Åpen for alle - alltid

Bli en miljøvenn - uten anstrengelser!

Bli en miljøvenn - uten anstrengelser!
Bli en miljøvenn - uten anstrengelser!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke noe tvil: Miljøvern er i vinden. Her får du tips til små miljøgrep du selv kan ta, enkelt som bare det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økologiske grønnsaker er godt for miljøet! (Foto: Scanpix)Økologiske grønnsaker er godt for miljøet! (Foto: Scanpix)

Et fint sted å starte din vei mot en mer miljøvennlig hverdag, er å tenke over hva du putter i munnen.

Økologisk mat produseres uten plantevernmidler og kunstgjødsel, og er derfor mer miljøvennlig, forteller seniorrådgiver i landbruks- og matdepartementet, Kristin Orlund. Dessuten er driftsmetodene mer miljøvennlige, og sikrer også en bedre tilværelse for dyrene, sier Orlund.

Et annet råd er å velge lokal mat i den grad du kan. Det betyr at det kreves mindre transport og dermed mindre miljøskadelige utslipp.

Tenk også på om restemat kan brukes til morgendagens middag, fremfor å kaste den. Eksempler på deilige dagen-etterpå-retter er supper, omelett med potet/grønnsaksrester og riskrem.

Prøver du dessuten å velge produkter som er miljømerket, har du gjort en fin liten innsats for Moder Jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moteriktig miljøvern

Undertøysprodusenten Victoria`s secrets frister med små plagg i økologisk bomull (Foto: Scanpix)Undertøysprodusenten Victoria`s secrets frister med små plagg i økologisk bomull (Foto: Scanpix)

Ingen tendenser slipper unna trendanalytikerne i klesbransen, og det gjelder selvfølgelig også den økte interessen for å ta vare på naturen.

Nå har til og med kjedebutikkene hevet seg på bølgen og lansert kolleksjoner laget av organisk bomull. Dette er bomull dyrket uten skadelige pestisider og syntetisk kunstgjødsel.

Kjente butikker som Hennes & Mauritz, Levi Strauss, Victoria’s Secret, Esprit og Timberland tilbyr alle et økende utvalg i organiske bomullsprodukter. Er du nysgjerrig på flere produsenter av organiske bomullsklær, sjekk ut ecomall på nettet, eller les mer på etiskforbruk.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten: Mange moteintersserte mener at det ofte er i secondhandsjapper de kuleste moteskattene gjemmer seg.

Velg tog fremfor fly- og bli en ekte miljøvenn! (Foto: Scanpix)Velg tog fremfor fly- og bli en ekte miljøvenn! (Foto: Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reis med god samvittighet

Neste gang du skal reise innenlands: let etter alternativer til fly. Hva med en avslappende togtur istedet? Hopp på toget med kilende forventninger om et eventyr på skinner - og en visshet om at du bidrar til å gjøre verden til et litt bedre sted å leve.

I sommer får du kjøpt minipris-billetter fra NSB til kun 199 kroner på de fleste innenlads-strekningene.

Kirkens Nødhjelp har lansert en morsom liten sak for deg som uansett må reise med fly, men likevel vil være en miljøvenn: Du kan «rense samvittigheten»: Fyll ut et skjema med hvor langt du skal reise, og betal en sum til organisasjonen som veier opp for de skadelige utslippene reisen din forårsaker. Pengene blir brukt til klimaprosjekter i utviklingsland.

Til det daglige kan du kanskje la bilen stå neste gang du skal på besøk til en venn eller på kiosken? Motiver deg selv med å tenke på den ekstra trimmen du får, helt gratis, ved å velge beina eller sykkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Si nei takk til uønsket reklame- og redd et tre. (Foto: Scanpix)Si nei takk til uønsket reklame- og redd et tre. (Foto: Scanpix)

På hjemmebane

Små ting, som å slå av lys og varme i rom du ikke bruker, hjelper godt. Hvis du har tid, prøv å henge opp klesvasken fremfor å bruke tørketrommel.

Har du lenge irritert deg over mengden tåpelige kataloger som fyller postkassa di? Du kan spare seg selv for frustrasjon og skogen for ytterligere nedhogging ved å reservere deg mot slik reklame, forteller Nina Bugge, informasjonsleder ved Grønn Hverdag. Skriv ganske enkelt selv en lapp som du henger på postkassa, eller bestill «Uadressert reklame- nei takk!»- klistremerker fra Posten eller Grønn Hverdag.

En annen fin idé, er Grønn Hverdags tips om den perfekte bursdagsgaven til kjæresten eller vennen som har alt: Opplevelser! I stedet for å bestille plastdingser fra «stuff you didn't know you needed.com», kan du gi gavekort på noe de lenge har ønsket å gjøre -på din regning!

Bonusen er at du selv får glede av dette.