Meny

Skal finne Norges mest klarsynte

Tom Strømnæss (52) skal lede TVNorges nye serie «Jakten på den 6. sans». Her er han på Stortorvet Giæstgiveri - hvor en opplevelse i andre etasje fikk ham overbevist om at det finnes mer mellom himmel og jord. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har jaktet land og strand rundt etter spøkelser og overnaturlige fenomener. Nå skal Tom Strømnæss finne Norges mest klarsynte.

Finnes det en sjette sans? Tom Strømnæss (52) mener han har svaret. Åtte søndager framover skal han prøve å finne Norges mest klarsynte i TVNorges nye programserie Jakten på den 6. sans.

Selv er han ikke i tvil:

– At det er et uutnyttet potensial og sanseevne i den der nøtta vår, det er jeg sikker på.

Den pensjonerte politietterforskeren Laila Back skal hjelpe Tom Strømnæss med å sjekke at alt går riktig for seg i jakten på den sjette sansen. Foto: TVNorge.Den pensjonerte politietterforskeren Laila Back skal hjelpe Tom Strømnæss med å sjekke at alt går riktig for seg i jakten på den sjette sansen. Foto: TVNorge.

Strømnæss beskriver serien som et slags «Idol» for synske, hvor ni deltagere gjennomgår ulike tester for å se hvem av dem som er mest klarsynt. Tidligere politietterforsker Laila Back skal overvåke alle oppdragene for å lete etter naturlige forklaringer og avdekke eventuelt juks.

Han innrømmer at både han og politietterforskeren ble overrasket underveis. Nå er han overbevist om at det finnes folk med radarer som kan ta inn signaler.

– Tidvis ble vi så imponerte over deltakerne at vi fikk hakeslepp. Men så kunne de i neste øyeblikk virke helt på bærtur. Om de hadde en dårlig dag, forklarte de det med at de var nærsynte, sier han og ler.

Fra hele landet
Flere hundre personer søkte for å være med i Jakten på den 6. sans. Søknadene kom fra hele landet, med en overvekt fra Østfold. De ni som ble plukket ut til å være med i finalen består av alt fra profesjonelle healere til barnebokforfattere. Felles for dem alle er at de selv mener at de har en godt utviklet sjette sans.

De ni deltakerne må i gjennom flere tester hvor de får satt sin sjette sans på prøve. I hver episode må én deltaker forlate gruppen. Foto: TVNorge.De ni deltakerne må i gjennom flere tester hvor de får satt sin sjette sans på prøve. I hver episode må én deltaker forlate gruppen. Foto: TVNorge.

I premieren søndag settes de ni deltakerne på flere prøver. De må blant annet beskrive en person de ikke kan se, finne en jente som har gjemt seg i en bil og beskrive hvilken tragedie som har skjedd på et bestemt sted.

– Vi måtte spørre deltakerne på forhånd om de hadde noen formening om hvordan de kom til å klare seg i konkurransen, men det ga de uttrykk for at de ikke visste. Kanskje de bare ville være høflige, spekulerer Strømnæss.

Blitt kritisert
Noen av deltakerne i serien har allerede stått fram i media og kalt produksjonen useriøs. Strømnæss skjønner ikke helt denne kritikken.

– Ja, det var noen deltakere som reagerte på at de ikke ble tatt ut. Men vi mener selv at vi tok de som var best egnet med videre. De som kom med har i hvert fall vært veldig positive til opplevelse og opplegg.

Han karakteriserer serien som en ufarlig, men fascinerende konkurranse.

– Og så er det interessant å se at deltakerne faktisk blir bedre og bedre etter hvert som serien utvikler seg.

Men ville han selv ha benyttet seg av en såkalt klarsynt dersom han hadde mistet noe kjært?

– Hehe, ja, jeg hadde kanskje prøvd det. Jo, jeg tror faktisk det.

– Og da vet du hvem?


– Ja, da vet jeg hvem, sier han og ler igjen.

Åndenes Makt

Det er ikke første gang 52-åringen fra Nesodden har leflet med overnaturlige fenomener i beste sendetid på TVNorge. Tidligere har han ledet flere sesonger av serien Åndenes Makt, og i april begynner innspillingen av 10 nye episoder.

Jeg er en avmålt skeptiker uten behov for å søke etter eksistensielle svar. Men selv om seriene hans gjerne handler om det overnaturlige, hevder han selv at han har begge beina trygt plantet på bakken.

– Jeg bruker å si at jeg er en avmålt skeptiker uten behov for å søke etter eksistensielle svar. Men jeg innrømmer at det er både fascinerende og morsomt å jobbe med disse tingene. Og jeg er åpen for alle løsninger som måtte dukke opp.

På spørsmål om han tror på overnaturlige fenomener, svarer Strømnæss at han ikke lenger tror. Han vet.

– Det er kanskje litt flåsete sagt, men «tro» i livssynssammenheng blir feil for meg. Likevel kan jeg ikke la være å tro at det er noe der. Om det er noen målbare energibaner eller hva det nå er, det vet jeg ikke. Men jeg vet at det er noe der. Noe som er vanskelig å forklare.

Overbevist

Det var en skuff som overbeviste ham. Under opptak av en episode til Åndenes Makt befant Strømnæss og tv-crewet seg i andre etasje på Stortorvet Gjæstgiveri da en skuff med bestikk plutselig føk mot ham.

Vi befinner oss i etasjen under når han forteller:

– Vi prøvde alt mulig for å gjenskape situasjonen, men det var en kant ytterst på den hylla der skuffen stod, så vi klarte ikke skyve den utfor. Jeg tenkte også på om det kunne skyldes rystninger i huset fra trikken som kom forbi, men se her ...

En trikk kjører forbi, og Tom Strømnæss peker på kaffen sin som står rett foran ham på bordet:

– Du ser ingenting, du ser ikke antydning til bevegelse i koppen!

Mye forunderlig
Den kranglevorne skuffen er ikke det eneste forunderlige de har opplevd under produksjonen av spøkelsesserien. Ifølge Strømnæss så de flere ganger at ting hadde flyttet på seg eller startet av seg selv. I tillegg hadde de ofte tekniske problemer, for eksempel med tv-kameraer som plutselg døde.

– Det mest vanlige er hodepine. Det hviler en tung, tykk atmosfære på mange av disse stedene vi har besøkt. Jeg har kjent det jeg også.

Men her på Stortorvet Gjæstgiveri har det blitt bedre?

– Ja, de påstår det, sier Strømnæss, før han legger til at det visst er noen temporære greier som fortsatt dukker opp her, spesielt i lutefisksesongen.

– Mange lurer jo på hvorfor vi så sjelden får noe på teip. Men de er jo litt uberegnelige, disse spøkelsene, og ikke så lette å instruere, smiler han.

En ting er han i hvert fall sikker på.

- Jeg har ikke så lyst til å ta med meg jobben hjem.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus