Spiste måker for å overleve

To burmesiske fiskere overlevde en snau måned på havet flytende i en fryseboks. Mennesker har en utrolige evne til å overleve til sjøs.
To burmesiske fiskere overlevde en snau måned på havet flytende i en fryseboks. Mennesker har en utrolige evne til å overleve til sjøs.

<pFolk har overlevd i fryseboks på sjøen, spist måker og rå fisk og slikket båten ren for dugg. Mennesket har en utrolig evne til å overleve på havet - selv når det ser som mørkest ut.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viljen til å overleve

Forskere mener at viljen til å overleve under vanskelige forhold i stor grad kan trenes opp ved å holde motet oppe og tenke framover.

Det finnes flere eksempler på amerikanske piloter som i hodet skapte hus de skulle bygge når de ble satt fri. Når huset var ferdig, «brente» de det ned og startet på et nytt. De var fullstendig fokusert på fremtiden, ikke på det elendige nuet. Det gjorde at de klarte seg bedre enn andre fanger i en tilsvarende situasjon.

To menn i 20-årene ble i går plukket opp av australske sjøfartsmyndigheter etter nesten en måned i havet. De to burmesiske mennene ble funnet om bord i en flytende fryseboks etter at den thailandske fiskebåten de jobbet på gikk ned utenfor nordkysten av Australia 23. desember i fjor.

Det er ikke første gang mennesker har klart å trosse oddsene og holde seg i live drivende til havs.

Her er flere historier om mennesker som har klart å overleve på havet.

Nordmann drev over 200 døgn

I mars 1986 ble den norske soloseileren Einar Geir Einarsen plukket opp etter over 200 døgn på åpent hav. Einarsen la ut fra Lisboa 31. august året før i en liten sjark på vei over Atlanteren til Trinidad. Tre døgn etter ble motoren ødelagt av brann. Heldigvis hadde nordmannen med seg nok proviant til tre, fire uker. Etter at den ble spist opp, satset Einarsen på fiske.

- Jeg tok av en masse kilo mens jeg lå og drev. Det er bra, for jeg var ganske tykk da jeg startet seilasen. Den siste tiden hadde jeg bare fisk og regnvann, uttalte Einar Geir Einarsen til Aftenposten etter at han endelig var kommet til kai i Las Palmas etter over seks måneder i sjøen.

Berge Istra-mysteriet

30. desember 1975 forsvant det norske skipet Berge Istra et sted i Stillehavet. Skipet var på vei fra Brasil til Japan med jernmalm da det plutselig ble borte på mystisk vis og en storstilt leteaksjon ble igangsatt. 16. januar oppgis leteaksjonen uten at noe var funnet. Mannskapet om bord ble antatt omkommet. Blant dem 13 norske skipsoffiserer.

Tyve dager etter at skipet gikk ned, kom den utrolige nyheten om at to overlevende hadde blitt funnet. Spanske Imeldo Barreto Leon og Epifamio Lopez ble plukket opp fra en liten flåte i Stillehavet. De hadde overlevd på nødproviant og rå fisk som de fanget med en fiskestang, og samlet regnvann til drikke.

Mytteriet på Bounty

En av de mest berømte episodene om å overleve på havet er knyttet til mytteriet på Bounty i 1789. Etter at Fletcher Christian og de andre mytteristene hadde overtatt skipet ved Tahiti, lot de kaptein William Bligh og de atten som var lojale mot ham drive avgårde i en 7 meter lang lettbåt. Kaptein Bligh og mesteparten av mannskapet klarte å komme seg fram over halve Stillehavet før de ble reddet i Indonesia 47 dager senere. Kaptein Bligh og hans trofaste besetning fikk senere heltemottagelse i Storbritannia.

Ni måneder i Stillehavet

I 2006 ble disse tre meksikanske fiskerne funnet etter ni måneder i drift på Stillehavet. Foto: Scanpix / AP.I 2006 ble disse tre meksikanske fiskerne funnet etter ni måneder i drift på Stillehavet. Foto: Scanpix / AP.

Sommeren 2006 ble tre meksikanske haifiskere funnet etter å ha drevet rundt i Stillehavet i mer enn ni måneder. Ifølge nyhetsbyrået AP ovelevde de tre fiskerne på regnvann og rå fisk månedene mens de var om bord i den 27-fots store båten.

Opprinnelig skulle meksikanerne bare på en kort tur, men mekaniske problemer og endret vindretning førte båten langt til havs uten at fiskerne klarte å snu. 8.800 kilometer tilbakela de før de endelig fikk land under bena på Marshalløyene.

Det var opprinnelig fem personer i den vesle fiskebåten, men to av fiskerne omkom under den strabasiøse ferden. De to omkomne ble kastet over bord ute på havet.

Grillet måke

62 år gamle Richard Van Pham ble i 2002 funnet etter tre og en halv måned på sjøen. Amerikaneren var på seiltur fra Long Beach til Santa Catalina da seilbåten hans havnet i en kraftig storm der masten brakk, motoren kollapset og radioen gikk i stykker. I over hundre dager drev 62-åringen rundt på havet inntil han ble sett av et militærfly som jaktet på narkosmuglere.

Besetningen på flyet skal ifølge CNN ha blitt overrasket da de skjønte at det befant seg en mann på dekket på den havarerte båten. Overraskelsen ble ikke mindre da de så at mannen var i ferd med å tilberede en måke på en hjemmelaget grill.

57 dager til havs

22 år gamle Ruben Baeke og 32 år gamle Atubu Baiaa var ute i en fiskebåt med påhengsmotor da de havnet i ruskevær og fikk problemer i mars 2005. 57 dager senere ble de to fiskerne fra øystaten Kiribati funnet i live av en mikronesisk fiskebåt som tok dem med seg til Papua Ny Guinea. De to om bord overlevde ved å spise rå fisk og drikke regnvann.

Svenske overlevde på hundemat

Roger Edström ble reddet av den latviske kystvakten etter 20 døgn. Foto: Scanpix.Roger Edström ble reddet av den latviske kystvakten etter 20 døgn. Foto: Scanpix.

I 2002 overlevde svenske Roger Edström 20 døgn drivende rundt i Østersjøen før han ble reddet. Den uføretrygdede 61-åringen levde først på gulrotstappe og deretter potetstappe før han til slutt måtte spise hundematen han hadde om bord. Ifølge Aftonbladet hadde han nærmere tre kilo hundemat, noe som rakk til flere dager.

– Jeg la hundematen i bløt. Så kokte jeg den i en halvtime med soyasaus og pepper. Det smakte faktisk godt, fortalte han til Aftonbladet like etter at han ble reddet.

Overlevde på havskilpadder

Fire fiskere fra Costa Rica ble i januar 2007 oppdaget langt utenfor kysten av El Salvador. Fiskerne var om bord i en liten skøyte som hadde blåst på havet seks uker tidligere. Mannskapet, blant dem femten år gamle Roger Quintero, overlevde de harde ukene til sjøs på regnvann og havskilpadder.

Fem måneder i Stillehavet

To fiskere fra Samoa drev rundt på Stillehavet i fem måneder etter et nesten-forlis utenfor vestkysten av Samoa i 2001. To andre fiskere som også var med, overlevde ikke den strabasiøse ferden, som førte båten nær 400 mil fra Samoa til Papua Ny-Guinea.

Ifølge rapportene skal mennene ha vært ute i sin syv meter store aluminiumsbåt da en enorm fiskefangst dro båten deres under vann. Fiskerne fikk rettet den opp ved å kutte fiskesnørene og to motorer, men så ble båten tatt av strømmen. De to fiskerne overlevde på regnvann, noen småfisk samt fugler som landet på båten.

Sendt til havs av tsunamien

Rizal Shahputra overlevde ni dager på denne «flåten» etter at han ble skylt til havs av tsumanien jula 2004. Foto: Scanpix.Rizal Shahputra overlevde ni dager på denne «flåten» etter at han ble skylt til havs av tsumanien jula 2004. Foto: Scanpix.

20 år gamle Rizal Shahputra drev ni dager rundt på en selvbygd flåte etter tsunamikatastrofen i Asia. Shahputra jobbet i en moské i Banda Ache, nord på Sumatra, da den kraftige flodbølgen skyllet innover landet og tok med seg den unge mannen tilbake ut på havet. Ifølge nyhetsbyrået AP klarte Shahputra å overleve til havs ved å klamre seg til et tre som fløt i vannet. Han drakk regnvann og fikk knust noen kokosnøtter med en dørlås og spiste innholdet.

Bildene av gutten på flåten gikk verden rundt etter katastofen.

En annen indoneser ble funnet to uker etter at flodbølgen sendte ham på havet. Ari Afrizal overlevde om bord på en synkende fiskebåt og en flåte ved å spise gamle kokosnøtter.


Noen ganger driver lidelse og håp om å finne en bedre fremtid mennesker på flukt. Ofte foregår reisen over store havstrekninger. Noen ganger er utfallene dypt tragiske.

Flyktninger måtte spise døde

Høsten 2008 overlevde en gruppe flyktninger femten dager på sjøen ved å spise de døde. Flyktningene var på vei fra Den Dominikanske Republikk i Det karibiske hav til Puerto Rico da båten kom ut av kurs. 28 av personene om bord klarte ikke å overleve uten mat og vann, mens de fem som overlevde, holdt seg i live ved å spise av den flyktningen som døde sist. Flyktningene var utmattet og meget medtatt da de ble reddet i land av den amerikanske kystvakten.

En lignende historie fant sted i 2004. Da overlevde 36 båtflyktninger i en gruppe på 87 ved å drikke melk av kvinnenes bryster og spise av de flyktningene som døde etter hvert.

Reddet av norsk skip

13 kubanske båtflyktninger ble i juli i fjor plukket opp i Mexicogolfen av det norske gasskipet «Berge Danuta» etter å ha drevet rundt i en liten båt i tretti dager. Ifølge den norske kapteinen Kåre Landsvark hadde flyktningene om bord verken mat, motor eller radio, bare en åre og det de hadde på seg.