Åpen for alle - alltid

- Islam best på sex

- Islam best på sex
- Islam best på sex
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arabisk sexolog sier hun har «kurert» homofile, og at Islam har det beste kvinnesynet når det gjelder sex.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter-Kairo: Å snakke åpent om sex i islamske samfunn er tabubelagt. Islam forbyr sex før ekteskap, så vel som utenomekteskapelig og homofil sex. Det fins ingen seksualundervisning eller offisiell seksualopplysning. I middelklassen er det svært vanlig at menn ikke gifter seg før de har blitt 30 år gamle.

- Jeg er stolt av hva jeg gjør, sier sexolog Hebba Kotb til ABC Nyheter. Samtidig er mange unge menn seksuelt frustrerte som et resultat av høy ekteskapsalder. I Kairo er seksuell trakassering et daglig fenomen. Og de færreste tør snakke åpent om seksuelle problemer.

Den egyptiske sexologen Hebba Kotb er et unntak.

- Jeg er stolt av hva jeg gjør, sier hun til ABC Nyheter.

Kotb er den eneste sexologen i den arabiske verden. Daglig tar hun i mot en strøm av pasienter til sin klinikk i bydelen Mohandesin. Pasienter fra Egypt, den arabiske verden og så langt som fra USA og Australia, kommer til de beskjedne kontorene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pasientene, flertallet av dem i par, kommer for å få muslimske seksualråd.
Etter å ha startet så smått for fem år siden, med kanskje én til to pasienter i uken, er hun i dag en ledende autoritet på seksualitet i arabiske land og har et eget TV-show på satelittkanalen Mehwar.

I hennes TV-program, som blir sett av publikum over hele den arabiske verden, samt mange arabere i Europa og Amerika, tar hun opp spørsmål som orgasme for kvinner, ereksjonsproblemer og tidlige sædavganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angripes av feminister

Til tross for tabuene som omgir sexologen sitt yrke, har hun fått mindre negative reaksjoner enn forventet.

- Jeg hadde regnet med mer. Jeg vet at jeg går inn i en konfrontasjon og gjør noe som ikke er akseptert i samfunnet. Men jeg gjør noe jeg vet er nødvendig. Reaksjonene var heller ikke så sterke.

- Da jeg oppdaget at Islam slo fast kvinners rett til et seksualliv ble jeg veldig stolt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kotb har aldri opplevd at noen direkte har konfrontert henne med hva hun gjør.

- Når jeg går i butikken, på kjøpesenteret eller når jeg møter folk i utlandet er folk alltid positive og glade for det jeg gjør.

Noen reagerer likevel negativt. En imam har hevdet at hun oppfordrer til fri sex.

- Dette er bare tull. I alle TV-programmene har jeg holdt strengt fast ved at sex er noe som hører til innenfor ekteskapet.

Samtidig mener andre hun ikke går langt nok. Arabiske feminister og religionskritikere angriper henne for at hun ikke kritiserer Islam som religion. Selv avviser hun at islam er kvinnefiendtlig.

- Islam er den eneste religionen der kvinner blir behandlet på lik linje med menn, hevder hun.

Islam best på sex

Den egyptiske doktoren mener at Islam er den religionen som er best tilpasset et godt seksualliv.

- Alle religioner blir beskyldt for å legge lokk på seksuelle spørsmål. Dette stemmer stort sett også, bortsett fra i Islam, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun henviser til at profeten Muhammed tok opp kvinners rett til orgasme og ga mennene klar beskjed om ikke å avslutte seksualakten før kvinnene også hadde blitt tilfredsstilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse teoriene kom lenge før vestlige vitenskapsmenn begynte å interessere seg for det kvinnelige seksuallivet. Da jeg oppdaget at Islam slo fast kvinners rett til et seksualliv, ble jeg veldig stolt.

Hun tar avstand fra utenomekteskapelige forhold og mener at seksualproblemene er minst like store i vesten.

- I ekteskap der partnerne har bakgrunn med andre seksualpartnere oppstår det problemer, fordi de tar med seg forskjellige seksuelle forventninger inn i ekteskapet, hevder hun.

Kritiserer omskjæring

Men Kotb er likevel ikke ukritisk dagens islamske samfunn.

- Det er et stort spenn mellom Islam som religion og hva folk gjør i praksis. Mange av problemene i det arabiske samfunnet går mange hundre år tilbake i tid før Islam.
Hun nevner omskjæring som et eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg understreker alltid at jeg tar avstand fra omskjæring.

Samtidig legger hun vekt på at også omskårne kvinner faktisk er i stand til å oppnå orgasme.

Konservative seksualråd

Opprinnelig studerte Hebba Kotb kirurgi. Da hun oppdaget hva Islam hadde å si om kvinners seksualliv, endret hun imidlertid studiene for å bli den første arabiske sexologen.

- Kirurgi var en lidenskap for meg. Jeg ga opp noe som var veldig verdifullt for meg selv, men Gud ga meg mye tilbake, fordi jeg er i en posisjon der jeg kan hjelpe andre mennesker.

- Jeg pleier å sammenlikne homofili med en avhengighet, som tobakk eller alkohol, forteller doktoren, som hevder å ha gjort mer enn 30 menn heteroseksuelle. I oppstarten var det ikke lett å tiltrekke pasienter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var bare de rikeste, hippe ungdommene som kom i starten. I dag har jeg klienter fra alle lag av samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom satellitt-TV og internett når hun ut til mange.

- Ingen i den arabiske regionen snakker om dette, sier hun. Jeg har klienter som kommer hele veien fra USA, til og med Australia. De er muslimer eller konservative kristne. Når de går til en sexolog i USA får de kanskje beskjed om å se på porno. De kommer til meg fordi de vet jeg gir dem råd innenfor rammen av det som er lovlig i Islam.

- Kurerer homofile

Kotb tar også opp spørsmålet om homofili.

- Jeg pleier å sammenlikne homofili med en avhengighet, som tobakk eller alkohol, forteller doktoren, som hevder å ha gjort mer enn 30 menn heteroseksuelle.

Samtidig oppfordrer den egyptiske sexologen til mer åpenhet om seksualitet i de arabiske samfunnene.

- Det er mange doble standarder. På TV kan du se alt, lettkledde jenter og sex, mens i skolen er seksualundervisning forbudt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sex bør inn i skolen

Selv oppfordrer hun til å innføre seksualundervisning i egyptiske skoler og tar også i mot ungdommer til klinikken, med tillatelse fra de foresatte.

Kotb, som opplever en strøm av journalister og andre interesserte til klinikken, har ikke tenkt å gi seg. Hun tar til orde for at ektemenn må sørge for at kvinnene også kan nyte et godt seksualliv. Hjemme har hun støtte fra ektemannen, som er øyekirurg ved et sykehus i Kairo, og tre små døtre.