Meny

En eggende høytid

Jula er nå helt på høyde med påsken når det gjelder nordmenns forbruk av egg. (Foto: Tom W. Reiersen)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jula er i ferd med å ta igjen påsken som høytiden da nordmenn spiser mest egg.

Tall viser at forbruket av egg er like høyt på de røde dagene i jula som tilsvarende til påske.

- Mange er nok ikke klar over det, men jula er helt på høyde med påsken når det gjelder folks forbruk av egg, sier leder for informasjonskontoret for egg og hvitt kjøtt Åse Kringlebotn til ABC Nyheter.

Det betyr at Ola og Kari Nordmann setter til livs ett egg per dag i høytidsdagene, sammenlignet med et halvt egg per dag resten av året. Det vil si 23 millioner i løpet av hver av høytidene.

Egg-høytid

Daglig leder Torgeir Torset på dagligvareforretningen Spar i Bø i Telemark mener jula har tatt igjen påsken som nordmenns «egg-høytid».

- Ja, ser vi på salget vårt før de to høytidene, så selger vi mer egg før jul enn før påske, sier Torset til ABC Nyheter.

- Vår forretning selger spesielt mye egg foran høytider som jul og påske fordi vi betjener både lokalmarkedet og tilreisende som skal feire på hyttene sine.

- Egg er jo ett av flere symboler på påsken, det er det absolutt ikke i jula, sier Kringlebotn.

- Men tenker du deg om så oppdager du egg på nesten alle bord i juledagene; på koldtbordet, i salater, i kaker og bakst og i desserter.

- Karamellpudding, for eksempel, som mange spiser til jul og nyttår, her er egg en helt nødvendig ingrediens. Og hva er det som blir spist først på de lange frokostene og lunsjene og juledagene om ikke eggerøren, spør Kringlebotn retorisk.

Røde, ikke gule

Jule-egg er, tro det eller ei, ikke gule, men røde.

Marinerte egg er ikke så vanlig i Norge, men er mye brukt både i Storbritannia og i Europa. (Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)Marinerte egg er ikke så vanlig i Norge, men er mye brukt både i Storbritannia og i Europa. (Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)

- Det stemmer, sier kokk og matkonsulent Cecilie Maske til ABC Nyheter.

- Og det er slett ingen kunst å få julens egg til å bli lekre og røde.

- I mange land er det tradisjon å marinere egg i for eksempel eddik, soyasaus eller te. Legger du kokte egg i en lake fra syltede rødbeter, får eggene en flott rødfarge, sier hun.

- Når eggene deles, ser de spesielt fine ut på julens matfat. Eggene kan ligge i en marinade i opptil en måned, og så lite som et døgn.

Unngå store egg

Maske kommer også med et tips når det gjelder bruk av egg i julebakst.

- Unngå egg i størrelse XL, bruk L eller M, sier hun.

- I oppskriftene står det angitt antall egg, og er eggene ekstra store kan det føre til feil konsistens på deigen.

180 egg i året

Forbruket av egg øker over hele verden, også i Norge. I år vil hver nordmann spise nærmere 180 egg.

- En viktig årsak til økningen er at egg nå blir sett på som næringsrik mat som ikke påvirker kolesterolet til ellers friske mennesker, sier Åse Kringlebotn.

I Norge er det spesielt de godt voksne som spiser mer egg. Andelen eldre over 60 år som spiser egg minst én gang i uken har økt fra 48 prosent til 56 prosent de siste fem årene, viser Spisefakta-undersøkelsen fra Synovate MMI.

I gjennomsnitt spiser vi nå 15-20 flere egg i året enn for fem år siden.

- Det skyldes nok at folk i dag spiser egg med god samvittighet. Vi spiser mer egg til frokost og i ferdigmat, mens vi baker mindre hjemme, sier Åse Kringlebotn.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus