De tror Gud kommer fra Amerika

<p class="hidden"> </p>
 

<pVed foten av vulkanen Yasur på øya Tanna lever en av verdens merkeligste religioner. Her spiller menn kledt i uniform USAs nasjonalsang på bambusfløyter og tilber en Gud som de tror kommer fra Amer</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Hver femtende februar er det stor aktivitet i en landsby ved foten av vulkanen Yasur på øya Tanna. Kledt i amerikanske militæruniformer marsjerer en gruppe mannlige landsbyboere bevæpnet med tregevær. Andre igjen har ordet USA malt på brystet med røde blokkbokstaver. På flaggstangen svaier stars and stripes i vinden.

Dette er Namakara, stedet hvor innbyggerne en dag håper at vestens goder vil komme strømmende. Derfor ber de til en Gud de mener kommer fra Amerika. Han heter John. John Frum.

- John er vår Gud. Han er vår profet og vår messias, forteller Chief Isaac, leder for landsbyen og bevegelsen som teller noen tusen mennesker på Tanna. I det ABC Nyheter møter Isaac er det fredag ettermiddag, og den aldrende herren sitter på en matte utenfor et forsamlingslokale hvor tilhengerne spiller musikk og synger til ære for sin store Gud, John Frum.

- Fredagene feirer vi alltid John. Vi synger sanger til ham, i dag har vi spilt noen nye sanger. John Frum liker dem, forteller Isaac.

Religionsforskere og antropologer mener at den spesielle trosretningen på Tanna kan ha oppstått i tiden rundt andre verdenskrig da amerikanerne ankom øya og introduserte seg selv som John from America. Senere ble navnet forkortet til John Frum.

Tilhengerne til denne John Frum påstår selv at en mystisk hvit mann dukket opp for stammens eldste en gang på trettitallet. Den mystiske mannen skal ha hevdet at han ville drive vekk misjonærer og koloniherrer og gjeninnføre de tradisjonelle skikkene.

- John er vår Gud. Han er vår profet og vår messias, forteller Chief Isaac. (Foto: Sverre Bjørstad Graff).- John er vår Gud. Han er vår profet og vår messias, forteller Chief Isaac. (Foto: Sverre Bjørstad Graff).

Da andre verdenskrig brøt ut fikk religionen en kraftig oppsving. Amerikanske tropper kom til Vanuatu med enorme mengder cargo, stridsvogner, våpen, medisiner, mat og et ubgrenset lager av coca cola.

Landsbyboerne var målløse over velstanden som lot til å komme fra ingensteder og antok at varene måtte ha oppstått gjennom magi. At det var gods sendt fra åndeverdenen. For å sikre at amerikanerne skulle komme tilbake med sin velstand, begynte mange av øyboerne i regionen å bygge primitive havner og flyplasser i jungelen etter at krigen var over. Røde kors ble reist over hele Tanna. Håpet var at transportfly og fraktebåter nok en gang skulle komme til øya for å dele sine goder.

De har ikke sluttet å håpe.

- John Frum kommer til å forene alle mennesker og få alle til å følge ham. Han skal rense jorden, forteller Chief Isaac.

Når han kommer? Chief Isaac vet ikke når.

- Men han kommer snart. Han gleder seg.

Chief Isaac er sliten i dag. Det er fredag og det er fest i landsbyen. Det betyr sang, dans og kavadrikking. Kava er det lokale rusmiddelet. Øya Tanna er kjent for å produsere den sterkeste kavaen i landet.

Ifølge tolken vår, Jackson, har Chief Isaac drukket ganske mange kavaer denne kvelden. Derfor så det lenge ut til at vi ikke skulle få treffe Isaac selv. Men i siste instans samlet den eldre herren opp noen ekstra krefter og kom selv ut for å fortelle om sin Gud.

Han har stort, gråaktig skjegg, bærer det som ser ut som en gammel feltjakke fra den amerikanske hæren og snakker med glød i stemmen hver gang John Frums navn nevnes. I bakgrunnen høres romlingen fra vulkanen Yasur med korte mellomrom.

Det er i vukanen tilhengerne mener John holder hus. Deres Gud pendler mellom vulkanen og Amerika. På toppen har tilhengerne reist et trekors og et kapell av bambus. De stadige utbruddene understreker at John Frum fortsatt er i live. Det er muligens ingen god idé å nevne besøket på vulkanen dagen før, som nær kostet undertegnede livet.

Chief Isaac forteller om Amerika:

- USA er de eneste som er venn med folk fra Tanna. Det er et godt forhold. Vi reiser Amerikas flagg på Tanna. Og engang vil folk i USA heve Tanna-flagget for å feire vårt vennskap. Folk skal bli forenet, og det skal bare bli en religion. En regjering. En religion. Chief Isaac banker fingeren mot bakken.

Chief Isaac innrømmer at mange hvite reagerer på det de tror på. Han forteller at hans egen far, Chief Nikiau, ble arrestert og satt i fengsel i 1941 fordi han tilba John Frum. De siste årene har retningen også opplevd intern splid, som har resutert i en splittelse og oppstarten av en ny retning, kalt Unity.

Hver fredag samles landsbyboerne for å fremføre sanger de har laget til ære for John Frum. (Foto: Sverre Bjørstad Graff).Hver fredag samles landsbyboerne for å fremføre sanger de har laget til ære for John Frum. (Foto: Sverre Bjørstad Graff).

Det startet etter at en av de andre landsbyhøvdingene, den selvutnevnte profeten Fred, i 1999 spådde at innsjøen Siwi ved foten av Yasur skulle renne ut i havet. Noen måneder etter brast banken på den ene siden av innsjøen, og vannet rant ut. Det fikk flere John Frum-troende til å følge Fred og hans Unity. Retningen representerer en sammensmelting av tradisjon, kristendom og John Frum.

Etter splittelsen ble stemningen blant de ulike tilhengerne svært opphisset og anspent. Så opphisset at det var nær å bryte ut en krig mellom de to rivaliserende gruppene på øya. Jeg lar spørsmålet om Fred ligge. Isaac virker sliten. Han har snakket med John Frum i dag. For å få kontakt må han drikke kava.

- Vi må være forberedte på at han kommer når som helst. John Frum vil stoppe alt det vonde og skape fred, forteller han.

På spørsmål om når det skjer, når deres Gud vil komme tilbake, vet tilhengerne hva de skal svare. De er vant til å bli konfrontert med spørsmålet fra kristne og misjonærer.

- Dere har ventet 2000 år på at deres Gud skal komme tilbake. Vi har bare ventet i 70 år.

I bagrunnen synger tilhengerne fortsatt sanger til ære for John Frum. En jente i tenårene klapper takten. Hun har en moderne quiksilverkjorte på seg. En liten gutt, trolig ikke mer enn to, klamrer seg til morens fang og stirrer på undertegnede som om han aldri har sett hvite før. Lyset går plutselig, men musikken fortsetter i mørket. Jeg tenker at de kanskje ber til John Frum om at han skal sende dem en lyspære.

Chief Isaac reiser seg opp og forsvinner et sted i natten. Når han kommer tilbake igjen, har han med seg en lommelykt. Det er en lommelykt han har fått fra et koreansk tv-team. Han gir uttrykk for at den synger på siste verset, at den ikke er like god som før. Han ønsker seg en ny.

Så gir han meg visittkortet sitt, tar meg i hånden, smiler og går.

Les også:
Er disse verdens lykkeligste?
Her stod jeg.

Tips: sverre@startsiden.no.

Personvernpolicy