I natt stilles klokka

I natt går vi inn i vintertid igjen. Og husker du ikke om klokken skal fram eller tilbake, har du noen huskeregler her.

I natt stilles klokka
I natt stilles klokka
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

La oss ta det positive først: I natt kan du unne deg en ekstra time søvn.

Ulempen er at det betyr at det ubønnhørlig er slutt på sommeren. Klokken stilles nemlig en time tilbake fordi vi går inn i det som kalles vintertid, eller normaltid.

Helt konkret vil det si at når klokken er 03.00 i natt, stilles klokken tilbake til 02.00.

Mange spør seg kanskje om hvorfor vi velger å gjøre ettermiddagene mørkere bare fordi det er vinter.


Litt flåsete kan vi si at prinsippet med sommertid høres mye mer forlokkende ut, for da er solen oppe lenger og kveldene er lysere. Men vintertiden har et viktig trumfkort i ermet. Og det er at vi gjennom å stille klokken EN TIME TILBAKE får lysere morgener slik at vi slipper å dra på jobb i bekmørket.

Det virker imidlertid som om mange har store problemer med å huske hvilken vei klokken skal stilles når man går fra en tid til en annen. Og de som bommer, risikerer å få hele døgnet forskjøvet med to timer.

Derfor er det ikke uten grunn at mange har tydd til huskeregler for å minne seg selv om hvilken vei klokken skal stilles.

En grei huskeregel er at du alltid skal stille klokka mot nærmeste sommer. Det vil si at du om våren stiller klokka FREMOVER mot sommeren. Og om høsten skal den TILBAKE mot sommeren som har vært.

En annen regel er at sommer- og vintertid er slik som hagemøblene. Om sommeren tar man dem FREM. Om vinteren ta man hagemøblene TILBAKE inn.

Har du andre husketips? Del gjerne tipset med leserne i kommentarfeltet under.