Vodka - hva er det?

Vodka - hva er det?
Vodka - hva er det?

I dag avgjør EU hva som kan kalles vodka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er dette den eneste?
Vodka kalt Wyborowa i en polsk butikkhylle. Foto: Scanpix.

Med hyppige serveringer av vodka forsøker nå polakkene i Brussel på best mulig måte å overtale EU om at deres definisjon av vodka er den eneste riktige, og må bli opptatt som EU-standard for den fryktede drikken, melder BBC News.

Pølser og brunt brød

Med polske pølser og brunt brød til å vanne ut alkoholen prøver nå lobbyister å få medlemmene av EU-parlamentet til å forstå hvorfor nettopp vodka laget av poteter eller korn er den eneste som fortjenere å bære det stolte vodka-navnet. De åpner for at også sprit laget på sukker kan kalles vodka, men der stopper velvilligheten helt.

De er ikke alene. Estonia, Latvia og Litauen, sammen med Finland, Danmark og Sverige kjemper for samme sak, nemlig å stramme inn reglene for hva som kan defineres som vodka. Avstemmingen finner sted i EU-parlamentet tirsdag, og med Ungarn og Slovenia til å støtte vodkapuristene, så er det ingen som vil spå i hvordan avstemmingen vil gå.

- Vodka-beltet produserer 70 prosent av EUs vodka, og vi konsumerer 70 prosent av produktet, så vi vet hva vi snakker om. - Vodka-beltet produserer 70 prosent av EUs vodka, og vi konsumerer 70 prosent av produktet, så vi vet hva vi snakker om, sier Alexander Stubb, som representerer Finland i EU-parlamentet.

Motstand fra sør

Motstanderne i avstemmingen er Storbritannia, Frankrike, Italia og Spania. Tradisjonelt sett har ikke disse landene produsert mye vodka, men har gradvis beveget seg inn i det stadig voksende markedet.

De bruker andre ingredienser, som sitrusfrukter og druer, og har en mindre tradisjonsrik holdning til produksjonen av spriten.

I løpet av de siste månedene har man klart å få til et kompromiss mellom representantene i EU-parlamentet og Ministerrådet.

To alternativer

Medlemmene av parlamentet vil stemme på disse to alternativene på definisjonen av vodka. Enten er det sprit laget av korn eller poteter, eller så blir det lagd av andre landbruksmaterialer.

Hvis sistnevnte blir tilfelle må det stå på etiketten hvilke ingredienser som er brukt.

Men i løpet av de siste to ukene så har kompromisset møtt motstand. Vodka-beltet har nå samlet støtte for en lovtekst som setter strengere krav til hva som kan kalles vodka.

Polakkene og finnene sier vodka er deres arv, men de har samtidig en sterk sak hva kommers angår. Mens salget av andre spritsorter ligger på det samme nivået som før, så vokser verdien av vodka-markedet stadig.

- Blokkerer resten av Europa

- Jeg mener det er snakk om et forsøk på å beholde et verdifullt marked for seg selv, og stenge ute fabrikanter i Storbritannia og andre deler av Europa. - Jeg mener det er snakk om et forsøk på å beholde et verdifullt marked for seg selv, og stenge ute fabrikanter i Storbritannia og andre deler av Europa, sier John Bowis som representerer Storbritannia i parlamentet.

European Vodka Alliance har jobbet mot en streng definisjon av vodka, og sier de vil ta saken til WTO hvis det blir nødvendig. Samtidig sier talsmannen deres, Chris Scott-Wilson, at han tror Ministerrådet vil avvise ethvert forsøk på å begrense muligheten for å kalle sprit for vodka, og vil sende saken tilbake til parlamentet hvis vedtaket går i favør av Polen og Finland.

Selv den finske representanten Alexander Stubb innrømmer at det kan være vanskelig å gjette hvilken vodka som er laget av hva når det gjøres blind-smakinger, men han argumenter for at det er en kvalitetsforskjell.

- Øl-beltet avgjør

- Kall det for noe annet da. Jeg vil ikke at vodka skal være et produkt som kan lages av alle jordbruksartikler, noe som betyr at du egentlig kan bruke det til å vaske vinduer, sier han.

Selv om dette nok ikke er den aller viktigste saken på EUs agenda for tiden, så har den vist at det er store kulturforskjeller innad i organisasjonen.

- Dette er en kamp mellom vodka-beltet og vin-beltet. I mellom ligger øl-beltet, og det er de som får avgjøre kampen, sier den finske parlamentarikeren Lasse Lehtinen.

Personvernpolicy