Dotrøbbel i rommet

Dotrøbbel i rommet
Dotrøbbel i rommet

Snart er det hjelp å få for de tissetrengte astronautene på romstasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å være astronaut er slett ikke bare en vektløs dans på rosene. Det har de tre stakkars astronautene ombord på den internasjonale romstasjonen ISS smertelig fått erfare, etter at det eneste toalettet på romstasjonen gikk i stykker i forrige uke.

For når nøden er stor finnes det ikke så mange alternativer for astronauter høyt over bakken. At nærmeste rørlegger befinner seg mer enn 35 mil unna - i retning ned, legger nok en betydelig demper på humøret for de tre astronautene som for tiden bor på romstasjonen.

Og å åpne døren for å dra av seg buksa er heller ikke aktuelt. Noe av det som kjennetegner verdensrommet er nemlig det komplette fraværet av utedo. I tillegg til mangelen på busker og kratt som man kan gjemme seg bak.

Inntil noen kommer dem til unnsetning, må de tre astronautene om bord i romstasjonen bare greie seg så godt de kan. Heldigvis slipper de å knipe igjen mens de venter på løsning. Inntil videre fungerer toalettet om bord i den russiske romkapselen Sojus som kriseløsning. Sojus er parkert ved romstasjonen, men skal ifølge NASA ha svært begrenset kapasitet.

Astronautene har derfor vært nødt til å ta i bruk poser. Men ettersom det er begrenset lagringskapasitet om bord på ISS er heller ikke denne løsningen optimal. Det kan sikkert alle som har brukt poser skrive under på.

- Som i et hvert hjem, er viktigheten av å ha et toalett som fungerer åpenbar, sier NASAs talsmann Allard Beutel.

Nå vil NASA sende opp reservedeler til de trengte astronautene på romstasjonen. De viktige delene til toalettet ble i all hastet fraktet fra Russland til USA torsdag, og skytes opp med romfergen Discovery lørdag. Om NASA også sender opp en pakke plumbo, for sikkerhets skyld, vites ikke.

Det er for øvrig ikke første gang det syv år gamle toalettet på romstasjonen bryter sammen. Forrige gang problemene oppstod, ble feilen ordnet relativt raskt uten at man trengte å ringe en rørlegger fra jorden.

Ifølge NASA skal det eksistere planer om å bygge et ekstra toalett på den internasjonale romstasjonen, for å være sikker på at ikke noen menneskelige etterlatenskaper slipper unna.

Personvernpolicy