«Tremannen» helbredes

Ni måneder skiller de to bildene over. Den indonesiske «Tremannen» Dede Koswara skal igjennom ni operasjoner for å få fjernet så mye som 95 prosent av de barkelignende utvekstene. Foto:      AFP PHOTO/STR.
Ni måneder skiller de to bildene over. Den indonesiske «Tremannen» Dede Koswara skal igjennom ni operasjoner for å få fjernet så mye som 95 prosent av de barkelignende utvekstene. Foto: AFP PHOTO/STR.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVorteaktige utvekster dekket hele Dedes kropp. Nå har den indonesiske «Tremannen» endelig fått hjelp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dede Koswara ble verdenskjent som «Tremannen» etter at kroppen hans ble dekket av store barklignende vorter. Nå har legene fjernet seks kilo med vorter og for første gang siden tenårene kan den indonesiske fiskeren leve selvstendig.

Ifølge Dede begynte de vorteaktige utvekstene å vokse ut fra armer og føtter etter at han kuttet kneet sitt i en ulykke som femtenåring.

– Først begynte det å klø og så dukket det opp noen vorter på bena mine. Til å begynne med ignorerte jeg det bare, men så spredde vortene seg raskt til hele kroppen min, fortalte 37 åringen til nyhetsbyrået Reuters da nyhetene om den spesielle tilstanden gikk verden over i fjor.

Deltok på freakshow

Etter hvert som vortene vokste, var ikke lenger Dede i stand til å gjennomføre sine daglige gjøremål. Han fikk sparken fra jobben og ble forlatt av kona. På grunn av vekten på de abnorme hendene og føttene, har det vært vanskelig å reise noen steder, og Dede har blant annet vært tvunget til å delta på freakshow for å tjene penger til livets opphold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dede vil aldri bli 100 prosent kurert, men livskvaliteten har blitt betydelig bedre og 37-åringen kan nå spise ved egen hjelp.Dede vil aldri bli 100 prosent kurert, men livskvaliteten har blitt betydelig bedre og 37-åringen kan nå spise ved egen hjelp.

Først da den amerikanske legen Anthony Gaspari fikk høre om mannen med den spesielle tilstanden, klarte man å stille diagnose på den abnorme hudlidelsen. Dedes barklignende utvekster er forårsaket av et virus kalt HPV (Human Papilloma Virus). Viruset kan gi små vorter og er relativt vanlig, men Dedes problem er at han har en sjelden genetisk feil som hemmer immunsystemet og som igjen fører til at vortene vokser helt uten kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at den tragiske skjebnen til Dede ble kjent i fjor, kastet den indonesiske regjeringen seg rundt for å få fortgang i behandlingen av «Tremannen».

Omfattende behandling

Ifølge Daily Telegraph ble Dede første gang lagt under kniven i januar i fjor for å få bukt med vortene. I alt skal han igjennom ni operasjoner for å få fjernet så mye som 95 prosent av utvekstene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en pressekonferanse nylig kunne Dede vise framgangen han har hatt siden behandlingen startet. Blant annet kan trettisyvåringen nå endelig holde en penn, noe som var umulig så lenge hendene hans så ut som trerøtter. Og bare noen flekker er igjen av de voldsomme utvekstene som tidligere vokste vilt i ansiktet.

– Han kan aldri bli hundre prosent kurert, men livskvaliteten hans har blitt forbedret. Han er heller ikke like avhengig av andre lenger. Nå kan Dede spise ved egen hjelp, han kan skrive og bruke mobiltelefon, forteller Rachmad Dinata, en av legene som har behandlet Dede ved Hasan Sadikin Hospitalet i Vest-Java.

– Nå sender vi ham hjem slik at han kan møte familien igjen og feire fastemåneden. Mentalt vil det være med å hjelpe helbredelsesprosessen, forteller Dinata i et intervju med Daily Telegraph.

Da den britiske avisen møtte Dede Koswara på sykehuset i mars i år, beskrev den tidligere fiskeren gleden over å kunne gå uten smerter for første gang på tyve år. Han delte også sine håp for fremtiden.

– Min store drøm er å bli bedre og å finne en jobb. Men hvem vet, kanskje kan jeg også møte en jente og bli gift.