Seilbåt i medvind

<p>Illustrasjonsfoto: Scanpix </p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Seilbåten er mer populær enn noensinne. I fjor nådde salget av seilbåter en historisk topp, og importen steg med 18,9 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Arne Børcke) – Vi ser at seilbåt blir stadig mer populært. Ikke minst skyldes det at det har vært satset betydelig på seilbåt fra en del importører. Men vi kan ikke utelukke at også miljø- og klimadebatten har medvirket til interessen, sier direktør Erlend Prytz i bransjeorganisasjonen NORBOAT til NTB.

Interessen for seil gjenspeiler seg stadig på båtmessen Sjøen for alle, som i år hadde rekordtidlig åpning – allerede fredag – på grunn av tidlig påske. Godt over 30 seilbåter troner blant de i alt 650 båtene i alle varianter og størrelser på messa.

Siden 1999 har verdien av importerte seilbåter steget med 378 prosent, og i antall nærmere 220 prosent.

Flere grunner

Det er etter båtdirektørens mening flere grunner til den rekordartede interessen. Sterk innsats blant flere importører er bare en av faktorene. Miljø- og klimadebatten en annen.

– Men det er heller ingen tvil om at seilbåt gir en god mulighet til å komme seg på sjøen noe rimeligere enn motorbåter på tilsvarende størrelse. Du får veldig mye båt for pengene.

– Og det er jo en egen følelse å kunne seile båten. Kjenne at vinden tar tak. Så er det stillheten. Vi har riktignok ikke noen konkrete bevis for det, men også miljøet og klima teller nok for mange.

– Det er ingen tvil om at de seilbåtene som selges i Norge blir større og har mer komfort enn tidligere. Men likevel er de ganske moderate. De fleste som kjøper seilbåt vil ha en båt med overnattingsmuligheter. Det kan de få for litt over en halv million kroner. Da får de fra to til fire køyeplasser, sier Prytz.

Økende

Fortsatt utgjør seilbåtene bare en mindre andel av det totale småbåtsalget. Men Erlend Prytz er ikke i tvil – han tror at seil kommer til å ta stadig større del av småbåtmarkedet.

I Norge har vi antakelig rundt 850.000 fritidsbåter. «Bare» rundt 50.000 av dem går for seil.

– Så hvis vi gjetter på at det i fjor ble solgt rundt 17.000 båter i Norge, kan vi anta at 700-800 av dem var seilbåter. Vi ser at de er populære hos publikum. Seil kommer til å ta mer av markedet, spår Prytz.

– Hva går mest – større eller mindre?

– De fleste vil nok ha en båt med overnattingsmuligheter. Behøver ikke være så veldig stor, kanskje fra en 26-28 fot og oppover. Med sengeplass fra to til fire. Der tror jeg mye av tyngden vil ligge fremover, sier NORBOAT-direktør Erlend Prytz til NTB. (©NTB)

Personvernpolicy