Teologiprofessor spår kristen-muslimsk allianse

Konservative kristne og muslimer kommer til å samle seg i kampen mot et mer «ugudelig» samfunn, tror professor Oddbjørn Leirvik, som er en av Norges fremste islameksperter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kommer til å se mye mer av det fremover. Alliansen kommer blant annet til å bestå av kristne og muslimer som vil forsvare felles familieverdier, sa professor Oddbjørn Leirvik under et foredrag på Universitetet i Agder på onsdag, skriver Fædrelandsvennen.

Leirvik, som er professor ved Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, trekker fram Kristiansand som eksempel der frikirkepastor Jan Gossner og Muhammed Arshad Dar, leder av Det Muslimske Trossamfunn i Kristiansand, sammen var med på et opprop mot kjønnsnøytral ekteskapslov for tre år siden.

Alliansebygging

– Det er det eneste eksempelet jeg kjenner til her i landet, men jeg tror vi vil få se mer av det fremover, sa Leirvik, som har møtet mellom kristendom og islam som et av sine spesialfelt.

Og det møtet skjer altså ikke bare gjennom konfrontasjoner og dialog, men også gjennom å bygge allianser.

– Hvis du ser på Den norske kirke, så har den beveget seg i liberal retning i mange saker. Dette vil skape reaksjoner, og en del verdikonservative vil oppdage at de kan finne felles saker med muslimene, utdyper Leirvik overfor Fædrelandsvennen.

Skjebnefellesskap

Internasjonalt er slike allianser vanlige. I FN har katolikker og muslimer samlet seg i spørsmål om prevensjon, abort og kvinners rettigheter.

I Norge har muslimen Mohammed Usman Rana kritiserte den norske offentlige debatten fordi konservative kristne blir marginalisert. Blant annet i debatten om homofile skal få gifte seg.

– Denne følelsen av å være under press fra det sekulære samfunnet, er en måte å uttrykke seg på innen begge miljøer. Og følelsen er like ubehagelig for kristne som for muslimer. De får et slags skjebnefellesskap, sier Leirvik til avisen. (©NTB)

Personvernpolicy