Kyr med navn gir mest melk

Forskere hevder det er en sammenheng mellom kunavn og melkeproduksjon. Her er et bilde av en ku. Vi aner ikke hva den heter. Foto: Colourbox.com.
Forskere hevder det er en sammenheng mellom kunavn og melkeproduksjon. Her er et bilde av en ku. Vi aner ikke hva den heter. Foto: Colourbox.com.

<pDagros og Litago produserer mer melk enn sine artsfrender uten navn.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kanskje ikke den viktigste saken du leser i dag, men britiske forskere har funnet ut at kyr med navn produserer 3,4 prosent mer melk enn artsfrender uten navn.

Konklusjonen, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Anthrozoös, tok utgangspunkt i besetningen til 516 melkebønder i Storbritannia.

Og vi tar vel ikke mye feil når vi antar at det sitter en drøss med lesere der ute og venter i spenning på å høre om det samme gjelder for Norge.

Vent ikke mer. Svaret kommer straks.

Og joda. Mye tyder på at saken er universell. Ifølge professor Lasse Gravås ved Høgskolen i Nord-Trøndelag har sammenhengen mellom kunavn og melkemengde en helt enkel forklaring.

– Det har rett og slett med kontakten mellom mennesker og dyr å gjøre. Dette har det vært forsket på flere steder, og da har man funnet ut at det hjelper å snakke med kyrne, forteller Granås.

Ifølge professoren registrerte forskerne at kyr med høy melkeproduksjon i gjennomsnitt hørte 12,4 ord per minutt. Mens kyr med lav produksjon ikke hørte noen ord per minutt.

– Og det er jo klart at man snakker mer med dyrene når de har navn, fastslår Granås - som ikke vil ut med om det er noen spesielle navn som kan være ekstra gode i så måte.

– Hehe, nei, jeg vil ikke snakke om kongenavnene her. Men mange oppkaller vel kyrne etter personer rundt seg, kongelige og sportsfolk.

Men Granås vil ikke være med på at man herfra kan trekke konklusjonen at kyr med navn er glade dyr.

– Nei. Det blir å ta i. Glede er så udefinerbart hos dyr. De er mer fornøyde. Dessuten er dyr med navn som regel en del av mindre besetninger. Dermed får de som regel bedre stell og tilsyn.

Personvernpolicy