Verste tid for naboene

Verste tid for naboene
Verste tid for naboene
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irritert på naboen? Gjør noe med det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Potensielt konfliktområde

Hus tett i tett fører ofte til konflikter over tilsynelatende små ting. Ofte kan det være greit å få litt hjelp med å håndtere uenigheter.Konfliktrådet er statlig tilbud om megling som metode for å håndtere konflikter.

I Norge er Konfliktrådet delt i 22 regionelle kontor, som hovedsakelig tilsvarer politidistriktene. Å få hjelp av en megler er gratis for alle parter, og rådet har en rask saksbehandling. Å møte i Konfliktrådet er frivillig.

( Illustrasjonsfoto: Flickr)

Det meste gror godt på sommeren - inkludert naboen sine busker. Kanskje har han også et tre som henger over gjerdet til eiendommen din, den sniken? Sommeren er høysesong for nabokrangler.

- Det er klart at når trær og hekker vokser, er det lettere å komme i konflikt med den du deler gjerde med, forteller Terje Christian Myklebust, konfliktrådsleder i Hordaland Konfliktråd. Nabokonflikter utgjør hvert år mellom 5 og 10 prosent av sakene Konfliktrådet får inn.

Kastet fjøl på nabo

Høsten 2004 ble en 48 år gammel mann dømt til 45 dagers betinget fengsel etter å ha banket opp naboen i en krangel om et fellesareal.

I mai 2006 kunne VG fortelle historien om en kvinne som hadde vært i konflikt med sine naboer i 15 år. Da saken ble tatt til Sunnmøre tingrett, ble kvinnen beskyldt for blant annet å ha kastet en fjøl i hodet på en nabo. Hun skal også ha forsøkt å kjøre på vedkommende. Slike eksteme tilfeller illustrerer hvor stor nabokonflikter kan vokse seg, hvis ikke problemet blir tatt ved roten på et tidlig tidspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når man får en upartisk megler med kan dette ofte få partene til å se saken i et nytt lys, sier informasjonssjef for Konfliktrådet, Gro Jørgensen. Som et eksempel forteller hun en historie om en mann som over en lang tid ble plaget av at hunden til naboen sto ute og bjeffet da han ville sove etter nattevakt på jobben. Saken havnet hos Konfliktrådet, og etter en samtale ble de enige om at den natte- arbeidende skulle levere vaktlista si over til hundeeieren. Etter dette kunne hundeeieren se når naboen hadde vært på jobb, og lot være å sette hunden ut disse morgenene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips til fredlige løsninger

Enten det er klesvask eller viltvoksende busker, er det lett å bli irritert på naboen. (Foto: Flickr )Enten det er klesvask eller viltvoksende busker, er det lett å bli irritert på naboen. (Foto: Flickr )

Konfliktrådsleder Myklebust har gode råd til deg som kjenner irritasjonen boble i mellomgulvet ved synet av naboen:

- Snakk sammen. Ta opp problemer på et tidlig tidspunkt. Ofte ser to parter en sak helt forskjellig, og det er viktig å få rede på hvordan naboen din ser det du oppfatter som et problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke handle når du er i affekt. Kjenner du at aggresjonen pumper i deg, så ro deg ned før du gjør noe. Å skjære ned trær i affekt er aldri en god idè, poengterer konfliktrådslederen.

- Hvis du føler at det er umulig for dere å snakke sammen, få med en tredje part til samtale. Her kan Konfliktrådet hjelpe.

- Ta tak i problemet på et tidlig tidspunkt, så slipper det å balle på seg. Jo lengre en konflikt får leve sitt eget liv, jo mindre vet vi om utfallet, avslutter Myklebust.

Kjenn loven: Les mer her

Noen ganger kan det være greit å kjenne til lovbestemmelsene, for å få en rask løsning på konflikter. Disse lovene kan det være kjekt å vite om:

Naboloven

Lov om private veier

Plan- og bygningslov

Lov om grannegjerde
----

Har du noen gode råd til fredelige naboløsninger? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor.