Ingen drømmepåske i sør

<p>Drømmepåske enn så lenge i Jølster i Sogn og Fjordane tirsdag – men utsiktene for påskedagene ser bedre ut i nord enn i sør. Foto:SCANPIX </p>
Drømmepåske enn så lenge i Jølster i Sogn og Fjordane tirsdag – men utsiktene for påskedagene ser bedre ut i nord enn i sør. Foto:SCANPIX

Det ligger ikke an til noen drømmepåske i noen del av landet, men utsiktene for påskedagene ser bedre ut i nord enn i sør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjellet i Sør-Norge er det ventet mye vind, særlig skjærtorsdag og langfredag. Skjærtorsdag blir den dårligste dagen i sør med nedbør i form av snø over det meste av Øst- og Vestlandet.

I Nord-Norge kan spesielt de to første helligdagene i påskeuken bli ganske bra.

Det beste været

– Det blir mye vind også i Nord-Norge, særlig i ytre strøk. Men bortsett fra vinden kan det bli lange perioder med bra vær skjærtorsdag og langfredag, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

– Fra lørdag og ut påsken kommer det nedbør, mest på kysten. Desto lengre inn i landet vi kommer i de tre nordligste fylkene desto lengre perioder med opphold. Det blir også perioder med sol. I grove trekk kan vi si at Nord-Norge ligger an til å få det beste påskeværet, sier Johnsen til NTB.

Sol, vind og nedbør

Går vi videre nedover på kartet ser det ut til at Møre og Romsdal og Trøndelag får mindre vind enn Sør-Norge skjærtorsdag og langfredag.

Det blir opphold og en god del sol disse dagene. Fra lørdag blir det nedbør, mest som snøbyger og mest i ytre strøk. Det er gode sjanser for gløtt av sol, men det blir ikke hele solskinnsdager i Midt-Norge.

Snøen kommer i sør

Skjærtorsdag blir en dårlig dag med vind og med nedbør i form av snø over nesten hele Sør-Norge.

– Det er vanskelig å si hvor mye snø som kommer, det kan varierer fra noen millimeter til noen centimeter. Men det aller meste av Sør-Norge får snø, også Oslo, varsler Johnsen. På kysten vil nedbøren komme i form av regn.

I fjellet blir det sterk vind skjærtorsdag, kuling og mulighet for liten storm. Altså ikke noe drømmevær for dem som skal gå fra hytte til hytte på ski.

– Dessuten vil snøen som kommer torsdag øke skredfaren i fjellet, advarer statsmeteorologen.

Sol i sør

Vinden vil gradvis avta langfredag, først i de nordlige deler av Sør-Norge. Men også fredag vil det være såpass mye vind at det ikke er særlig behagelig å ferdes ute i fjellet. Temperaturen vil holde seg rundt null, så med sterk vind blir det kjølig å ferdes ute.

– Lørdag virker det som om Sør-Norge sør for Stad og Dovre får en ganske fin dag. Det blir opphold og ganske bra vær. Søndag blir det mer variert. Østlandet får det beste været mens det blir en god del vind på Vestlandet.

Mandag andre påskedag ligger det også an til at det stort sett blir oppholdsvær og perioder med sol i Sør-Norge.

Snø nok

Meteorologisk institutt lager egne værvarsler for påskefjellet morgen og kveld i påskedagene. Instituttet legger ut store mengder informasjon om vær, føreforhold, skredfare osv. på sine internettsider i påsken.

skiinfo.no ligger det informasjon om blant annet snødybde og forholdene på en rekke vintersportssteder.

Av tabellen over snødybde framgår det at det er mye snø nesten over alt i fjellet.

Mest snø er det i en del fjellområder på Vestlandet. Røldal ligger på topp, der er det 480 cm snø i terrenget. Deretter følger Stryn og Voss med rundt 450 cm snødybde. (©NTB)

Personvernpolicy