Meny

- Håndvask kan redde millioner av barn

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I verden dør fire barn hvert eneste minutt på grunn av diaré, viser tall fra FN. Nå tror forskere at de har funnet ny ammunisjon i kampen mot barnedødelighet.

Nye studier viser at spredningen av mageinfeksjoner kan reduseres med 30 prosent hvis man setter inn tiltak for gode rutiner med håndvask etter toalettbesøk. Dette kan være ny ammunisjon i kampen mot barnedødelighet.

Årlig dør hele 10 millioner barn av sykdommer som enkelt kan forebygges eller behandles.

I mange fattige land får ikke barn vaksiner, og ofte heller ikke medisiner eller behandling hvis de er syke. Dette gjør at mange dør av sykdommer som influensa, meslinger og mest av alt mageinfeksjoner som gir utslag i diaré.

- Det er vanskelig for folk i utviklingsland å forstå at diaré fortsatt er den største dødsårsaken i utviklingslandene, og dreper langt flere barn enn AIDS og malaria gjør til sammen, sa Dr. Olivier Fontaine, ved Verdens helseorganisasjon (WHO), da rapporten ble lagt fram på en pressekonferanse i forrige uke.

Doktorgradstipendiat Regina Ejemot, ved University of Caliber i Nigeria, har ledet et forskningsprosjekt om dette.

Hun har kommet frem til at kampanjer for mer håndvask kan redusere tilfellene av diarésykdommer med hele 31 prosent i land med lave og mellomstore inntekter, og 29 prosent i land med høye inntekter.

Ejemot har analysert resultatene fra 14 ulike studier.

Åtte av undersøkelsene var gjort ved barnehager og skoler i land med høye inntekter, fem var utført i land med lave eller middels inntekter og én studie hadde tatt for seg en gruppe med 148 AIDS-pasienter bosatt i USA.

- Vi har vurdert hvor godt kampanjene for håndvask virker, men ikke selve håndvaskingen, sier Dr. Regina Ejemot, til den Amerikanske nettsiden USTINET.

- Utfordringen er å finne måter å promotere håndvask på, og innføre langsiktige tiltak som kan brukes til å sjekke om vanen har blitt en del av dagliglivet.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus