Fugleskittlandet NauruDe var rikest i verden

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI en dokumentarserie på tre episoder tar vi deg med til Norges ukjente 'lillebror" i Stillehavet. Her er første episode.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre episode av Nauru-dokumentaren.
Tredje episode av Nauru-dokumentaren.

For et par tiår siden var befolkningen på Nauru i Stillehavet regnet blant verdens rikeste. Enorme mengder fosfat ble gravd opp og for store summer solgt som gjødsel til utlandet.

Det ble starten på en ekstravaganse verden knapt har sett tidligere, der den gamle polynesiske stillehavskulturen ble kastet overbord, og vestlig ukultur ble omfavnet.

Nye, moderne biler ble importert fra utlandet. Helsevesen, elektrisitet og bolig var gratis. Om innbyggerne kjedet seg, stod landets eget flyselskap klar til å bringe befolkningen på heisatur til Hong Kong eller Australia.

Så tok fosfaten slutt. Og igjen sitter en desillusjonert befolkning hvor håpet om en bedre morgendag har druknet i de sørgelige fakta etter årene med luksus og velstand:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omlag 95 prosent av befolkningen er arbeidsledige. Fire av fem over femten år lider av overvekt. En tredjedel har diabetes. Store deler av landet ser ut som et månelandskap etter år med utgraving.

Langs veien står falleferdige hus, stengte butikker og kasserte biler. Levealderen har sunket til knappe femti år.

For å bruke et bilde journalister elsker å bruke: Nauru er himmelen som på kort tid ble et helvete.

I vår besøkte ABC Nyheter det vesle landet som har lært en dyrekjøpt lekse over hva som kan skje når hele samfunnet er bygget omkring én naturressurs.

Se første del av den utrolige dokumentaren over.

Mer om Nauru her.

Tips, spørsmål eller tilbakemeldinger knyttet til dokumentaren eller Nauru? Send mail til sverre@abcnyheter.no.