Vil innføre elg som husdyr

Vil innføre elg som husdyr
Vil innføre elg som husdyr
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en gård i Russland forsøker man å ale opp et helt nytt husdyr: Elgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere ganger har mennesket vendt blikket mot elgen for å se hva skogens konge har å tilføre oss mennesker. På 1700-tallet forsøkte det svenske forsvaret å ale fram en stridselg til bruk i kamp og krig. Det ble ingen ubetinget suksess - og i dag satser Sverige heller på å være nøytrale.

Og på 1930-tallet forsøkte Sovjetunionen å lage rene elgtropper for enklere å kunne forsere store områder med dyp snø. Også det i militær sammeheng. Forsøket ble avsluttet da andre verdenskrig brøt ut.

Etter krigen vendte den sovjetiske regjeringen nok en gang oppmerksomheten mot vår store venn i skogen. Sovjet lå i økonomisk ruin etter krigen, og i et forsøk på å gi befolkningen mer kjøtt og melk, ble det etablert en rekke elgfarmer rundt omkring i landet. Også dette eksperimentet feilet etter kort tid.

Elgen trivdes rett og slett ikke i fangenskap. Den var mye mer fornøyd med å være ute i det fri hvor den selv kunne høste av naturens matfat. De fleste elgene som ble brukt til dyrehold og oppdrett døde etter hvert av feilernæring og stress. En etter en.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men én elgfarm har klart å overleve. Ved en farm i Sumarokovskaya i nordlige Russland, har biologene funnet ut hvordan man skal kunne holde elgen som husdyr for å tappe dem for næringsrik elgmelk. Her har man helt siden 1963 latt elgene få komme og gå stort sett akkurat som de vil.

I dag lever det femten elger på gården. Størstedelen av døgnet tusler de rundt i skog og mark som vanlige elger. Men et par ganger om dagen vender de hjem for å bli melket.

– Oppdrett av elg er en eldgammel drøm for mennesket. Elgbein har vært funnet ved siden av mammutbein, derfor vet vi at elg lenge har vært en viktig ressurs for kjøtt. Men steinaldermannen klarte aldri å temme elgen. Kanskje kommer vi også til å feile i forsøket, men vi prøver i hvert fall å innføre elg som husdyr, forteller leder av elgfarmen, Nikolai Grachev til nyhetsbyrået Reuters.

Elgen går for å være et svært usosialt og sky dyr. Derfor må de som skal melke elgen pleie nær kontakt med elgkua straks den har kalvet. De må også smøre seg inn i lukten fra elgkalven for at elgkua skal tillate å bli melket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En vanlig elgku kan produsere mellom to og seks liter melk om dagen. Elgmelk går for å være spesielt næringsrik og sunn. På mange måter minner den om melka fra den mer vanlige og litt kjedelige kua.

Men elgmelk skiller seg fra kumelk ved at den inneholder mye mer fett. Fettprosenten i elgmelk ligger vanligvis på mellom 9 og 10 prosent.

Elgmelk inneholder også langt mer proteiner enn melk fra ku.