Her blir det mest sol i sommer

Her blir det mest sol i sommer
Her blir det mest sol i sommer

Hvor kommer sola til å skinne mest i sommer? Få oversikt her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strålende vær

Les flere reisesaker på DinSide.no.

Dammen i Slottsparken gjorde nytte for seg da Trine Ramnefjell fra Sykkylven og døtrene Åsun (2), Frøy (5) og Ane (10) ønsket å slikke sol i Oslo sentrum. Familien er på Oslo besøk i sommerferien. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Skal du slikke sol i sommer? Dra til Kristiansand!

Kjevik nær Kristiansand har nemlig flest soltimer i sommermånedene juni, juli og august.

- Ikke så overraskende, sier meteorolog Camilla Holmebakken fra Storm Weather Center.

- Kjevik ligger langt sør, og er ikke omringet av høye fjell, forklarer Holmebakken.

Tall som er blitt samlet inn i nesten 30 år viser at det er ingen andre steder i landet som kan måle seg med Kjevik i antall sommersoltimer.

Og det er ikke bare på sommeren solen skinner i Kjevik, faktisk kan stedet by på flere soltimer gjennom hele året enn noe annet sted i Norge.

Lite sol for bergenserne

Utenom Kjevik/Kristiansand har Oslo ganske mange soltimer i løpet av sommermånedene. I løpet av juni, juli og august vil du normalt ha over 700 timer med sol til rådighet i hovedstaden.

Tromsø, Bodø og Trondheim ligger et stykke bak med rundt 100-150 færre soltimer enn Oslo i løpet av sommeren. Det er ingen bombe at Bergen ligger langt ned på listen, med nesten like få soltimer om sommeren som Karasjok. Byen med Bryggen har normalt 499 soltimer i løpet av sommeren. Karasjok har 495 timer.Bjørnøya, mellom Svalbard og ord-Norge, kommer desidert dårligst ut med beskjedne 255 soltimer i løpet av en normal sommer.

Test: Hva kan du om ferie-Norge?

Vær oppmerksom på at tallene fra Meteorologisk Institutt bare er hentet fra 14 utvalgte værstasjoner rundt i landet. Andre steder kan ha flere soltimer enn stedene på denne listen.

Juni er best

Juni er den absolutt beste måneden for soltørste nordmenn. På samtlige steder Meteorologisk Institutt har sammenliknet soltimene, har juni vært den mest solrike måneden.


Sola er høyest på himmelen rundt sommersolverv mot slutten av juni, så da har landet flest potensielle soltimer, forklarer Holmebakken.

Juli er også en god måned for å ligge å slappe av i solen, selv om måneden ikke kommer helt opp i det samme antallet soltimer som juni.

I august er det tydelig at sommeren er på hell, med langt færre soltimer enn de to foregående månedene.

2007: Varmere sommer enn normalt
Meteorologisk Institutt har varslet at vi kommer til å få en god sommer i år, med temperaturer litt over normalen.

Vestlandet, Sørlandet og Telemark ser ut til å få en snittemperatur inntil 1,5 grad høyere enn normalen gjennom sommermånedene juni til august. Resten av landet vil ligge på om lag 0,5 - 1 grad høyere enn normalt, ifølge sesongberegningene.

Sesongvarselet kan ikke si noe om vi får flere eller færre soltimer i år enn normalt.

Beregningen av temperaturer over lengre perioder kan selvfølgelig ikke være helt korrekte. For eksempel varslet Meteorologisk Institutt en kaldere vår enn det vi faktisk fikk i Norge.

Denne saken er levert av DinSide.no