Åpen for alle - alltid

Mindre is og pølser i regnværet

Mindre is og pølser i regnværet
Mindre is og pølser i regnværet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Is og pølser frister mindre når det høljer ned ute - men øl vil vi ha, uansett sommervær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Ølsalget går unna i sommer, trass i dårlig vær, mye takket være tilstedeværelse på festivaler som for eksempel Hove, mener kommunikasjonskonsulent i Ringnes.

Det har vært en dårlig start på sommeren for store deler av landet. Regn, regn og atter regn har lagt en demper på sommerstemningen mange steder.

Og for isprodusent Hennig-Olsen er det dårlige været dårlig nytt:

- Folk kommer ikke i voldsom feriestemning og isstemning av 13 grader og regn. Og det regner ikke med måte heller, sier salgssjef Eirik Kruse.

Men takket være en god vår, er det langt fra krisetilstander hos Hennig-Olsen:

- Issalget til og med juni ligger fem prosent foran fjoråret - og det var et rekordår. Det skyldes nok at vi har hatt mye bra vær i april, mai og juni, forklarer salgssjefen.

Egen grillvarsling

Regnvær er ikke grillvær og det merker kjøttprodusent Gilde:

- Vi har helt klart merket været. Så langt har vi solgt mindre pølser og grillmat enn vi hadde gjort på samme tid i fjor. Sammenlignet med i fjor har vi cirka 10 prosent laver salg på grillvarer, sier informasjonssjef Grete Skunberg hos Nortura, som er moderselskapet til Gilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alle er like ivrige som denne damen, dermed betyr mye regnvær lavere salgstall for kjøttprodusent Gilde og pølsemaker Leiv Vidar.Ikke alle er like ivrige som denne damen, dermed betyr mye regnvær lavere salgstall for kjøttprodusent Gilde og pølsemaker Leiv Vidar.

Tilbakegangen har Gilde sett i øst og vest, mens det i nord har det vært en økning.

- Men samtidig får vi en økning av de mer tradisjonelle middagsrettene, og vi brenner ikke inne med grillmat for vi produserer etter prognoser, sier Skunberg.

Og nettopp fordi grillmat er så vær avhengig har Gilde fått til en avtale med Metrologisk Institutt:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er noe nytt i år, vi får grillvarsling fra Metrologisk Institutt. Det er for å bli bedre på å justere mengden grillmat som kjøres ut i butikkene, og dermed også styre til de områdene som har godt vær, sier informasjonssjefen.

Ikke akkurat pølsevær

Heller ikke pølseprodusent Leiv Vidar har grunn til å juble i regnværet:

- Juni ble litt dårligere enn normalt, eller enn forventet, på grunn av at det har vært så dårlig vær. Salget har gått ned mellom 5 og 10 prosent, sier eier Arne Vidar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pølsesalget vanligvis stabilt gjennom året - bortsett fra januar og februar som er dårlige måneder - men sommeren er en viktig sesong, forklarer produsenten videre:

- Er det alt for varmt går det litt mindre pølser, og hvis det er så dårlig som nå går salget ned. For oss er det best med stabilt sommervær, sier eier av Leiv Vidar som produserer 40-50 millioner pølser i året.

Men øl vil vi ha

Sommertid er også øltid for mange. Og hos ølprodusent Ringnes, der sommeren står for cirka en tredjedel av omsetningen, har det dårlige været ikke gjort utslag på salgstallene:

- Vi har faktisk solgt mer i juni i år sett i forhold til i fjor. Ølsalget for juni er 7 prosent bedre enn juni i fjor for Ringnes sin del. I tillegg hadde vi 12 prosent salgsvekst for juni i år i forhold til mai i år, sier Bjørn Thorvaldsen, kommunikasjonskonsulent hos Ringnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er vi veldig fornøyd med, særlig med tanke på mye trist sommervær. Juni var en suveren måned for Ringnes totalt, vi har aldri solgt så mye vann, brus og øl før, legger han til.

Noe av forklaringen på gode salgstall kan være at Ringnes er til stede på en rekke festivaler og konsertbegivenheter denne sommeren, blant andre Hovefestivalen, Stavernfestivalen og Øya-festivalen:

- Her selges det betydelig mengder med øl, forteller Thorvaldsen.

Illustrasjonsfoto: Flickr.com og Scanpix