Smurfene invaderer Oslo

Som datter av smurfenes far er Veronique Culliford virkelighetens Smurfina. I helgen er hun i Oslo for å feire at smurfene fyller femti år. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Som datter av smurfenes far er Veronique Culliford virkelighetens Smurfina. I helgen er hun i Oslo for å feire at smurfene fyller femti år. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI dag flommer Oslos gater over av smurfer. Du kan trampe på dem, eller aller helst plukke dem opp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag inntok 5000 smurfer hovedstaden. De små figurene, som i følge historiene er temmelig nøyaktig tre epler høye, markerte at det i år er femti år siden smurfene første gang så dagens lys på skisseblokken til den belgiske tegneren Pierre Culliford. Bedre kjent som Peyo.

Som datter av smurfenes far er Veronique Culliford virkelighetens Smurfina.Som datter av smurfenes far er Veronique Culliford virkelighetens Smurfina.

– Vi er på en turné rundt i Europa for å markere at smurfene fyller femti år den 23. oktober. Vi samarbeider med Unicef om opplegget, og vi håper å rekke over så mange land som mulig, forteller Veronique Culliford, datter av smurfenes pappa som sammen med de små blå har tatt turen til Oslo for å overvære begivenheten.

Veronique Culliford er virkelighetens Smurfina. Hun ble født samme år som smurfene, og vokste opp sammen med dem.

Men der tegneseriens kvinnelige skikkelse ble skapt av den onde, men klumsete, trollmannen Gargamel for å lage kaos i Smurfeland, jobber Veronique Culliford i dag med markedsføring av smurfene i det familiedrevne selskapet. Der har hun vært de siste tretti årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hentet inspirasjon i Norge?

Smurfenes popularitet tror Veronique Culliford skyldes at smurfene representerer et tverrsnitt av befolkningen. De ser likedan ut, men alle har sin egen personlighet.

Pål Anders Ullevålseter har designet en kjendissmurf som avdekkes fredag ettermiddag.Pål Anders Ullevålseter har designet en kjendissmurf som avdekkes fredag ettermiddag.

– Pappa var en historieforteller og hentet inspirasjon gjennom opplevelser og å møte mennesker, forteller Veronique og forteller om en biltur Peyo og familien hadde i Norge da hun var tretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi reiste opp til Nordkapp og hadde en fantastisk tur. Jeg tror pappa ble veldig inspirert, for etterpå skrev han om vikinger i en av historiene sine. Det var riktignok ikke en smurfehistorie, men likevel. Jeg ser heller ikke bort fra at noen av menneskene pappa møtte i Norge endte opp som smurf, ler Veronique, med kledelig øyenskygge, selvsagt av typen blå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fem tusen smurfene som har erobret hovedstaden er imidlertid av den hvite sorten. For disse smurfene skal publikum designe selv. Poenget er å male dem, kle dem opp, la kreativiteten ta over – og delta i konkurransen om den fineste smurfen.

All inntekt og oppmerksomh av arbeidet går til UNICEF i et 100 prosent ikke-kommersielt prosjekt.

Kjendissmurfen

I forbindelse med jubileet har 20 europeiske kjendiser designet hver sin 120 centimeter høye smurf. I Norge er det motorsyklist Pål Anders Ullevålseter som har påtatt seg jobben.

– Også jeg hadde et forhold til smurfene da jeg var liten. Men det var en utfordring å designe smurfen, ettersom jeg måtte gå litt inn i meg selv, forteller Ullevålseter til ABC Nyheter.

– For meg har smurfene også mye med drømmer å gjøre. Og da jeg var liten var drømmen min å kjøre motorsykkel. Det er det jeg gjør nå. Derfor har min smurf fått sjakkbrettmønster, som et målflagg, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Geir Børresen

Også Geir Børresen var tilstede blant alle smurfene på Majorstuen i morgentimene fredag. Gjennom sine smurfesanger var Børresen trolig den enkeltpersonen som hadde størst ansvar for at smurfene fikk den suksessen som de fikk i Norge på slutten av syttitallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg syntes det var veldig morsomt å synge smurfesangene, men kommer nok ikke til å gjøre det igjen, forteller Geir Børresen.- Jeg syntes det var veldig morsomt å synge smurfesangene, men kommer nok ikke til å gjøre det igjen, forteller Geir Børresen.

– Jeg syntes jo det var veldig morsomt på den tiden, og var med av glede. Men 400.000 solgte plater på ett år banet vei for alle spinoff-produktene. Og det fikk jeg mye kjeft for, ler Geir Børresen.

Han forteller at oppmerksomheten han fikk på denne tiden var så ekstrem, at han i fortsettelsen valgte roller hvor han kunne gjemme seg mer bort.

– Etter smurfene ble det Labbetuss og Max Mekker. Smurfetiden var en morsom tid, men det er nok fryktelig liten sjanse for at jeg kommer til å gi ut en ny smurfeplate.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utstilling og film

I forbindelse med femtiårsjubileet arrangeres det en smurfeutstilling på Aker Brygge i Oslo i helga. Utstillingen har fått navnet '50 år med blå kreativitet', og gir interesserte en mulighet til å lese seg opp på smurfehistorie og informasjon om Peyo, mens de yngre kan se på bilder, spille spill, fargelegge smurfer og leke seg.

Frøken Smurfina, Veronique Culliford, håper så mange som mulig tar turen innom for å bli kjent med farens kreativitet. Og hun håper at folk tar med seg smurfene hjem, om de kommer over en figur eller to i løpet av helgen.

– Her i Oslo virker folk litt avventende, de skjønner ikke helt at de kan ta alle smurfene vi har satt fram. Andre steder i Europa grabbet folk til seg så mange smurfer som de kunne bære, ler hun og understreker at hun er veldig optimistisk med tanke på framtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Smurfene har eksistert i femti år nå. Og snart kommer det en stor helaftens film om de små blå trollene. Etter å ha vært på denne turneen i Europa og sett reaksjonene til folk, er jeg sikker på at de kommer til å leve i minst femti år til. Framtiden ser lys ut. Framtiden er blå, sier Culliford.

Norge er det tolvte landet de besøker på turneen rundt om i Europa. Hvor reisen går videre, vil hun ikke si noe om ennå.

– Litt av poenget med denne turneen er å overraske. Men én ting kan jeg si. Og det er at på hvert sted vi har vært, har sola begynt å skinne. Akkurat slik som nå.

Veroniqe peker opp på himmelen.

– Den er blå og hvit. Akkurat som smurfene.

– Jeg tror kanskje det er pappa som sitter der oppe og ordner opp, smiler hun.

Og jeg stryker mitt neste spørsmål fra blokka mi. Om hva hun synes om Trond-Viggo Torgersen og hans oppgjør med smurfebølgen, Tramp på en smurf.

Majorstua var ett av stedene i Oslo som fredag morgen var erobret av smurfer.Majorstua var ett av stedene i Oslo som fredag morgen var erobret av smurfer.