Verdens tapte skatter

Limas rikdommer endte som piratskatt

Mange mener at verdiene fra 50 kirker i Lima endte opp på Cocosøya utenfor Costa Rica (venstre) etter at de ble røvet av den engelske piraten William Thompson (høyre) i 1820. Foto: Scanpix / tegning.
Mange mener at verdiene fra 50 kirker i Lima endte opp på Cocosøya utenfor Costa Rica (venstre) etter at de ble røvet av den engelske piraten William Thompson (høyre) i 1820. Foto: Scanpix / tegning.

<pLimas enorme rikdommer ble stjålet av en britisk pirat. President Roosevelt prøvde å finne skatten, og forfatter Robert Louis Stevenson kan ha funnet den.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Året er 1820 og Peru kjemper for selvstendighet fra Spania. En revolusjonshær er på vei til hovedstaden Lima, og den spanske visekongen i byen frykter at de enorme rikdommene til byens femti kirker kan havne i feil hender.

I et forsøk på å redde unna verdisakene bestemmer han seg for å hyre en engelsk kaptein ved navn William Thompson. Planen er at kaptein Thompson skal frakte rikdommen til sikkerhet i Mexico, og så returnere når ting har roet seg.

Thompson får med seg gjenstander som på den tiden skal ha hatt en verdi tilsvarende 300.000.000 kroner, deriblant to statuer av jomfru Maria og Jesusbarnet laget i full størrelse og av purt gull, samt 273 sverd og lysestaker dekorert med edelstener, og en hel drøss med andre ting, for mye til å gå inn på her.

Dessverre for Lima og den spanske visekongen, viste det seg snart at William Thompson ikke klarte å holde fingrene unna det verdifulle fatet. Å få kloa i rikdommen som allerede var lastet om bord, fristet mer enn å holde seg på riktig side av loven.

Straks de 11 skipene med Limas skatter hadde kommet seg trygt unna land, ble de peruanske vaktene drept og slengt på havet. Og piratkapteinen med følge stakk av med den enorme rikdommen.

Hule på Cocosøya

Kart over Cocosøya. Kilde: Univeristy of Texas.Kart over Cocosøya. Kilde: Univeristy of Texas.

Ifølge beretningene dro Thompson og piratmannskapet hans rett til Cocosøya utenfor Costa Rica, hvor de begravde skatten inne i en hule. Deretter brøt følget opp for å vente på at ting skulle roe seg, slik at de kunne vende tilbake og hente fram skatten som skulle sikre et liv i sus og dus.

Det gikk imidlertid ikke helt som planlagt for Thompson og hans mannskap.

Like etter at de hadde forlatt øya i seilskuta Mary Dear, ble de angrepet av en Man o'War - seilskutetidens store krigsskip, arrestert og dømt til døden.

Bare William Thompson og hans kumpan fikk livet spart. På en betingelse: De måtte vise spanjolene hvor Limas rikdommer var begravet. Men da Thompson og hans kollega kom tilbake til Cocosøya, klarte de på dristig vis å rømme vekk fra vaktene. De kom seg unna ved å løpe inn i jungelen.

Herfra spriker historien i flere retninger. Og som i de klassiske eventyrene om sjørøvere og skattejakt, er det neimen ikke så godt å si hva som skjedde videre.

Det som i hvert fall synes klart er at verken Thompson, hans kumpan eller den utrolige skatten noen gang ble funnet igjen.

Også tidligere president Franklin D. Roosevelt forsøkte å finne skatten på Cocosøya. Foto: Archives.gov.Også tidligere president Franklin D. Roosevelt forsøkte å finne skatten på Cocosøya. Foto: Archives.gov.

Siden dengang har over 300 ekspedisjoner forsøkt å spore opp skattene på Cocosøyene - som ikke bare skal inneholde Limas rikdommer, men også skattene fra flere andre pirater.

I 1910 forsøkte til og med president Franklin D. Roosevelt å søke lykken som skattejeger på øya.

Offisielt har alle forsøkene på skattejakt vært uten suksess så langt, og flere mener at den berømte skatten muligens kan ha blitt begravet et annet sted - eller kanskje til og med flere steder.

Robert Louis Stevenson

Men ikke alle er enige i at skatten fortsatt eksisterer. Ifølge den sveitiske forfatteren Alex Capus ble skatten funnet av ingen ringere enn Robert Louis Stevenson, forfatteren av boka Skatten på Sjørøverøya.

Fant forfatter Robert Louis Stevenson skatten på Cocosøya? Illustrasjon: Wikipedia.Fant forfatter Robert Louis Stevenson skatten på Cocosøya? Illustrasjon: Wikipedia.

Capus' teori er at Stevenson fant skatten rundt 1890 på en av Samoa-øyene i Stillehavet.

På dette tidspunktet bodde den berømte forfatteren på Samoa, og skal ha fått snusen i at en av øyene ble kalt Cocosøya på Thompsons tid. Ifølge Capus brukte Stevenson rikdommen til å bygge seg en stor villa til seg selv og familien på Samoa. Det som ble igjen delte han med familien.

Inspirerer fortsatt

Men om skatten virkelig ble funnet av Robert Louis Stevenson, om den ble delt opp og begravet flere steder - eller fortsatt befinner seg på Cocosøya, er ikke godt å si. Trolig vil det forbli spekulasjoner som vil gi næring til eventyrlystne i flere generasjoner.

Den spennende historien har i hvert fall ført til at Cocosøya i dag er verdens mest berømte skatteøy, i ordets rette forstand.

På nettet finnes det i dag aktører som selger det de hevder er ekte skattekart både til Limas forsvunne rikdommer - og til en skatt på Cocosøya. Prisen for kartene ligger på mellom 20 og 40 dollar.

I går: Faraoenes skatter.


Kjenner du til noen berømte norske skatter som har forsvunnet, send en mail til sverre@abcnyheter.no.

Kilder: How Stuff Works / Wikipedia / Dagbladet / Bergens Tidende / Forskning.no / Reagen Smith.

Personvernpolicy