Fisk nøkkelvåpen mot malaria

Fisk nøkkelvåpen mot malaria
Fisk nøkkelvåpen mot malaria

Kenyanske forskere har funnet ut at fisk er viktig i kampen mot Malaria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malaria:

Malaria er en febersykdom med influensalignende symptomer.

Den syke utvikler anfall med feber, utilpasshet og komplikasjoner som kan være dødelige, dersom tilstanden ikke behandles.

Malaria skyldes en parasitt som lever i blodet.

Malaria finnes ikke i Norge, men hvert år kommer ca. 100 mennesker hjem med malaria fra utlandet.

Malaria er mest utbredt i tropiske og subtropiske områder.

Foto:Scanpix

Kenyanske forskere slapp fisketypen Nile tilapia ut i innsjøer i vest-Kenya. Resultatet var at fisken reduserte ett av de to insektene som sprer malaria med 94 prosent, melder BBC.

Forskerne tror nå at denne fisken kan bli et viktig verktøy, siden malariainsektene begynner å bli resistente mot sprøytemidler. Det har lenge vært kjent at fisken spiser denne type insekter, men det er første gang man har forsket og publisert data på det.

Dør barn hvert 30.sekund

Hvert år blir 300 millioner mennesker syke av malaria, og det er årsaken til flere millioner dødsfall rundt omkring i verden. 90 prosent av tilfellene finnes i Afrika sør for Sahara.

Malaria spres gjennom parasitten plasmodium. Den finnes i Asia, Afrika og sør- og mellom Amerika. Man blir smittet ved å bli bitt av det som kalles malariamyggen. Der dør et barn av malaria hvert 30.sekund.

Forfatteren av rapporten mener at fisken også kan være en god investering. I tilegg til å redusere malariamyggen kan den også brukes som mat, i tillegg til å skape inntekter.

- Fungerer ikke alle steder.

Malariaekspert i verdens helse organisasjon, Joanne Greenfield, er positiv til funnet, men mener at det ikke vil fungere i alle områder.

- Denne metoden fungerer nok i store vannområder, men malariamyggen finnes mange forskjellige steder, som i leire og i sølepytter. Man kan ikke slippe ut fisken i de områdene.

Ifølge Greenfield vil man trenge mange forskjellige metoder i kampen mot malaria.

Personvernpolicy