Null tillit til de militære

Null tillit til de militære
Null tillit til de militære
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tør ikke gi sensitiv informasjon til Forsvarets militære ledelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til slutt ble budsjettlekkasjene fra Forsvarets side for mange. Nå sender departementet kun sine forslag til en liten utvalgt gruppe militære.

Under tidligere Forsvarssjef Sigurd Frisvold skjedde det flere lekkasjer til media om interne budsjettplaner. Dette irriterte Forsvarsdepartementet (FD) kraftig og innskjerpet tidligere praksis i Frisvolds siste år som landets mest betrodde militære, viser dokumenter ABC Nyheter har fått innsyn i.

- Vi kan heller ikke se at det har vært noen lekkasjer de siste årene, sier Morten Tiller, assisterende departementsråd i Forsvarsdepartementet, til ABC Nyheter.

Sigurd Frisvold satt som Forsvarssjef fra 30. april 1999 til 1. april 2005. Hans siste år var belemret med en rekke skandaler knyttet til økonomistyringen i de militæres rekker.

Inntil 2004 sendte FD sine forslag til påfølgende års statsbudsjett formelt over til Forsvaret for kommentar. Arbeidet med statsbudsjettene skal holdes strengt hemmelig for offentligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen og de enkelte departementer ønsker slett ikke diskusjoner om sine planer og forslag før dette til slutt er lagt fram for Stortinget som så skal formidle pengene.

I 2004 endret FD sine rutiner etter at det i tidligere år skjedde tildels «alvorlige lekkasjer», slik det beskrives i et brev fra FD til Riksrevisjonen datert 11. april 2007.

Nå sendes budsjettforslaget bare til «noen få, utvalgte ledere», skriver FD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkret innebærer det at den uformelle dialogen bare skjer overfor Forsvarssjefen og det som anses som nødvendig fagpersonell innenfor budsjettområdet i hans stab, opplyser Morten Tiller.

I et eget brev til Riksrevisjonen datert datert 11. mai 2007 beskriver dagens forsvarsminister hvorfor det var nødvendig å innsnevre budsjettbehandlingen:

«Da budsjettet i tidligere år ble sendt på formell høring (til Forsvarsstaben, red.anm.), var det dessverre ikke helt uvanlig at sensitiv budsjettinformasjon ble lekket før budsjettforslaget var fremlagt for Stortinget», skriver Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag vil departementet likevel ikke si i klartekst hvor lekkasjene kom fra, og avviser også å ha forsøkt å undersøke hos Forsvarssjefen eller i hans stab hvem som lekket sensitiv informasjon.

- Departementet har ingen konkrete indikasjoner på hvor lekkasjer kom fra, og har således ikke fulgt opp nærmere, sier assisterende departementsråd Morten Tiller.

- Forsvarsdepartementets poeng er at uavhengig av hvilke organisasjoner som involveres, vil risikoen for lekkasjer øke når antallet personer som involveres øker, sier han.

Sigurd Frisvold besvarte ikke henvendelsen fra ABC Nyheter i sakens anledning fredag, og tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold henviser til forsvarsdepartementets informasjonsavdeling.