Bare rør

Bare rør
Bare rør

Endelig er den her. Oversikten som viser om prisen på rørleggerarbeid har gått opp eller ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Fra før av husker vi at prisen på rørleggerarbeid nådde et historisk lavmål i januar 2006. Dengang kunne folk bestille rørlegger til alt mulig. Så billig var det.

Men våren 2007 var situasjonen snudd på hodet. Da viser statistikken et markert prishopp, med en rød strek som stanger hodet mot et titall, og da kan det neimen ikke ha vært så lett for folk flest, de som allerede hadde vendt seg til å ringe rørleggeren straks de trengte å fikse noe hjemme.

For eksempel bestefar, som styrer rundt på gården sin med et halvferdig bad og lengter tilbake til glansdagene i 2006, da alt var så billig. Badekaret har han fått på plass, men det er jo det å kople det til hovedvannledninga som koster penger. Det er det han trenger hjelp til.

Men så gikk prisene oppover, og da sitter han jo bare der i stua og teller på fingrene om han skal ringe rørleggeren nå - eller om han kanskje skal vente til neste uke.

Og farfar er neppe alene. Jeg kan tenke meg det sitter plenty av folk rundt om i landet og teller på fingre og knapper, mens de spent følger med på nyhetene for å snappe opp siste nytt fra rørleggerbransjen.

Har rørleggerkostnadene gått oppover. Eller har de kanskje gått nedover. Det er det store spørsmålet folk stiller seg.

Og svaret fungerer best med trommevirvel til, så finn fram trommene og følg med på neste setning.

«Byggjekostnadene for røyrleggjararbeid i kontor- og forretningsbygg steig med 0,1 prosent frå juli til august i år.»

Det forteller Statistisk Sentralbyrå i en pressemelding. De har vel tatt en ringerunde eller noe.

«Det var auke i arbeidskraft- og administrasjonskostnadene som bidrog til auken. Materialkostnadene var uendra siste månaden», skriver de.

Det er dårlig nytt for bestefar, og jeg bestemmer meg for å ringe ham sporenstreks for å fortelle hvordan det ligger an. Bestefar banner når han hører hva jeg har å fortelle.

– Det var nå skit, sier han.

– Ja, svarer jeg, men det var nok økningen i arbeidskraft- og administrasjonskostnadene som bidro til økningen, for materialkostnadene var uendret siste måneden.

– Ja, det er vel bare slik det er, sier bestefar. Han mener det er sånn det går når alle skal ha sitt. Han reagerer spesielt på det med administrasjonskostnadene. For administrering er det samme som byråkrati. Og byråkrati, det liker han ikke.

– Du vet, det er det der byråkratiet, jeg ikke liker, sier bestefar.

– Jeg vet det, svarer jeg før jeg skynder meg å legge til at denne statistikken primært gjelder for kontor og forretningsbygg, og badekaret han skal fikse, er jo tross alt i førsteetasjen i hovedhuset. Og der er det verken kontor eller forretning. Da er det muligens en annen statistikk som gjelder.

– Du mener altså at prisen kan ha gått ned likevel, lurer bestefar.

Jeg svarer at jeg ikke utelukker det.

Jeg utelukker det ikke.

– Da får du komme tilbake når du vet noe sikkert da, sier bestefar.

Forrige kapittel: Ordene regnet bort.

Personvernpolicy