Meny

DNA kan løse mysteriet om norsk seriemorder

Amerikanske forskere håper DNA-et til en norsk kvinne kan gi svar på om drapskvinnen Belle Gunness virkelig iscenesatte sin egen død i en brann i 1908. Foto: Scanpix / Wikipedia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hundre år gamle mysteriet om hva som skjedde med den norske seriemorderen Belle Gunness, kan endelig stå foran en løsning.

DNAet til en norsk kvinne kan gi forskerne svaret på om den kyniske seriemorderen Belle Gunness virkelig iscenesatte sin egen død i en mystisk mordbrann i La Port, USA, den 28. april 1908.

Navnet på den norske kvinnen som kan sitte inne med løsningen på det berømte mysteriet, er foreløpig ikke kjent. Men ifølge den amerikanske avisen Chicago Tribune, skal kvinnen hevde at hun har en rett slektslinje med massemorderen.

Fem generasjoner skal skille kvinnen fra den beryktede Gunness - som man antar står bak drapene på minst 25 mennesker. Og dersom påstanden til den norske kvinnen viser seg å være riktig, vil DNA-testen kunne vise full klaff.

Resultatet er ventet om seks måneder.

Født i Selbu

Belle Gunness regnes som en av USAs mest beryktede seriemordere. Opprinnelig het hun Brynhild Paulsdatter Størset og ble født på gården Størsetgjedet i Selbu i 1859. Men som 22-åring utvandret Gunness til USA, hvor hun bosatte seg i Chicago. Her skal hun ha drept sin første ektemann i 1900.

Man vet ikke sikkert hvor mange som ble drept av den utvandrede selbukvinnen. Men det antas at minst 20 personer måtte bøte med livet i møte med henne. Noen hevder også at hun kan ha drept over femti som ennå ikke er oppdaget.

Døde i brann?

Offisielt blir det sagt at den norske seriemorderen døde sammen med tre av barna sine da huset hennes brant ned i 1908. Men kvinneliket som ble funnet, manglet hodet og har blitt beskrevet som tynnere enn Belle Gunness. Gunness var en kraftig kvinne med maskulin kroppsbygning. Skjelettet som ble funnet var nokså spinkelt.

Mange mener derfor at det ikke var den beryktede selbukvinnen som omkom i brannen for hundre år siden.

Den vanlige teorien er at Gunness drepte en kvinne og plantet liket i gårdshuset, før hun tente på og forsvant.

Falsk identitet

Skulle det vise seg at det ikke var Belle Gunness som ble funnet i gårdshuset etter brannen i 1908, vil forskerne DNA-teste levningene av en Esther Carlson, som døde i Los Angeles i 1931.

Carlson var tiltalt for å ha forgiftet og drept en rik mann, men døde før rettsaken kom opp. To personer som kjente Belle Gunness, så liket av Esther Carlson. De hevdet at det var én og samme kvinne.

Tidligere forsøk med å sammenligne DNA fra det forkullede liket med konvolutter Gunness hadde slikket på og sendt til sine friere, ga ingen resultater.

Forhåpentligvis vil den nye DNA-testen gi en endelig løsning på hva som skjedde med USAs mest berømte kvinnelige seriemorder.

Vet du noe om saken - tips oss.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus