Mot mørk og urolig jul

Det er bare de høyereliggende områdene på Østlandet som kan se fram mot en hvit jul. For resten av landet varsler meteorologene mye urolig vær, regn og vind.

(Illustrasjonsfoto: Scanpix)
(Illustrasjonsfoto: Scanpix) 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reiser du hjem eller på besøk til slektninger i Nord-Norge er du ille ute værmessig. Ikke før har vinterstormen Rita herjet fra seg i Nord-Troms og Finnmark, før nye byger og sterk vind skyller over landsdelen.

Svart mørketid

Vakthavende meteorolog Håkon Melhus ved Meteorologisk institutt knuser ethvert håp om at haglebygene og de få centimeterne med snø som Rita brakte med seg, skal bli liggende som et lyst teppe i mørketida.

– I Nord-Norge må man belage seg på regn og mildvær i dagene som kommer. Fram mot helga blir det mye vind. Lille julaften er det faktisk utsikter til storm på kysten fra nord på Vestlandet og opp til Troms, sier Melhus til NTB.

Store forskjeller

Han varsler at den siste ukens værmessige «unntakstilstand» fortsetter, men avtar inn i julehelgen. Det er svært uvanlig sent i desember med så høye temperaturer i nord som de opptil 8-10-12 varmegradene vi har sett i uka som gikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi snakker om en temperaturforskjell på hele 30-35 grader mellom det varme nord og et vinterkaldt Sør-Norge med 10-15-20 kuldegrader, sier Melhus.

Rimet forsvinner

Det flotte rimlaget som har gitt en trolsk og flott førjulsstemning over store deler av Østlandet, vil heller ikke holde seg inn i julefeiringen.

– Fram mot helga vil det fortsatt være bra vær over store deler av Østlandet. Men lavtrykket som slår inn mot Vest- og Nord-Norge lille julaften, vil presse vekk kaldlufta i øst. Julaften vil det over Sør- og Østlandet legge seg et skydekke, og vi vil få et relativt urolig vær med mye vind, men ikke nedbør, sier Melhus til NTB.

Betryggende

Men for dem som velger å la byjul være byjul til fordel for alpin julefeiring på populære vintersportssteder, er utsiktene lyse. De mest populære alpinanleggene i sør melder alle om betryggende snø- og føreforhold som 80 centimeter i løypene på Hafjell, 56 på Trysilfjellet, 1 meter på Voss og 90 centimeter i Hemsedal. (©NTB)

Været