Ba om marsvin, fikk kjeft fra den russiske bjørn

Ikke vet vi hvordan et russisk marsvin ser ut, men gjennom moderne bildebehandling finnes det jo ikke lenger den ting man ikke kan fremstille. President Medvedev til høyre. Foto: Bildemontasje / Scanpix.
Ikke vet vi hvordan et russisk marsvin ser ut, men gjennom moderne bildebehandling finnes det jo ikke lenger den ting man ikke kan fremstille. President Medvedev til høyre. Foto: Bildemontasje / Scanpix.

<pEn tretten år gammel russisk jente skrev brev til president Medvedev og ba om et marsvin. Det fikk hun kjeft for.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tretten år gamle Nástja Ivliyeva fikk virkelig kjenne Kremls vrede på kroppen etter at hun kontaktet president Dmitrij Medvedev og ba om å få en ekstra marsvin-venn til marsvinet sitt.

Den optimistiske forespørselen falt imidlertid ikke i god jord hos russiske myndigheter. Få timer etter at den dyreglade jenta kontaktet presidenten gjennom hans offisielle nettside, svingte et par offisielle tjenestemenn innom skolen for å si klart i fra til Nástja at den slags oppførsel ikke sømmer seg.

De mente at Nástja kastet bort tiden både til den russiske presidenten, og ikke minst til russiske myndigheter, som altså valgte å sende to personer til skolen i den avsidesliggende landsbyen Kalitvensky sør i Russland for å komme med en lærepenge om disponering av tid.

Det melder det russiske nyhetsbyåret RIA Novosti.

Kjeft og lærepenge

Etter å ha fått den gråtende tenåringen til å love at hun aldri mer ville kontakte presidenten igjen, kjeftet tjenestemennene på Nástjas foreldre og anklaget dem for dårlig barneoppdragelse. De mente foreldrene burde ha lært datteren å la være å forstyrre presidenten med trivialiteter som smågnagere.

Nástja fikk også streng beskjed om å værsågod skrive tilbake til president Medvedev for å trekke tilbake forespørselen om enda et marsvin.

Oppmerksomhet

Den forunderlige historien nådde raskt lokalavisen Pik, som omtalte hendelsen og forbarmet seg over jenta ved å gi henne sitt etterlengtende marsvin. En nærbutikk ville også bidra, og donerte et bur.

Historien endte imidlertid ikke her. Jentas foreldre var nemlig rasende over hvordan datteren hadde blitt behandlet og sendte samme kveld en ny mail til den russiske presidenten. Ikke for å be om marsvin denne gang, men for å klage på tjenestemennenes oppførsel.

Dermed gjorde den russiske bjørnen full retrett. Dagen etterpå dukket tjenestemennene opp på døra hjemme hos Nástja. Og denne gang hadde de ikke med seg pekefingre og sure miner - men en offisiell beklagelse samt to marsvin som plaster på såret.

Inspirert av tidligere hendelse

Leder for den lokale ungdomskommiteen, Sergei Chyuev, sier ifølge Austrian Times at episoden er et godt eksempel på myndighetenes totale mangel på å forstå menigmann og skjønne hvilke problemer de har å stri med.

Nyhetsbyrået antar at Nástjas optimistiske marsvin-forespørsel var inspirert av en tidligere episode hvor ei jente fra Sibir på tv spurte Vladimir Putin om hjelp til å skaffe seg en kjole og en reise til Moskva. Ønsket ble innvilget uten noe oppstyr.

Personvernpolicy