av lommebøkene som faktisk kom tilbake.

– Babyen vekker en omsorgsfølelse i folk, sier Wiseman til den britiske avisen Daily Telegraph. Ifølge Wiseman er det forklaringen på hvorfor så stor andel av baby-bilde-lommebøkene ble returnert.