Vatikanets ti bud for bilister

Vatikanets ti bud for bilister
Vatikanets ti bud for bilister

Den katolske høyborgen ga tirsdag ut sine ti moralske bud for oppførsel i trafikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velsignede biler
Bildet er tatt i 2005 da Ferrari-klubben Easy Rider fikk velsignet sine biler av Pave Benedict. Foto: Scanpix/Reuters.

Du skal ikke kjøre under påvirkningen av alkohol. Du skal respektere fartsgrensene. Du skal ikke bruke bilen som et statussymbol, eller bruke den til synd, skriver Reuters.

Man skulle tro det var en spøk, og at noen hvert øyeblikk roper «juksepave», men det er helt sant og ekte.

Vatikanet har nå gitt ut en forskrift for hvordan man oppfører seg «katolsk» på landeveien, med en liste over ja- og nei-oppførsel når man ferdes i bil.

Det 36-siders lange dokumentet som på engelsk kalles: «Guidelines for the Patoral Care of the Road» inkluderer ti Bud, som dekker alt fra vei-raseri, til respekt for myke trafikanter, til vedlikehold av bilen og for hvordan man unngår å bruke ufint tegnspråk bak rattet.

- Biler har en lei tendens til å få ut det negative i mennesker, noe som gir ubehagelige resultater, står det i dokumentet.

Dokumentet appellerer til det gode i mennesket, og oppfordrer til ansvar og selvkontroll for å forhindre det psykologiske tilbakesteget som bilkjøring ofte medfører.

Det femte bud leser: «Biler skal ikke være et uttrykk for makt og dominans for deg selv, eller grunn til synd».

På en pressekonferanse fikk kardinal Renato Martino, som sist uke gikk til krig mot Amnesty International, spørsmål om når en bil blir grunn til synd, svarte han følgende:

- Når man bruker bilen til synder.

Et avsnitt av dokumentet tar for seg forfengelighet og personlig stolthet, og det blir nok ikke godt mottatt av Italias mange Ferrari-eiere.

- Biler blir spesielt brukt av eierne til å vise seg frem, og for å vise at de er bedre enn andre mennesker, noe som leder til sjalusi og misunnelse, står det.

Dokumentet ber leserne om å ikke oppføre seg på en utilfredsstillende, eller mindre human måte, når man kjører, og ba om at man prøvde å oppføre seg balanser.

Å be mens man kjører bil er derimot en bra ting.

Vatikanet har ikke selv mange av de problemene dokumentet tar for seg. I hele staten er det om lag 1.000 biler, og fartsgrensen er 30 kilometer i timen. Ifølge en representant for Vatikanet skjedde den siste ulykken for halvannet år siden, og da ble det kun små skader.

Personvernpolicy