Åpen for alle - alltid

Babyape reddet ved hjelp av keisersnitt

Babyape reddet ved hjelp av keisersnitt
Babyape reddet ved hjelp av keisersnitt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyreparken i Kristiansand trodde ekornapen Pjokka bar på et dødt foster, men ved hjelp av keisersnitt reddet man mor og barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristiansand (NTB): Dyreparken i Kristiansand trodde ekornapen Pjokka bar på et dødt foster, men lørdag ble en bitte liten babyape født ved hjelp av keisersnitt.

Keisersnittet ble foretatt for å redde livet på den åtte år gamle moren.

- Vi trodde alt håp var ute for fosteret, og tok keisersnitt for å redde moren, som begynte å bli trøtt og sliten etter å ha hatt veer i ett døgn, uten at hun hadde klart å få ut ungen, forteller Rolf Arne Ølberg, som utførte inngrepet, på Dyreparkens hjemmesider.

Det viste seg nemlig at ungen var blitt for stor. Den lå og stanget hodet mot fødselsveien. Mora hadde aldri klart å føde ungen på naturlig måte.

- Helt stille i magen

Det var knapt liv i ungen da den ble tatt ut av morens mage.

- Det var helt stille inni magen. Men da jeg skrapte mot livmora merket jeg at det var bevegelse. Og da jeg tok ut ungen så jeg at det var liv i den, så vidt det var. Jeg måtte banke den noen ganger - og så begynte den å puste, forteller Ølberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Apebabyen, som foreløpig er for liten til å fastslå om er gutt eller jente, så dagens lys lørdag 21. juli. Den hadde trolig ikke overlevd om dyreparken hadde ventet lengre med inngrepet.

Kviknet til

Ekornapen Pjokka fikk samme type narkose som brukes på mennesker, og hele inngrepet var unnagjort i løpet av en times tid.

Mor og barn får slapper nå av i et eget rom, atskilt fra de andre ekornapene. Hvis alt går bra vil de bli i sluppet inn til resten av flokken neste uke. (©NTB)