C-vitamin stopper ikke forkjølelsen

<p class="hidden"> </p>
 

<p En dose C-vitamin daglig hindrer ikke folk i å bli syke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere fra Australian National University mener det er bortkastet å ta C-vitamin, det melder BBC. Forskningsresultatene deres er basert på et studiet med 11,350 mennesker.

Det de oppdaget var at doser på minst 200 mg daglig ikke førte til at folk ble mindre syke, eller at forkjølelsen gikk fortere over. De konkluderte derfor med at effekten ved å ta c-vitamin daglig var så liten at det verken var verdt bryet eller utgiftene.

- Meningsløst

Forskerne oppdaget at c-vitamin kunne redusere forkjølelsestiden med ca 8 prosent for voksne og 13,6 prosent for barn.Men i og med at de fleste mennesker kun er forkjølet to eller tre ganger i året mente de at det er svært lite å tjene på å ta C-vitamin. Professoren som ledet forskningen, Harry Hemila mener at det er borkastet å ta denne type vitaminer.

- Det er meningsløst å ta C-vitamin 365 dager i året, sier han.

Forskerne fant derimot ut at C-vitamin kunne ha en reell effekt på folk som er mye syke.

Myte

Første amanuensis i samfunnsernæring ved høyskolen i Akershus, Liv Elin Torheim, er ikke overrasket over resultatene.

- Det er en myte at C-vitamin kurerer forkjølelse, forklarer hun. Jeg tror ikke det har så stor effekt på akkurat det. Men, Vitamin-C er en essensiell næringstoff man må få i seg. Vi anbefaler at du i deg mest mulig c-vitamin gjennom kostholdet,sier hun.

Torheim påpeker at det ikke er skadelig dersom man får i seg store doser med C-vitamin.

På 1970 tallet anbefalte Nobel prisevinneren Linus Pauling folk å ta 1.000 milligram C-vitamin daglig. I dag anbefales det at du får i deg ca 200 milligram.

Personvernpolicy