Dør av høflighet

Individualistiske amerikanerne hadde større sjanse for å overleve Titanic-forliset enn høflige engelskmenn, hevder den australske forskeren David Savage. Han mener også at prinsippet «kvinner og barn først» fortsatt gjelder, så som da et fly nylig styrtet i Hudsonelva i New York. Foto: Scanpix / Montasje: ABC Nyheter.
Individualistiske amerikanerne hadde større sjanse for å overleve Titanic-forliset enn høflige engelskmenn, hevder den australske forskeren David Savage. Han mener også at prinsippet «kvinner og barn først» fortsatt gjelder, så som da et fly nylig styrtet i Hudsonelva i New York. Foto: Scanpix / Montasje: ABC Nyheter.

<pI krisesituasjoner og alvorlige ulykker kan nestekjærlighet og individualisme være avgjørende for hvorvidt du overlever eller ikke. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanere har større sjanse enn briter til å overleve store skipskatastrofer. Det konkluderer den australske atferdsforskeren David Savage etter å ha studert hvordan nasjonalitet og kulturell bakgrunn påvirker sjansen til å overleve.

Da Titanic traff et isfjell og sank utenfor Newfoundland den 14. april 1912, møtte 1517 personer døden i det iskalde vannet. Bare 706 overlevde.

Titanic hadde bare 20 livbåter til rådighet for de 2223 menneskene som var om bord. For de britiske passasjerene ble dette skjebnesvangert. Var du brite om bord på Titanic var sjansen til å overleve syv prosent mindre enn om du var av en annen nasjonalitet. Var du amerikaner, var sjansen for å komme fra skipet med livet i behold 8,5 prosent høyere.

– Forskjellen har sannsynligvis med køkultur og høflighet å gjøre, forteller David Savage ved Queensland University of Technology til ABC Nyheter.

Ridderlighet og individualisme

Ifølge Savage var ridderlighet en av bærebjelkene i det britiske samfunnet på denne tiden. Og fellesskapet var viktigere enn individet. Derfor sloss ikke de britiske mennene for å få plass om bord i livbåtene på det synkende skipet.

20 livbåter stod til rådighet for Titanics 2223 passasjerer. For høflige briter ble dette skjebnesvangert. Foto: Scanpix.20 livbåter stod til rådighet for Titanics 2223 passasjerer. For høflige briter ble dette skjebnesvangert. Foto: Scanpix.

I USA er imidlertid både lovverk og samfunn bygget opp omkring individualisme og individets rett. For amerikanerne på Titanic var ikke køkulturen like viktig.

– Individualismen betyr ikke nødvendigvis at amerikanerne oppførte seg dårlig eller dyttet andre unna, som har vært den gjengse oppfatningen. Det betyr bare at de tradisjonelt sett er flinkere til å dra egne fordeler av situasjoner, mener Savage.

602 mennesker omkom i brannen i Iroquois-teateret i Chicago i 1902 fordi alle tenkte på seg selv. Foto: Wikipedia.602 mennesker omkom i brannen i Iroquois-teateret i Chicago i 1902 fordi alle tenkte på seg selv. Foto: Wikipedia.

Han mener Titanic er perfekt som utgangspunkt for å finne ut hvordan mennesket reagerer under ekstremt stress, ettersom det var en helt isolert hendelse hvor alle bokstavelig talt befant seg i samme båt. Valgene menneskene om bord foretok seg, kunne være avgjørende for om de kom til å overleve eller ikke.

Likevel mener den australske forskeren at nestekjærligheten og konseptet med «kvinner og barn først» var gjeldende.

– Jeg tror at alle mennesker kan handle ut av nestekjærlighet, og at de fortsatt gjør det. Mennesker verden over blir generelt sett mer og mer preget av individualisme. Men i det store og hele ser vi at mennesker hjelper hverandre selv i alvorlige krisesituasjoner.

Savage observerte det nå sist da et fly nødlandet i Hudsonelva i New York. Kvinner og barn ble reddet først.

Reaksjon

Ulykker hender hele tiden. Fly styrter, båter synker, tog kolliderer og bygninger brenner. Det er ikke godt å si hvordan vi selv reagerer dersom vi befinner oss midt oppi en alvorlig katastrofe, om vi ville ha satset på å overleve «koste hva det koste vil», eller om vi ville ha satt våre egne liv i fare for å redde andres. Men ifølge David Savage blir det for lett å si at høflige mennesker har mindre sjanse til å overleve.

– Samtidig er det riktig å si at dersom du i en krisesituasjon lar nestekjærligheten styre din oppførsel og hjelper andre med å overleve, så reduserer du også din sjanse for å overleve.

Situasjonsbetinget

Flaks, eller uflaks, skal ingen undervurdere. Men David Savage mener at overlevelse i stor grad er situasjonsbetinget og at den kollektive reaksjonen til de involverte kan ha avgjørende betydning.

– Dersom alle oppfører seg rasjonelt og rolig kan det være at alle overlever.

– Men det motsatte kan også skje. Under Iroquois-brannen i 1903 døde 602 mennesker i et teater i Chicago. Brannen var veldig liten og ødela bare noen få seter, men folk fikk panikk og menneskene ble trampet i hjel.

Atferdsforskeren kan ikke si noe endelig om hvordan nordmenn oppfører seg i krisesituasjoner. Til det var det for få norske passasjerer om bord på Titanic (25). Men ifølge Savage hadde det å være svensk om bord ingen avgjørende betydning for om man overlevde eller ikke.

Mener du at kvinner og barn først er en regel som bør gjelde i alle livstruende situasjoner? Skriv inn din mening i kommentarfeltet under.

Personvernpolicy