Norsk 14-åring fikk velge astronautmusikk

Den internasjonale romstasjonen (ISS). Foto: Scanpix<br><p> </p>
Den internasjonale romstasjonen (ISS). Foto: Scanpix
 

14 år gamle Therese Miljeteig skal velge musikk for astronauter i Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske ungdommer ble for ett år siden invitert til å sette sammen en spilleliste med tidløse låter som kunne egne seg i verdensrommet.

14-åringen fra Alversund i Hordaland gikk helt til topps og blir denne helgen fløyet til Fransk Guiana sammen med familien. Der skal hun overvære oppskytningen av Jules Verne-raketten fra ESAs rakettbase i Kourou.

Raketten skal bringe nødvendige forsyninger til astronautene om bord i Den internasjonale romstasjonen (ISS), som foruten mat og vann også kan glede seg til å motta en MP3-spiller med musikken Miljeteig har valgt ut.

«Rocket Man»

Snart vil låter som «Here Comes The Sun» med Beatles, «Rocket Man» med Elton John, «I Believe I Can Fly» med R Kelly og «Up Where We Belong» med Joe Cocker og Jennifer Warnes runge om bord i romstasjonen.

Frank Sinatras «Come Fly With Me», Dire Straits’ «Walk of Life», John Lennons «Imagine», Celine Dions «Fly», Irene Caras «Flashdance» og Status Quos «Rockin’ All Over The World», er også blant Therese Miljeteigs utvalgte.

– Jeg tenkte ikke så mye over utvalget, men valgte bare dem jeg kom på og som virket passende, forteller den norske 14-åringen til ESAs nettside.

Opptatt av romfart

At mesteparten av musikken hun valgte ble laget før hun selv ble født, har hun heller ikke tenkt så mye over.

– Jeg hører ikke bare på ny musikk, jeg hører på mye forskjellig, forteller Therese visere.

ESA-konkurransen ble hun klar over ved en tilfeldighet etter å ha surfet på internett for å finne nyheter om romfart. Jeg vet ikke helt hvordan denne interessen oppsto, men jeg begynte bare å lese om det fordi det var gøy, forteller hun.

Den norske 14-åringen er særlig fascinert av tidligere tiders romkappløp mellom USA og Sovjetunionen.

– Men jeg liker også å lese om dagens utforskning av verdensrommet og om planer om ferder til Månen og Mars i framtida, forteller hun. (©NTB)


Personvernpolicy